Theoloog Rozemarijn van ‘t Einde wordt steeds gearresteerd na klimaatdemonstraties: “Dan ervaar ik God het meest”

Geregeld zit ze vast in een politiecel na een klimaatdemonstratie. Juist dát zijn de momenten waarop ze God het meest ervaart. Samen met andere klimaatactivisten bezet ze gebouwen en blokkeert ze wegen, maar ziet ze dat als legitieme middelen in de strijd tegen klimaatverandering. Theoloog en klimaatactiviste Rozemarijn van 't Einde beschouwt het zelfs als een zaak van leven en dood. Onlangs sprak ze In het EO-televisieprogramma ‘Bid, bedank, bewonder’ over haar niet aflatende gevecht tegen klimaatverandering.
Toch zou Van 't Einde zich het liefst helemaal niet bezig houden met alle huidige klimaatproblematiek. Desonkdanks doet de theoloog geregeld mee aan klimaatdemonstraties waarbij de randjes vaak opgezocht worden en er soms zelfs overheen gegaan wordt. “Gewone demonstraties brengen niet wat nodig is”, stelt ze. “We moeten in opstand komen, op een geweldloze manier, om aandacht te vragen voor het probleem. Dan is er namelijk ineens wel media-aandacht voor, anders niet. Ik zou ook liever willen dat het anders kon, maar dat is niet het geval. Als we het nu niet doen, dan is het te laat", is Van 't Einde van mening.
Geregeld komt de theoloog vast te zitten na afloop van een klimaatdemonstratie. Toch maalt ze daar niet om, integendeel zelfs. In haar onlangs verschenen boek 'Rebelleren voor het leven' schrijft ze: 'Op geen andere plek voel ik me zo dicht bij God als na een arrestatie. Zo dicht bij mijn roeping als mens, als christen, als aardbewoner. De uren in mijn zachtgele cel zijn een cadeau. Een moment waar ik de rust vind om te bidden en om me gedragen te weten.'
Haar geloof in God is dan ook een belangrijke drijfveer voor Van 't Einde om te demonstreren. “God geeft ons deze prachtige schepping cadeau, maar die wordt compleet verkwanseld door de mensheid.” Volgens de klimaatactiviste wordt elke gelovige door God geroepen om te strijden voor een gezond klimaat. “De Bijbel staat vol met mensen die opkomen voor rechtvaardigheid, die opkomen voor het grote belang, die opstaan tegen heersers die levens verwoesten. Zo iemand probeer ik ook te zijn”, vertelt ze.
Het veelvoudige actievoeren kost haar veel energie, want Van 't Einde heeft een ziekte aan haar zenuwstelsel en zit om die reden in een rolstoel. “Disruptief actievoeren, waarbij je gearresteerd kunt worden, geeft heel veel stress. Zeker toen ik nog zieker was, moest ik na een arrestatie soms wel een week platliggen. Tegenwoordig is het een dag, dus dat is wel te overzien.” Haar ziekte houdt haar desondanks niet tegen om actie te voeren. “Het kost me veel, maar het levert ook veel op. Het is zinvol, er zijn dingen die er fundamenteel door veranderd zijn. Als je iets wezenlijks kan bijdragen aan de samenleving en schepping, dan mag het wat kosten."
Voordat een klimaatdemonstratie begint, bidt Van 't Einde altijd om de aanwezigheid van God. Is het niet dubbel om te bidden om Gods aanwezigheid terwijl je bewust wegen bezet of gebouwen blokkeert en daarmee burgelijk ongehoorzaam bent? "Ik zie daar eigenlijk geen problemen in. Ik vind het meer problematisch als je in dit tijdsgewricht de dingen gewoon laat gebeuren en niet in opstand komt. Dat kan ik eigenlijk niet begrijpen. Als je je nu lekker voelt bij hoe het gaat in de wereld, dan let je niet op." Het is dan ook haar hoop dat meer mensen de strijd aanbinden. “Juist dat je je onprettig voelt bij wat gebeurt, dat is de grootste zegen die je nu kunt hebben. Want dat is gepast. Als er een kind in het water ligt, ga je ook niet wachten totdat God roept: 'Red dat kind.' Dan spring je in dat water en dan ga je dat kind redden."
Ver-van-je-bed-show
Toch 'lijkt' ernst van de huidige klimaatproblematiek nog door velen onderschat te worden. Tenminste, zo ervaart Van 't Einde dat. "Het wordt nog te veel als een ver-van-het-bed-show ervaren. Maar men kijkt er ook niet op een systematische manier naar. De nadruk ligt op hoe we als individuele mensen onze uitstoot kunnen verminderen, terwijl dit iets is wat wij als samenleving gezamenlijk moeten aanpakken. Daarmee zien we eigenlijk het grotere plaatje, dat vanuit de overheid gereguleerd moet worden, niet meer. Op dit moment worden we gestimuleerd om de aarde te verwoesten doordat er bijvoorbeeld subsidies worden gegeven voor vervuilende brandstoffen. Daardoor wordt het mensen vrijwel onmogelijk gemaakt om goed te kunnen leven. Binnen dit systeem kun je eigenlijk niet niet-vervuilend leven", stelt de theoloog.
Cvandaag ging eerder met Rozemarijn van 't Einde in gesprek. Lees: Tijdens klimaatactie gearresteerde predikant: "Ik heb als christen een veel hogere wet dan die van mijn land".
Ds. Kees van Velzen besprak het activisme van Rozemarijn van 't Einde onlangs in de Cvandaag podcast. Beluister het fragment vanaf minuut 18:50
Foto credits: Jerney Hakkenberg
Benieuwd naar de volledige bijdrage van theoloog en klimaatactiviste Rozemarijn van 't Einde in het EO-programma 'Bid, bedank, bewonder'? Bekijk dan hier de aflevering terug.
Praatmee