Refoweb-vragensteller heeft moeite met wetten Oude Testament: 'Waarom werd de cultuur door God niet aangepast?'

'In Deuteronomium 22:28-29 moet een man die een maagd verkracht had met haar trouwen en de vader een bruidsschat geven. Het klinkt in onze moderne oren vreemd en onrechtvaardig dat dit meisje eigenlijk met haar verkrachter zou moeten trouwen als ze nog een redelijke kans op een toekomst wilde (hoewel ze niet verplicht was met hem te trouwen). Alleen dan vraag ik mij af, waarom was dit überhaupt de cultuur in Israel destijds? Waarom werd de cultuur door God niet aangepast zodat de vrouw niet zo kansloos was zonder een man?', aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.
'Laat ik vooraf duidelijk stellen dat het niet altijd eenvoudig is de wetten uit de tijd van het Oude Testament toe te passen op onze eigen situatie', antwoordt ds. W. Arkeraats. 'Onze tijd is immers zo heel anders dan de tijd waarin deze wetten aan Israël werden gegeven. Intussen belijden we dat het Woord van God bedoeld is voor alle tijden. Alle eeuwen door is nagedacht over de vraag hoe dit in praktijk moest worden gebracht. Het gevaar blijkt altijd aanwezig te zijn dat we ‘snel lezen’ en zodoende niet de gelegenheid hebben ons goed in de stof te verdiepen. Het gevolg is dat wij, als ‘moderne’ mensen, veel dingen ‘raar’ vinden.'
Over de wet in Deuteronomium 22 stelt de hervormde emerituspredikant: 'Hoe vreemd deze wet ook klinkt, ze was niettemin bedoeld als een vorm van bescherming. In dat opzicht was er een groot verschil met de omringende volkeren. Daar was een meisje ‘vogelvrij’. Vanuit de vele occulte praktijken was er geen bezwaar zich aan meisjes te vergrijpen. En dat wordt door de Heere ingeperkt. Hij zegt als het ware tegen iemand die een meisje met verkeerde bedoelingen op het oog heeft: “Denk erom. Je zult wel je verantwoordelijkheid moeten nemen!” Het was dus bedoeld als bescherming van dat meisje.
Ik denk dat we mogen zeggen dat God die wetten zó gaf dat deze voor de mensen te begrijpen waren. Stel je voor dat Hij dat gedaan had volgens onze ‘moderne’ opvattingen en een Westerse cultuur had ingevoerd, dan zou iedereen echt ontredderd zijn geweest. Ik denk dat we het moeten omdraaien. We lopen altijd weer het gevaar dat we graag willen, dat God handelt naar onze normen. En als Hij dat niet doet vinden we het raar. Maar zijn onze normen maatgevend? We kennen ook in onze cultuur de prostitutie, die in wezen diep vernederend is voor vrouwen en meisjes. En toch wordt die praktijk zonder bezwaar geaccepteerd', aldus ds. Arkeraats.
Praatmee