cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dr. Teun van der Leer
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

27 februari 2023 door Jeffrey Schipper

Dr. Teun van der Leer: "Wie leert dat God niet meer boos is door Jezus' komst bedrijft slechte theologie"

“Het ‘aanstootgevende’ van de verzoening door voldoening is dat een Ander voor ons moet lijden en sterven. Die gedachte ligt de mens niet en wordt daarom weggewerkt. Zo ontstaat een heel andere verzoeningsleer”, stelde ds. J. M. D. de Heer onlangs. De predikant brak een lans voor de klassieke verzoeningsleer: verzoening door voldoening. Terecht? In de Cvandaag podcast gaat collegapredikant Teun van der Leer hier dieper op in.

Van der Leer: “De reformatorische predikanten die door het RD werden geïnterviewd, deden alsof de ‘verzoening door voldoening’ het één en het al is. Alsof je tekortdoet aan de ‘verzoening door voldoening’ als je een ander perspectief op het kruis schetst. Er zijn mensen die moeite hebben met deze verzoeningsleer. Dat heeft te maken met het feit dat er een karikatuur wordt geschetst: wij hebben gezondigd, God is boos op ons, maar Jezus houdt van ons, sterft voor onze zonden en daarom is God niet meer boos. Dit is slechte theologie die zorgt voor een splitsing tussen de boze God en de lieve Zoon.

We moeten ‘verzoening door voldoening’ en de ‘Christus victor’-gedachte niet tegenover elkaar uitspelen. Ze zijn allebei waar. De ‘Christus victor’-gedachte, de leer dat door Jezus’ dood en opstanding het kwaad is verslagen, ontwikkelde zich in de vroege kerk met een lijdenstheologie waaraan vervolgde christenen hoop ontleenden. Zij realiseerden zich dat Jezus, net als zij, is vervolgd. Maar in dat lijden heeft Hij overwonnen. Dit geeft hen de kracht om, in de voetsporen van Jezus, te delen in Zijn lijden én overwinning”, maakt de theoloog duidelijk.

Dr. Teun van der Leer besprak het RD-interview met de GerGem-predikanten over 'verzoening door voldoening' in de Cvandaag podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 20:00

- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- Hoe de evangelische beweging het geloofsleven van traditionele christenen verrijkt
- Cvandaag podcast: Menno Hanse en Andries Knevel over de evangelische beweging
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker niet enthousiast over veelbekeken eindtijd-interview
- Cvandaag podcast: dr. Wim Dekker begrijpt excuses InSalvation niet
- Christenen enthousiast over eindtijdinterview: "Peter van der Weerd verdient staande ovatie"
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Inderdaad, "We moeten ‘verzoening door voldoening’ en de ‘Christus victor’-gedachte niet tegenover elkaar uitspelen. Ze zijn allebei waar". En horen bij elkaar.