Wat gereformeerde predikanten kunnen leren van evangelische voorgangers

God 8 februari 2023 Ds. Gertjan Oosterhuis
Gertjan Oosterhuis

Gertjan Oosterhuis is zijn hele leven lid van een van de gereformeerde kerken (de GKv). Eerst lid, later in de kerkenraad en nu is hij predikant in De Verbinding, een CGKV-gemeente in Hilversum. Hij zag in zijn omgeving veel mensen overstappen naar een evangelische gemeente. Onlangs schreef Gertjan het boek Veranderen van kerk: hoe gereformeerd en evangelisch elkaar kunnen versterken. Gertjan legt uit wat gereformeerde predikanten kunnen leren van evangelische sprekers. Binnenkort volgt ook deel 2: wat evangelische voorgangers en sprekers kunnen leren van gereformeerde predikanten.

In de afgelopen tijd zijn er nogal wat christenen overgestapt van een gereformeerde kerk naar een evangelische gemeente. Tegenwoordig zijn er veel mensen die zich aansluiten bij een grote gemeente als Mozaiek of Doorbrekers. Maar de beweging is al veel langer gaande. In het boek dat ik hierover heb geschreven, onderzoek ik wat mensen ertoe heeft gebracht om de overstap te maken. En ook hoe het na de overstap is gegaan. Hebben ze bereikt wat hun voor ogen stond? Op de achtergrond speelt de vraag mee wat gereformeerde en evangelische christenen van elkaar zouden kunnen leren en hoe ze elkaar zouden kunnen versterken. In deze blog wil ik inzoomen op de manier van preken. Want veel mensen geven aan dat de preken in evangelische kerken hun veel meer aanspreken. Wat bevalt er dan zo goed, en wat kunnen gereformeerde voorgangers daarvan leren?

Veel overstappers willen het gevoel hebben dat die niet alleen maar uitlegt hoe de Bijbel moet worden begrepen of toegepast, maar dat hij of zij een persoonlijk getuigenis geeft van wat het geloof hem of haar gebracht heeft.

1. Wees authentiek
Veel overstappers hebben behoefte aan meer authenticiteit. Ze willen in een viering God kunnen loven en prijzen op een manier die bij hen past, en daarbij willen ze niet gehinderd worden door allerlei ‘regeltjes’, die voor een eredienst gelden, en die niet of nauwelijks kunnen worden uitgelegd. Diezelfde behoefte aan authenticiteit speelt een rol bij de preek en de spreker. Ze willen het gevoel hebben dat die niet alleen maar uitlegt hoe de Bijbel moet worden begrepen of toegepast, maar dat hij of zij een persoonlijk getuigenis geeft van wat het geloof hem of haar gebracht heeft. En bij de presentatie mag dan doorklinken dat de spreker echt (emotioneel) geraakt was door de kracht en de blijdschap van het evangelie.

Voor veel gereformeerde sprekers ligt hier inderdaad een soort onontgonnen terrein. Mijn eigen leermeester, Kees de Ruijter, vertrouwde ons tijdens zijn colleges toe dat hij zich als de dag van gisteren herinnerde dat hij voor de eerste keer ik zei in een preek. Inmiddels stimuleert hij predikanten om ook hun persoonlijke omgang met God en zijn Woord een plek te geven in de verkondiging. Maar zoiets moet je natuurlijk wel leren en doseren. Het gaat niet om jou en jouw verhaal, maar om Gods verhaal.
Toch kan dat verhaal van God je wel heel persoonlijk hebben geraakt en het is inspirerend voor anderen wanneer je daar woorden aan kunt geven. En, het is door en door Bijbels. Op tal van plaatsen spreekt bijvoorbeeld Paulus over zijn eigen levensgeschiedenis om duidelijk te maken hoe groot de kracht van het evangelie is.

2. Wees praktisch
Een ander leerpunt is de praktische waarde van een preek. Veel mensen gaven aan dat ze in evangelische kerken (eindelijk) preken hoorden die gewoon gingen over hun leven van alledag en wat ze daarin konden doen met hun christelijke geloof. Ook hier ligt een herkenbaar leerpunt voor gereformeerde predikers, maar er is toch een soort verlegenheid. De praktische preek is immers geen nieuw verschijnsel voor gereformeerde predikanten en hoorders. Klassiek is de indeling van een preek in een stuk uitleg en een stuk toepassing. En die toepassingen waren heus wel praktisch.

Veel mensen gaven aan dat ze in evangelische kerken (eindelijk) preken hoorden die gewoon gingen over hun leven van alledag.

Maar ze hadden ook hun bezwaar. Een groot risico was dat de hoorders wel de toepassing hoorden en er hun leefstijl aan ontleenden, maar nauwelijks de verbinding met de uitleg konden maken. De dominee had gezegd wat er wel en niet mocht en dus deden ‘we’ dat. Waardoor de predikant, vaak ongewild, de rol kreeg van een moralist. Kees van Ekris benoemt dit in zijn boek Dialoog, dans en duel: preken voor tijdgenoten. Hij geeft aan dat gereformeerde predikanten graag willen dat de hoorders zelfstandig leren nadenken over de toepassing van Gods Woord op hun eigen dilemma’s.

Ik denk dat mijn onderzoek duidelijk maakt dat gereformeerde predikers, in hun huiver om moralistisch te worden, kunnen doorschieten naar het andere uiterste. Ze vertellen een boeiend en leerzaam verhaal over de Schrift, waarvan de hoorder zich - terecht - afvraagt: wat moet ik hiermee? Een belangrijke remedie is: veel met je hoorders in gesprek zijn, weten wat hun vragen zijn, en met ze meedenken over Gods boodschap voor hun leven. Zodat hoorders tijdens de preek in elk geval voelen: dit gaat over mij.

3. Geef ruimte aan de Geest
Veel overstappers geven aan dat in hun gereformeerde kerk te weinig aandacht was voor het werk van de Geest. Als het gaat om de preek, kan dit niet of nauwelijks kan liggen aan de gereformeerde geloofsleer. In de Heidelberger Catechismus, het uitgesproken gereformeerde leerboek, komen de Geest en zijn werk terug in een op de drie vragen en antwoorden. Wel heeft de gereformeerde traditie een sterk afgebakende rol voor de Heilige Geest. Hij werkt het geloof in ons hart door de verkondiging van het evangelie en het gebruik van de sacramenten en vernieuwt zo onze levens. En dat is de reden dat - in een goed uitgevoerde gereformeerde liturgie althans - de Geest wordt aangeroepen rondom preek en sacrament.

De gereformeerde traditie heeft een sterk afgebakende rol voor de Heilige Geest.

Het gebed voorafgaand aan de preek is een dringende vraag aan de Geest of Hij het grote wonder wil werken dat we, door de verkondiging, gaan geloven in Jezus Christus. En ik ben zo vrij om op te merken dat dit inderdaad een groot en onderschat wonder is. In de Schrift benoemt Petrus dat als volgt: In Hem gelooft u zonder Hem ooit gezien te hebben en zonder Hem nu te zien. En ook Jezus zelf merkt op: zalig zijn die niet zien en toch geloven. Door de Geest is Jezus toch werkelijk aanwezig en geloofwaardig.

Wanneer dit nauwelijks meer wordt benoemd, en het gebed voorafgaand aan de preek er ook geen aandacht meer aan besteedt, dan kan ik me goed voorstellen dat gereformeerde kerkgangers klagen over gebrek aan aandacht voor (het werk van) de Geest. Dat is dan een gemiste kans.

In een evangelische liturgie wordt vaak expliciet ruimte gemaakt voor de werkzaamheid van de Geest, naast de woordverkondiging. Bijvoorbeeld door een aanbiddingsleider die - met muzikale ondersteuning - de koppeling weet te leggen tussen het verkondigde evangelie en het werk van de Geest in de harten van de hoorders.

Of je kunt voor je laten bidden, door mensen die daarin zijn toegerust. Ook dan staat centraal wat de Geest in jouw hart en leven kan doen met het evangelie. Of mensen krijgen de gelegenheid om daarover te getuigen. Ik noem bewust deze liturgische elementen, omdat ze in een aangepaste vorm, prima een plek zouden kunnen krijgen in een gereformeerde liturgie. En dan kunnen ze eraan bijdragen dat de verkondiging bijdraagt aan de geloofsgroei en levensvernieuwing waar de Geest op uit is.

Hoe maak je kans op een gratis boek? Laat in februari 2023 een reactie achter op deze vraag: Welke preektip zou jij zelf geven aan gereformeerde predikanten? Je wordt dan meteen op de hoogte gehouden als deel 2 online komt: wat evangelische voorgangers en sprekers kunnen leren van gereformeerde predikanten.

Paulien Vervoorn is spreker, trainer en auteur en eigenaar van Geloofwaardig Spreken. Deze blog van ds. Gertjan Oosterhuis verscheen eerder op haar website.

Praatmee

Beluister onze podcast

#369 Ds. Bram Hofland & ds. John de Groot over de hel, eeuwige straf en het laatste oordeel
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Pelgrims onderweg door Europa
Persbericht

Doe mee met de zomerpelgrimage: Pelgrims onderweg door Europa

Pelgrims onderweg, het nieuwe christelijke online platform, lanceert in samenwerking met de Christelijke Hogeschool Ede op maandag 21 juli een unieke zomerpelgrimage: 'Pelgrims onderweg door Europa'. In deze serie neemt docent, theoloog en geograaf H

rechtbank
Nieuws

Verdachte kerkorganist blijft voorlopig vastzitten

De 34-jarige kerkorganist A.N. uit Werkendam blijft voorlopig vastzitten op verdenking van zedenmisdrijven met vier jongens tussen de 15 en 18 jaar. Dat werd woensdag duidelijk tijdens een pro-formazitting in de rechtbank van Middelburg. De man was n

Prof. dr. Willem Ouweneel
Opinie

Oordelen over tatoeages? Laat dat maar aan God over

Telkens weer leidt het zetten van tatoeages bij christenen tot vragen en soms zelfs twijfels over hun geloof of behoudenis. Maar is dat terecht? Prof. dr. Willem J. Ouweneel gaat in op de Bijbelse achtergronden van deze discussie, bekijkt vaak aangeh

N.T. Wright
Nieuws

Bekende theoloog wijst op 'één van grootste misvattingen over de eindtijd'

De bekende Britse theoloog en nieuwtestamenticus N.T. Wright neemt afstand van de vaak gehoorde claim dat Jezus en Paulus dachten dat de wereld binnen één generatie zou eindigen. Volgens Wright richtten zij zich niet op het einde van de wereld, maar

Ds. J. Oosterhuis
Nieuws

Nieuwe dominee voor NGK Kampen: Ds. J. Oosterhuis

De Nederlandse gereformeerde kerk (NGK) te Kampen mag zich verheugen op de komst van een nieuwe dominee. Ds. J. Oosterhuis uit Hasselt heeft het op hem uitgebrachte beroep aangenomen. In de Nieuwe Kerk wordt hij de collega van ds. J. A. C. Weij.  Ds.

Kerk Nieuw-Zeeland
Nieuws

Nieuw-Zeelandse christen ziet zijn land steeds seculierder worden: "Alleen God kan het tij keren"

De afname van het christelijk geloof in Nieuw-Zeeland baart veel Nieuw-Zeelandse christenen zorgen. Volgens dr. Stuart Lange is er slechts één antwoord daarop: geestelijke vernieuwing door Gods Geest. “Alleen een ingrijpen van God kan het tij keren”,

Ds. R. van Kooten
Video

HHK-predikant deelt schrijnend verhaal over diaken die zijn zus verkrachtte

Tijdens een recente preek vertelde HHK-emerituspredikant ds. R. van Kooten een schrijnend verhaal. Een man werd verkozen tot diaken, maar kort daarna stapte zijn zus naar de kerkenraad met de onthulling dat hij haar had verkracht. Toen zij stelde dat

Farshid Seyed Mehdi
Podcast

Farshid Seyed Mehdi: “Groot deel Iraniërs wil geen moslim meer zijn”

Terwijl Iran bekendstaat om religieuze onderdrukking en streng islamitisch gezag, klinkt achter gesloten deuren een ander geluid. Volgens de Iraans-Nederlandse christen Farshid Seyed Mehdi vindt er momenteel een ongekende opwekking plaats in het land

Meerartikelen

prof. dr. W.J. op ’t Hof
Nieuws

Juridische procedure na ontslag voorganger vrije hervormde gemeente Driedorp

In de vrije hervormde gemeente van Driedorp is een conflict over het plotselinge ontslag van prof. dr. W.J. op ’t Hof (foto) geëscaleerd tot een juridische procedure. Aankomende vrijdag moeten het bestuur en de kerkenraad van de gemeente zich verantw

Jody Maneschijn
Video

Jody Maneschijn vertelt waarom christenjongeren voor een DTS kiezen

Elk jaar volgen honderden jongeren wereldwijd een DTS, Discipleship Trainingsschool bij Youth With A Mission oftewel Jeugd Met Een Opdracht. Deelnemers zetten een periode apart voor God om te groeien in geloof. Jody Maneschijn vertelt hierover in het

IZB-Podwalks
Persbericht

IZB-Podwalks: met andere ogen kijken naar een alledaagse plek

Deze maand lanceert de IZB - de vereniging voor zending in Nederland - iets nieuws: IZB-Podwalks. Dit zijn wandelingen door dorpen, wijken of steden, waarbij je op verschillende locaties audiofragmenten beluistert over de plaatselijke geschiedenis, e

Damascus
Verdieping

Christenen in Syrië voelen zich steeds onveiliger (maar er is niet alleen slecht nieuws)

Een gruwelijke zelfmoordaanslag tijdens een kerkdienst, christenen die bedreigd worden en openlijke oproepen tot jihad en het doden van christenen. De positie van gelovigen in Syrië komt steeds meer onder druk te staan. Wat weten we over hun situatie

Jacques Brunt
Video

Jacques Brunt: "Pro-Palestijnse PKN-dominees zijn verblind"

Spreker en Bijbelleraar Jacques Brunt spreekt zich in krachtige bewoordingen uit tegen protesterende pro-Palestijnse PKN-predikanten. Volgens Brunt is er sprake van een verontrustende verschuiving in publieke opinie, waarin Israël eenzijdig wordt aan

Hanna Wapenaar
Interview

Hanna Wapenaar maakt nieuwe start op Ameland: "God voelt hier dichterbij dan in de stad"

Hanna Wapenaar werkte zeven jaar als straatpastor in Amsterdam, totdat ze begin dit jaar de drukte van de stad verruilde voor de rust en ruimte van Ameland. Een hele verandering. Ze is nu predikant op het Waddeneiland. "Het is hier zo weids en mooi.

Marieke
Getuigenis

Marieke stond oog in oog met haar verkrachter: "Ik heb hem vergeven"

Marieke was 21 jaar toen ze vrijwilligerswerk deed in de sloppenwijken van Nairobi, Kenia. Op de avond voor haar terugkeer naar Nederland werd Marieke verkracht door een Keniaanse vriend. Thuis blijkt ze zwanger. In deze video van Xpedition Glory ver

John MacArthur
Nieuws

Predikant en Bijbelleraar John MacArthur op 86-jarige leeftijd overleden

De bekende Amerikaanse predikant en Bijbelleraar John MacArthur is gisteren op 86-jarige leeftijd overleden. Zijn kerk, Grace Community Church in Los Angeles, maakte zijn overlijden bekend. Een week geleden werd MacArthur vanwege een longontsteking o

Ds. P. den Ouden
Video

HHK-predikant trekt vergelijking met Donald Trump: "Ook wij willen groot zijn"

"Trump zegt: 'Make America great again', maar ten diepste wil hij vooral zichzelf groot maken. We zijn wat dat betreft allemaal een beetje Donald Trump. We willen allemaal groot worden", aldus ds. P. den Ouden. In een recente preek waarschuwde de HHK

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp legt uit wat het betekent om te leven met de Heilige Geest

Wat betekent het om te leven met de Heilige Geest – niet alleen in ons, maar ook op ons? In een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' werpt spreker Wilkin van de Kamp een inspirerend licht op dit onderscheid. In deze video maakt hij d

Henk-Willem Laan
Interview

Henk-Willem Laan ontving een gehandicapte zoon: "God is te vertrouwen"

"Bel 112", zei de verloskundige tegen Henk-Willem Laan toen zijn zoon Joas net geboren was. Terwijl zij Joas reanimeerde belde Henk-Willem de ambulance. De directeur van stichting Het Gehandicapte Kind vertelde afgelopen zondag bij Hour of Power over

katholieke priester
Nieuws

Amerikaanse bisdommen springen in de bres voor ongedocumenteerde migranten

Twee katholieke bisdommen in de Verenigde Staten hebben ongedocumenteerde migranten vrijstelling gegeven van hun zondagse kerkplicht, uit angst voor immigratierazzia's. De maatregel komt te midden van een toegenomen immigratiehandhaving onder het bel