cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ico
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

19 januari 2023 door Redactie

Ico werd mishandeld en seksueel misbruikt: “Je verleden hoeft je toekomst niet te bepalen”

De 59-jarige Ico beschouwt het als een wonder dat hij nog altijd leeft. Al op jonge leeftijd wordt Ico regelmatig door zijn vaak dronken vader in elkaar geslagen en tot overmaat van ramp zelfs door zijn oudere broer seksueel misbruikt. Op zijn 15e vlucht hij naar Amsterdam waar hij al snel verslaafd raakt aan drugs, alcohol en gokken en in de prostitutie terechtkomt. Op zijn 27e lijkt Ico geen uitweg meer te zien en overweegt hij zelfmoord. Maar dan grijpt God radicaal in. Ico deelt zijn verhaal via de kanalen van Xpedition Glory.

“Mijn vader was gastarbeider die in Nederland kwam wonen. Eind jaren 50 ontmoette hij hier ook mijn moeder. Toen ik jaar of drie of vier was, vertrokken we naar Italië. Daar begon mijn vader samen met mijn opa een fruitveiling. Er werd echter al stevig gedronken. Als mijn vader gedronken had, werd hij agressief. Om de vier dagen was je aan de beurt en werd je gewoon in elkaar geslagen”, vertelt Ico.

Naast het feit dat Ico regelmatig in elkaar geslagen werd, was hij op jonge leeftijd ook al het slachtoffer van seksueel misbruik. “Niet door mijn vader, maar door mijn oudste broer. Overdag was je bang dat je om het minste of geringste klappen van je vader kreeg en 's nachts was er de angst dat mijn broer zich weer aan mij vergreep. Vijftien jaar lang heb ik angst gekend."

Toen Ico 15 jaar was, besloten zijn ouders terug te keren naar Nederland. “Mijn vader was inmiddels gestopt met drinken en mijn broer was vanwege militaire dienstplicht in Italië achtergebleven. De periode van mishandeling en agressiviteit was gestopt. Alleen als je van de ene op de andere dag een totaal ander leven krijgt, kan je daar niet mee omgaan. Wat er precies met mij aan de hand was, besefte ik niet. Ik ervoer wel zo'n onrust dat het mij niet meer lukte om nog langer thuis te wonen. Het lukte mij ook niet om ze nog langer aan te kijken.”

Ico besluit op een zeker moment van huis weg te lopen en de eerse beste trein te pakken. Zijn nieuwe bestemming zou later Amsterdam blijken. “De eerste nacht dat ik hier bij het Centraal Station sliep, werd ik meegenomen door iemand die mij later zou drogeren en misbruiken. Vanaf dat moment ben ik verslaafd geraakt aan drugs, gokken en alcohol”, zegt Ico.

Zijn vlucht uit huis bleek de opmaat te zijn voor nog meer persoonlijk leed. “Ik vluchtte eigenlijk voor iets uit huis weg, maar kwam precies in hetzelfde terecht”, vertelt Ico verder. Om zijn drugs en alcoholverslaving te kunnen bekostigen, neemt Ico een keuze die hem alsmaar verder in de ellende doet belanden. “Ik prostitueerde mijzelf om zo aan geld te komen. Dat heeft een hele tijd geduurd. Toen ik 27 was, en nog altijd verslaafd, zag ik het niet meer zitten. Ik liep over straat en ik dacht: ik ga er een eind aan maken.”

Op datzelfde moment klimt er toch een vraag vanuit het hart van Ico naar boven. Een vraag aan God. “Ik zei: Heer, ik kan geen keuze maken voor U, maar als U wilt dat ik leef, kom dan in mijn leven. Uiteindelijk vond ik de rust in mijn hart en mijn drang naar verslaving was in één keer weg. Ik snapte er zelf natuurlijk niets van. Ik had God beloofd dat als Hij in mijn leven komt, ik dan eerlijk mijn verhaal met anderen zou delen.”

Vervolgens komt Ico in contact met een psycholoog aan wie hij zijn hele levensverhaal verteld heeft. “Ik ben twee jaar in therapie geweest. In die tijd heb ik God leren kennen en mijn leven een plek kunnen geven. Ik heb dagdroomtherapie gehad, dat betekent dat je weer teruggaat naar de momenten van vroeger. Ik voelde weer de aanraking en de klappen. Alles maakte ik weer mee. Ik zei tegen God: Heer, waarom heeft U dat toegelaten? Toen heb ik ook de pijn, het verdriet en de tranen van God gezien. God vond het ook erg van wat er gebeurd is en heeft mij uiteindelijk gered. Ik was wel boos op Hem.”

“Later besefte ik dat genezing alleen kan plaatsvinden op het moment dat je vergeven kan”, zegt Ico die de daad bij het woord voegde en zowel zijn ouders als broer vergeving schonk. “Ik heb ze lief. Wie ben ik om mensen niet te vergeven als God mij wel vergeven heeft? Ook ik heb dingen gedaan die niet goed waren.”

Hierna kwam het leven van Ico eindelijk in rustig vaarwater terecht. “God gaf mij zeven jaar rust. Op een morgen werd ik wakker en ik had een droom van God gehad. Hij zei tegen mij: ‘Wat ik voor jou gedaan heb, dat mag je voor jezelf houden maar je mag het ook de mensen vertellen.’ Ik ben gaan solliciteren bij afkickkliniek de Hoop in Dordrecht waar ik vervolgens aan het werk kon. Daarna heb ik nog bij diverse stichtingen gewerkt, een eigen afkickkliniek gehad en nog steeds help ik mensen in ambulante vorm", zegt Ico. 

“God heeft uiteindelijk het kwade en alle dingen die ik meegemaakt heb ten goede gebruikt om zo later mensen te kunnen helpen en bemoedigen. Maar hen ook te laten zien dat zelfs als je misbruikt en mishandeld bent, je verleden niet hoeft te bepalen hoe je toekomst eruit ziet”, zegt Ico tenslotte.

Het indrukwekkende levensverhaal van Ico is in onderstaande video van Xpedition Glory terug te zien.

Neem een kijkje op de site van Xpedition Glory

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Prachtig Ico !????????????????