Wat gereformeerde predikanten kunnen leren van evangelische voorgangers

God8 februari 2023 Ds. Gertjan Oosterhuis
Gertjan Oosterhuis

Gertjan Oosterhuis is zijn hele leven lid van een van de gereformeerde kerken (de GKv). Eerst lid, later in de kerkenraad en nu is hij predikant in De Verbinding, een CGKV-gemeente in Hilversum. Hij zag in zijn omgeving veel mensen overstappen naar een evangelische gemeente. Onlangs schreef Gertjan het boek Veranderen van kerk: hoe gereformeerd en evangelisch elkaar kunnen versterken. Gertjan legt uit wat gereformeerde predikanten kunnen leren van evangelische sprekers. Binnenkort volgt ook deel 2: wat evangelische voorgangers en sprekers kunnen leren van gereformeerde predikanten.

In de afgelopen tijd zijn er nogal wat christenen overgestapt van een gereformeerde kerk naar een evangelische gemeente. Tegenwoordig zijn er veel mensen die zich aansluiten bij een grote gemeente als Mozaiek of Doorbrekers. Maar de beweging is al veel langer gaande. In het boek dat ik hierover heb geschreven, onderzoek ik wat mensen ertoe heeft gebracht om de overstap te maken. En ook hoe het na de overstap is gegaan. Hebben ze bereikt wat hun voor ogen stond? Op de achtergrond speelt de vraag mee wat gereformeerde en evangelische christenen van elkaar zouden kunnen leren en hoe ze elkaar zouden kunnen versterken. In deze blog wil ik inzoomen op de manier van preken. Want veel mensen geven aan dat de preken in evangelische kerken hun veel meer aanspreken. Wat bevalt er dan zo goed, en wat kunnen gereformeerde voorgangers daarvan leren?

Veel overstappers willen het gevoel hebben dat die niet alleen maar uitlegt hoe de Bijbel moet worden begrepen of toegepast, maar dat hij of zij een persoonlijk getuigenis geeft van wat het geloof hem of haar gebracht heeft.

1. Wees authentiek
Veel overstappers hebben behoefte aan meer authenticiteit. Ze willen in een viering God kunnen loven en prijzen op een manier die bij hen past, en daarbij willen ze niet gehinderd worden door allerlei ‘regeltjes’, die voor een eredienst gelden, en die niet of nauwelijks kunnen worden uitgelegd. Diezelfde behoefte aan authenticiteit speelt een rol bij de preek en de spreker. Ze willen het gevoel hebben dat die niet alleen maar uitlegt hoe de Bijbel moet worden begrepen of toegepast, maar dat hij of zij een persoonlijk getuigenis geeft van wat het geloof hem of haar gebracht heeft. En bij de presentatie mag dan doorklinken dat de spreker echt (emotioneel) geraakt was door de kracht en de blijdschap van het evangelie.

Voor veel gereformeerde sprekers ligt hier inderdaad een soort onontgonnen terrein. Mijn eigen leermeester, Kees de Ruijter, vertrouwde ons tijdens zijn colleges toe dat hij zich als de dag van gisteren herinnerde dat hij voor de eerste keer ik zei in een preek. Inmiddels stimuleert hij predikanten om ook hun persoonlijke omgang met God en zijn Woord een plek te geven in de verkondiging. Maar zoiets moet je natuurlijk wel leren en doseren. Het gaat niet om jou en jouw verhaal, maar om Gods verhaal.
Toch kan dat verhaal van God je wel heel persoonlijk hebben geraakt en het is inspirerend voor anderen wanneer je daar woorden aan kunt geven. En, het is door en door Bijbels. Op tal van plaatsen spreekt bijvoorbeeld Paulus over zijn eigen levensgeschiedenis om duidelijk te maken hoe groot de kracht van het evangelie is.

2. Wees praktisch
Een ander leerpunt is de praktische waarde van een preek. Veel mensen gaven aan dat ze in evangelische kerken (eindelijk) preken hoorden die gewoon gingen over hun leven van alledag en wat ze daarin konden doen met hun christelijke geloof. Ook hier ligt een herkenbaar leerpunt voor gereformeerde predikers, maar er is toch een soort verlegenheid. De praktische preek is immers geen nieuw verschijnsel voor gereformeerde predikanten en hoorders. Klassiek is de indeling van een preek in een stuk uitleg en een stuk toepassing. En die toepassingen waren heus wel praktisch.

Veel mensen gaven aan dat ze in evangelische kerken (eindelijk) preken hoorden die gewoon gingen over hun leven van alledag.

Maar ze hadden ook hun bezwaar. Een groot risico was dat de hoorders wel de toepassing hoorden en er hun leefstijl aan ontleenden, maar nauwelijks de verbinding met de uitleg konden maken. De dominee had gezegd wat er wel en niet mocht en dus deden ‘we’ dat. Waardoor de predikant, vaak ongewild, de rol kreeg van een moralist. Kees van Ekris benoemt dit in zijn boek Dialoog, dans en duel: preken voor tijdgenoten. Hij geeft aan dat gereformeerde predikanten graag willen dat de hoorders zelfstandig leren nadenken over de toepassing van Gods Woord op hun eigen dilemma’s.

Ik denk dat mijn onderzoek duidelijk maakt dat gereformeerde predikers, in hun huiver om moralistisch te worden, kunnen doorschieten naar het andere uiterste. Ze vertellen een boeiend en leerzaam verhaal over de Schrift, waarvan de hoorder zich - terecht - afvraagt: wat moet ik hiermee? Een belangrijke remedie is: veel met je hoorders in gesprek zijn, weten wat hun vragen zijn, en met ze meedenken over Gods boodschap voor hun leven. Zodat hoorders tijdens de preek in elk geval voelen: dit gaat over mij.

3. Geef ruimte aan de Geest
Veel overstappers geven aan dat in hun gereformeerde kerk te weinig aandacht was voor het werk van de Geest. Als het gaat om de preek, kan dit niet of nauwelijks kan liggen aan de gereformeerde geloofsleer. In de Heidelberger Catechismus, het uitgesproken gereformeerde leerboek, komen de Geest en zijn werk terug in een op de drie vragen en antwoorden. Wel heeft de gereformeerde traditie een sterk afgebakende rol voor de Heilige Geest. Hij werkt het geloof in ons hart door de verkondiging van het evangelie en het gebruik van de sacramenten en vernieuwt zo onze levens. En dat is de reden dat - in een goed uitgevoerde gereformeerde liturgie althans - de Geest wordt aangeroepen rondom preek en sacrament.

De gereformeerde traditie heeft een sterk afgebakende rol voor de Heilige Geest.

Het gebed voorafgaand aan de preek is een dringende vraag aan de Geest of Hij het grote wonder wil werken dat we, door de verkondiging, gaan geloven in Jezus Christus. En ik ben zo vrij om op te merken dat dit inderdaad een groot en onderschat wonder is. In de Schrift benoemt Petrus dat als volgt: In Hem gelooft u zonder Hem ooit gezien te hebben en zonder Hem nu te zien. En ook Jezus zelf merkt op: zalig zijn die niet zien en toch geloven. Door de Geest is Jezus toch werkelijk aanwezig en geloofwaardig.

Wanneer dit nauwelijks meer wordt benoemd, en het gebed voorafgaand aan de preek er ook geen aandacht meer aan besteedt, dan kan ik me goed voorstellen dat gereformeerde kerkgangers klagen over gebrek aan aandacht voor (het werk van) de Geest. Dat is dan een gemiste kans.

In een evangelische liturgie wordt vaak expliciet ruimte gemaakt voor de werkzaamheid van de Geest, naast de woordverkondiging. Bijvoorbeeld door een aanbiddingsleider die - met muzikale ondersteuning - de koppeling weet te leggen tussen het verkondigde evangelie en het werk van de Geest in de harten van de hoorders.

Of je kunt voor je laten bidden, door mensen die daarin zijn toegerust. Ook dan staat centraal wat de Geest in jouw hart en leven kan doen met het evangelie. Of mensen krijgen de gelegenheid om daarover te getuigen. Ik noem bewust deze liturgische elementen, omdat ze in een aangepaste vorm, prima een plek zouden kunnen krijgen in een gereformeerde liturgie. En dan kunnen ze eraan bijdragen dat de verkondiging bijdraagt aan de geloofsgroei en levensvernieuwing waar de Geest op uit is.

Hoe maak je kans op een gratis boek? Laat in februari 2023 een reactie achter op deze vraag: Welke preektip zou jij zelf geven aan gereformeerde predikanten? Je wordt dan meteen op de hoogte gehouden als deel 2 online komt: wat evangelische voorgangers en sprekers kunnen leren van gereformeerde predikanten.

Paulien Vervoorn is spreker, trainer en auteur en eigenaar van Geloofwaardig Spreken. Deze blog van ds. Gertjan Oosterhuis verscheen eerder op haar website.

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. Mark de Jager
Video

Ds. Mark de Jager over fors ledenverlies PKN: "Verdrietig, maar niet verbaasd"

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) vierde op 1 mei haar 20-jarig bestaan, maar heeft tegelijkertijd al jarenlang te kampen met een fors ledenverlies. Sterker nog: in de afgelopen tien jaar verliet zelfs een derde van het totaal aantal leden het ker

Ds. D.J. Diepenbroek
Video

HHK-predikant legt uit waarom de kinderzegen niet het eerste doel van het christelijk huwelijk is

"Ik zal maar heel eerlijk zeggen dat ik het ingewikkeld vind als er gezegd wordt dat het krijgen van kinderen het eerste doel van een huwelijk zou zijn. U begrijpt toch wel waarom? Als een huwelijk dan niet met de kinderzegen gekroond wordt, dan zou

Urk
Dagelijks leven

Ondervoede kinderen arriveerden op Urk: het indrukwekkende verhaal van Gerda

Het is de Hongerwinter van 1944. Op Urk staat de dijk vol met mannen, wachtend op een schip met een hele bijzondere lading. Aan boord bevinden zich ruim 80 kinderen, ondervoed en sommigen zelfs op het randje van de dood. Tot deze groep behoren ook Ge

Ds. Arie van der Veer
Verdieping

Het verkeerde ’drankje’ even omruilen: dat kan niet zomaar

Het is deze week prachtig weer geweest. Misschien heb je vandaag wel even heerlijk op een terras gezeten. Heerlijk in de zon. Gezellig met een vriend of vriendin. Maar wat gebeurde er: de ober bracht voor jou een drankje dat je niet had besteld. Nu i

ds. A. Simons
Video

Terugkijken: ds. A. Simons beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. A. Simons te gast om te spreken over het thema 'Roeping en gehoorzaamheid'. De hervormde predikant uit Valburg is al vanaf 2006 actief

Heilige Grond podcast
Podcast

Waar was God in Auschwitz? In gesprek met Joyce Rondaij

Waar was God in Auschwitz?  is één van de bekendste en indringendste vragen die het geloof in een goede en almachtige God uitdagen. Een vraag die ook in het licht van hedendaagse verschrikkingen op ons af kan komen. Houden onze theologische begrippen

Youth for Christ
Nieuws

Youth for Christ nu op dertig plekken in Nederland actief

Youth for Christ groeit in 2024 naar dertig locaties voor missionair jongerenwerk. De christelijke organisatie heeft vorig jaar en in de eerste maanden van dit jaar locaties erbij gekregen in Gouda, Den Haag, Lansingerland, Brabantse Wal en Amsterdam

'Tijd als deze'
Video

Acht christelijke singer-songwriters lanceren gezamenlijk nieuwe single: 'Tijd als deze'

In de zomer van 2023 schreven de acht singer-songwriters Marjolein Keijzer, Aldith, Wendy ten Wolde, Raïssa, Elisa Ligt, Christie, Marieke Sleurink en Jildou gezamenlijk het lied 'Tijd als deze.' Het lied kwam vandaag uit en is via alle digitale plat

Meerartikelen

Preston Sprinkle
Boekfragment

Is intersekse veroorzaakt door de zondeval?

‘Intersekse’ betekent niet ‘man noch vrouw’. Er zijn meer dan zestien verschillende aandoeningen die geclassificeerd worden als intersekse, ook wel ‘verschillen in geslachtsontwikkeling’ (DSD) of ‘stoornissen in de geslachtsontwikkeling’ genoemd. On

Ds. A. de Reuver
Video

Prof. dr. De Reuver vertelt over Puttense ouderling die wist dat hij kon sterven: "Het kwam op Jezus aan"

"Jezus zegt: 'Ik was er met jou in de dood en Ik kwam eruit.' Dat was het geheim van die ouderling in Putten aan wie ze vroegen: 'Kun je sterven? Want dan zal het er echt op aankomen.' Hij antwoordde: 'Nee. Het is er al op aangekomen. Alles kwam op m

Joe Biden
Nieuws

Katholieke leiders roepen Biden op om zich hard te maken voor een staakt-het-vuren in Gaza

Zo'n 200 katholieke leiders roepen de Amerikaanse president Joe Bidden middels een brief op om om aan te dringen op een staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt Religion News Service. In dezelfde brief wordt Biden ook opgeroepen om zich in te zetten voor

Wilkin van de Kamp
Video

In deze video behandelt Wilkin van de Kamp 'de vrolijke ruil' van Maarten Luther

'Want God nam Christus Die geen zonde gedaan heeft en belastte Hem met onze zonden. In ruil daarvoor rekent God de rechtvaardigheid van Christus aan ons toe', deze woorden uit 2 Korinthe 5 brachten bij kerkhervormer Maarten Luther een geestelijke doo

Jeruzalem
Nieuws

Nieuw onderzoek: Jeruzalem was al een belangrijke stad tijdens regeerperiode koning David

Jeruzalem was tijdens de regeerperiode van koning David al een belangrijke stad. Dat is de conclusie uit een nieuw onderzoek dat onlangs verscheen. Lange tijd werd gedacht dat Jeruzalem in die tijd slechts een kleine nederzetting was, maar in werkeli

huwelijksproblemen
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller ervaart problemen na bekering: 'Mijn vrouw wil een echtscheiding'

'Sinds anderhalf jaar heb ik, na bijna twintig jaar geen kerk in mijn leven te hebben gehad, de weg weer gevonden. Inmiddels ga ik bijna belijdenis doen. Dat er een en ander in mij veranderd is heeft mijns inziens te maken met mijn wedergeboorte. Ik

Marco van der Straten
Video

Stichting Veilige Kerk wil grensoverschrijdend gedrag in kerken aanpakken

De Stichting Veilige Kerk wil middels het projectplan 'veilige kerk' stappen zetten om seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de kerk tegen te gaan. Dat vertelde Marco van der Straten, programmamanager van diezelfde stichting, onlangs in het Fami

Christian Verwoerd
Video

Christian Verwoerd lanceert persoonlijk lied over Gods trouw: 'Ik hoop dat het je mag opbouwen'

Voor de tweede keer in korte tijd heeft zanger en liedjesschrijver Christian Verwoerd een nieuw nummer naar buiten gebracht. Het lied ‘Elke dag’ gaat over de trouw van God die Verwoerd zelf mocht ervaren in de afgelopen jaren en is sinds donderdag te

egypte
Nieuws

Egyptische mensenrechtenorganisatie: Veiligheidsdiensten falen in bescherming christenen

Afgelopen week escaleerden de spanningen in twee overwegend christelijke dorpen in Egypte, waarna aanvallen volgden die de christelijke gemeenschap hard raakten. Ondanks voorafgaande waarschuwingen grepen de veiligheidsdiensten niet in, meldt mensenr

ds. Willem Glashouwer
Video

Waarom is er zoveel Jodenhaat? Een gesprek met ds. Willem Glashouwer

Antisemitisme is van alle tijden. Er is geen volk ter wereld zo verjaagd, geplaagd en onderdrukt als het Joodse volk. Ook in het licht van het huidige conflict steekt die haat de kop op. Hoe kan het zijn dat je het onderwerp Israël nauwelijks kunt aa

Tonnie van der Kooij
Video

Kampoverlevende Tonnie van der Kooij zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is de 93-jarige Tonnie van der Kooij te gast in Hour of Power. Van der Kooij weet wat het is om in gevangenschap te leven, want tussen haar elfde en vijftiende levensjaar zat ze in een Jappenkamp opgesloten. Desondanks was en is ze alt

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Jaap de Bruine

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Jaap de Bruine te gast. Hij kwam in 1972 in Spanje aan als zendeling en is sindsdien niet meer weggegaan. In deze aflevering horen we onder meer over een bijzondere evangelisatie-actie in Madrid begin