cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
stembus
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

14 maart 2023 door Redactie

Enquête over christenen die stemmen op niet-christelijke partijen: doe mee

Waarom stemmen christenen op niet-christelijke politieke partijen? Dat is de vraag die Elisa Serné probeert te beantwoorden. Uit eerder onderzoek bleek namelijk dat meer dan de helft van de kerkgaande christenen niet op een christelijke partij stemt.

Wanneer je ervan uitgaat dat verenigde christelijke politici de belangen van christenen het beste kunnen representeren en behartigen, verwacht je dat christenen dit bevestigen middels hun stem. Toch kleurt meer dan de helft van deze mensen een ander vakje rood dan het CDA, de ChristenUnie of de SGP. Dit roept verschillende vragen op. Bijvoorbeeld, zijn christelijke politieke partijen nog wel van deze tijd? Wat betekent het eigenlijk om een 'christelijke' politieke partij te zijn? Waarom is er geregeld een mismatch tussen een 'christelijke politieke partij' en de politieke positie van 'een christen'? Wat kenmerkt de christenen die seculier stemmen? En wat die (wel) confessioneel stemmen? Welke rol speelt iemands denominatie, kerkgang of leeftijd?

Als student bestuurskunde aan de Tilburg University mag Serné hier onderzoek naar doen namens het Wetenschappelijk Instituut van een van deze christelijke partijen; de SGP. Serné: 'Het is immers erg interessant om te ontdekken welke beweegredenen aan de stemkeuze van christenen ten grondslag liggen. Om hier inzicht in te krijgen heb ik een enquête opgesteld. Ik wil iedereen die zichzelf beschouwt als christen van harte uitnodigen om deze in te vullen. Ik ben namelijk enorm benieuwd naar jouw standpunt en mening over een aantal stellingen en thema’s. Met de Provinciale Statenverkiezingen voor de deur, is het gelijk de uitgelezen kans om eens na te denken over je politieke positie!'

Vul hier de enquête in:

Maak uw eigen enquête voor feedback van gebruikers

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen