Een bijzondere gebedsverhoring in Kazachstan: 'Heere, red onze dochter!'

God14 maart 2023 Geert-Jan Noorman, Stichting Friedensstimme
Tabitha

Alaberdy Jersjanov woont en werkt met zijn gezin in de stad Kysyl-Orda, in de regio Turkistan, in het zuiden van Kazachstan. Hij is een zeer begaafde broeder die het Evangelie verkondigt in vier talen: Russisch, Kazachisch, Oezbekisch en ‘Gebarisch’ (de doventaal). Ook zingt hij en begeleidt zichzelf daarbij op het traditionele instrument ‘dombra’. Juist omdat hij zoveel talen spreekt, wordt er veel en vaak een beroep op hem gedaan. Hij is vaak onderweg om te dopen, het avondmaal te bedienen en te prediken. In 2016 verhuisde hij met zijn gezin van de stad Aktau, gelegen aan de Kaspische Zee, naar de stad Kysyl-Orda. Kort daarna werd zijn dochter ziek. Gedurende een lange autorit vertelde Alaberdy ons het volgende verhaal.

Toen wij voor de dienst aan God naar Kysyl-Orda verhuisden, was onze oudste dochter Tabitha gezond. Ze vertoonde geen tekenen van ziekte. Pas na anderhalf jaar begon zij voorzichtig te klagen over pijntjes en ongemakjes. In het begin trokken wij ons er niet zoveel van aan. ‘Gaat wel weer over,’ zeiden we. Maar het ging niet over. Mijn lieve vrouw Dina vroeg mij op een dag: ‘Alaberdy, heb jij ook niet de indruk dat de handen van Tabitha krom beginnen te staan?’ Ik begon erop te letten en moest haar gelijk geven. Toen begonnen wij ons zorgen te maken. En de ontwikkelingen gingen daarna ook snel. Wij bezochten een ziekenhuis in het noorden, in Aktau, waar mijn zuster als verpleegkundige werkt. Een arts daar onderzocht onze dochter en deze stelde Reumatoïde Artritis vast. Zij kreeg wat injecties toegediend en dat was het. Er werd ons geen behandeltraject aangeboden.

Onze gebeden waren intens en alle gemeenten waarvoor ik de zorg draag, baden met ons mee. ‘Heere ontfermt U zich toch. Red onze dochter!’

Enige tijd later kwamen bij ons broeders langs die met zalving voor Tabitha baden. Dat gaf voor een periode enige verlichting. Het ging beter met haar. Maar toen kwam de ziekte in alle hevigheid toch weer terug. Een andere arts wilde wel een behandeltraject aangaan en onze dochter kreeg een serie injecties toegediend. Deze hadden echter een zeer negatief effect op haar linker hartklep. Het gevolg ervan was zware vermoeidheid en zwakheid. Van een energieke jonge vrouw veranderde zij in een paar weken tijd in een bedlegerig persoon. Wij konden niet anders dan vaststellen dat het leven van ons geliefd kind in acuut gevaar was. Wij zochten dan weer hier, dan weer daar naar passende behandeling, maar niets hielp. Onze gebeden waren intens en alle gemeenten waarvoor ik de zorg draag, baden met ons mee. ‘Heere ontfermt U zich toch. Red onze dochter!’

Met de zorgen kwamen ook de goedbedoelde adviezen én de verwijten. ‘Ga naar Tashkent, in het ziekenhuis daar kunnen ze jullie zeker helpen.’ Maar ook: ‘Jullie zijn veel te lang blijven wonen in Aktau. Vind je het gek dat zij ziek is geworden? Iedereen daar wordt ziek. Houden jullie eigenlijk wel van haar? Wat zijn jullie voor ouders?’ Tabitha verbleef lange tijd in een ziekenhuis in de hoofdstad Astana (nu: Nur Sultan – red.) Na een maand werd ons gezegd dat de operatie die zij nodig had, pas na maanden plaats zou kunnen vinden. Terwijl zij in dat ziekenhuis lag, hoorde Tabitha een aantal artsen eens onderling spreken over haar ziekte en dat velen daaraan sterven. Ik maakte mij daar kwaad over. Zoiets bespreek je toch niet waar zo’n jonge vrouw bij is? Ik had geen enkel vertrouwen meer in de Kazachische artsen. Tegen Tabitha zei ik, dat gezondheid uiteindelijk niet in handen van artsen ligt, maar in de handen van God. Dus we moeten bidden.

Ondertussen waren er, zonder dat wij ervan wisten, in het verre Seoul allerlei ontwikkelingen gaande. Voor PR-doeleinden was een ziekenhuis in de hoofdstad van Zuid-Korea in Kazachstan op zoek naar een 16-jarig meisje met een hartafwijking. Zij namen contact op met de directie van het ziekenhuis in Astana met de vraag, of er zo’n meisje beschikbaar was. Het personeel kreeg opdracht onderzoek te doen, maar op een of andere manier konden zij niemand vinden die aan de voorwaarden voldeed. Zo ging de zoektocht voort naar andere ziekenhuizen in de grote steden van ons land. Maar nergens bleek iemand te vinden die geschikt zou zijn. Nu wil het geval dat een zuster in een gemeente bij ons in de buurt, een dochter heeft die werkt in een kliniek in Kaskelen, hier ongeveer 900 kilometer vandaan. Aan het personeel van die kliniek werd gevraagd of zij misschien een meisje van 16 jaar kenden met een hartafwijking. Het personeel zocht, maar ook daar bleek er geen te vinden. U begrijpt, dit proces speelde zich geheel buiten ons zicht af; wij wisten helemaal van niets. Maar deze jonge vrouw sprak met haar moeder over de telefoon en vertelde over de speurtocht. ‘Moeder, een ziekenhuis in Zuid-Korea is op zoek naar een meisje van 16. Zij willen haar kosteloos een hartoperatie aanbieden. Maar we kunnen niemand vinden die geschikt is.’ Deze oudere zuster behoort tot een gemeente waar regelmatig voor Tabitha werd gebeden en zij noemde haar naam. En zo kwam men uiteindelijk bij ons terecht, in Kysyl-Orda. Waar een meisje woont, onze Tabitha, van 16 jaar oud, met een hartprobleem!

Tegen Tabitha zei ik, dat gezondheid uiteindelijk niet in handen van artsen ligt, maar in de handen van God. Dus we moeten bidden.

Maar wij waren in verwarring. ‘Wie gaat ons daarheen brengen, naar Zuid-Korea? Daar kennen wij toch niemand!’ Ik zag het helemaal niet zitten en zei tegen mijn vrouw: ‘Dat gaan we niet doen.’ Maar zij drong er bij mij op aan: ‘Laten we het een kans geven. Laten we het proberen.’ Mijn vrouw overtuigde mij en uiteindelijk stemde ik toe.

De vlucht van onze stad naar Astana en verder naar Seoul werd voor ons betaald door het Koreaanse ziekenhuis. Toen mijn dochter en ik aankwamen, werden wij door journalisten met camera’s ontvangen. Van de luchthaven werden wij naar een hotel met wel 13 verdiepingen gebracht. We werden werkelijk als de presidentiële familie behandeld. Door de manager van het hotel werden wij uitgenodigd om in het restaurant de maaltijd te gebruiken. Daar werden wij opgewacht door een gezelschap van belangrijke mensen. Ons werd een glas alcohol aangeboden en wij wisten inmiddels dat het in Korea zeer onbeleefd is, om dat te weigeren. Ik overlegde met de vertaalster die ons terzijde stond en legde uit dat ik christen ben en dat het mij niet toegestaan is om alcohol te drinken. Zij schrok, dat zag ik wel. Nerveus legde zij in haar eigen taal aan de aanwezigen uit, waarom ik de alcohol niet kon nuttigen. En - geprezen zij de Heere! - vanaf dat moment hadden allen groot respect voor mij gekregen. Velen kwamen om zich persoonlijk met mij te onderhouden. Het was ook een heerlijk getuigenis naar mijn dochter Tabitha, die zo ook kon zien, hoe alle dingen in de handen van God zijn.

De familie Jersjanov

Mijn dochter zou enige tijd later de operatie ondergaan. Vooraf werd ik uitgenodigd voor een gesprek met de chirurg. Hij legde mij uit dat er bepaalde risico’s verbonden zijn aan de operatie. Er kan sprake zijn van serieuze bijwerkingen. Daarna legde hij mij een papier voor ter ondertekening. Het ziekenhuis zou niet aansprakelijk zijn als er complicaties zouden optreden. Ik bad stil in mijzelf. Wat moest ik doen? Voor het eerst was ik nu blij dat ìk met Tabitha was meegereisd, en niet mijn vrouw. Het was een onmenselijke beslissing om te nemen. Maar ik ondertekende. Daarna vertelde ik Tabitha dat ik toegestemd had en ging ik terug naar het hotel. Achter de gesloten deur heb ik gebeden en ik kan u vertellen dat ik in dat gebed vele hete tranen heb laten vloeien.

Zo’n operatie kost normaal gesproken 70.000 – 90.000 dollar. Een onmogelijk bedrag voor ons om te betalen. Maar de Heere heeft dit zo gedaan.

Er gebeurde nog iets interessants. Wij hadden een goede relatie ontwikkeld met onze vertaalster. Toch werd zij vervangen door een ander, een man. Het leek mij verstandig om hem bij aanvang vast uit te leggen dat ik een volgeling van Christus ben en dat dat kan betekenen dat ik soms ‘nee’ zeg waar ‘ja’ verwacht wordt. Hij toonde zich verrast. Hij zei: ‘Ik ben ook gelovig. En ik heb de Heere gevraagd om een mogelijkheid om tegen het islamitische gezin uit Kazachstan van Hem te getuigen.’ Hij bleek een Oezbeekse Koreaan te zijn. Wij konden in het Oezbeeks en in het Kazachisch met elkaar spreken. En wij hebben veel met elkaar gesproken, als broeders!

De operatie duurde acht lange uren. Alles verliep zeer succesvol. En normaal gesproken duurt het wekenlang voordat de patiënt voldoende hersteld is om de reis naar huis te ondernemen. Bij Tabitha duurde dat slechts negen dagen. Ik herinner mij nog hoe ik direct na de operatie, na een bezoek aan mijn dochter die in een bed lag met allerlei snoeren en draden en beeldschermen, door journalisten ondervraagd werd: ‘Hoe voelt u zich nu, mijnheer?’ Maar wat kon ik zeggen? Hoe voelt een vader zich als hij zijn dochter er zo bij ziet liggen? Ik draaide mij om en liet mijn tranen de vrije loop.

Zo gingen wij terug naar huis. Onder de indruk van alles wat wij hadden meegemaakt. Maar vooral onder de indruk van de Heere die in Zijn voorzienigheid een eenvoudig meisje van 16, dat woont in een afgelegen gebied, uitkiest om op zo’n bijzondere wijze genezen te worden. Zo’n operatie kost normaal gesproken 70.000 – 90.000 dollar. Een onmogelijk bedrag voor ons om te betalen. Maar de Heere heeft dit zo gedaan. Dan rest ons niet anders dan te zeggen: ‘Heere, Gij grote en heerlijke God, Uw Naam zij daarvoor geloofd en geprezen!’

Bovenstaand verhaal verscheen eerder in het magazine van Stichting Friedensstimme en is met toestemming overgenomen door Cvandaag.

Praatmee

Beluister onze podcast

#334 Jeffrey & dr. Wim Dekker over Trump-profetieën, scheppingsorde en de Rooms-Katholieke Kerk
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

myanmar
Nieuws

Kerkleider Myanmar op vrije voeten na zestien maanden gevangenis

Myanmar heeft na aanhoudende internationale druk een kerkleider vrijgelaten die vorig jaar werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. Het gaat om Hkalam Samson, de voormalig president van de Kachin Baptist Convention. Hij zat 16 maanden in de gev

Pakistan
Nieuws

Pakistan trekt verbod op uitgifte paspoorten vluchtelingen in

Pakistaanse christenen die het land zijn ontvlucht vanwege vervolging, kunnen opgelucht ademhalen. De Pakistaanse overheid heeft besloten om opnieuw paspoorten uit te geven aan burgers die asiel zoeken in het buitenland. De regering kondigde deze wee

Ds. J. Koppelaar
Video

Ds. Koppelaar wijst op het nieuwe leven dat Jezus ondanks alle zonden voor ons verwierf

"Christus heeft door Zijn kruisdood en opstanding voor ons een nieuw leven verworven dat nooit meer voorbijgaat, ongeacht wat we gezondigd hebben en ongeacht hoe we nog zullen zondigen", merkte ds. J. Koppelaar onlangs  in een preek op. De hersteld h

Bevelyn Beatty Williams
Nieuws

Amerikaanse vrouw krijgt 41 maanden gevangenisstraf voor blokkeren ingang abortuskliniek

De Amerikaanse Bevelyn Beatty Williams is veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf, nadat ze in juni 2020 de toegang van een abortuskliniek in New York blokkeerde. Dat melden diverse media. Tijdens de blokkade zou Williams een personeelslid van de

gezin
Nieuws

Refoweb-vragensteller vraagt of het geoorloofd is om kinderwens uit te stellen

'Is het geoorloofd om een zwangerschap, wanneer ons deze opnieuw gegeven zou worden, uit te stellen tot na een verhuizing? Onze jongste is inmiddels 2,5 jaar. Er is ruimte, financieel en qua liefde/rust in het gezin, voor een volgend kindje. We worst

Mexico
Nieuws

Open Doors vertaalt wet voor bescherming religieuze vrijheid in Mexico

Eind juni vond er een uniek moment plaats in het State Center for Indigenous Languages, Arts and Literature (CELALI) in de staat Chiapas, Mexico. De Mexicaanse regering presenteerde de wet op religieuze verenigingen en openbare erediensten, inclusief

Sejun
Video

Sejun groeide op in boeddhistisch klooster (en nu volgt hij Jezus)

Sejun uit Nepal groeit op in een boeddhistisch klooster. Maar de leraren handelen niet naar de vrede waarover ze onderwijzen. Wanneer Sejun 13 jaar is vlucht hij weg. Zijn ouders zijn boos en brengen hem naar een andere school. Daar ontmoet hij een c

Over God, Israël en de Bijbel
Podcast

Terugluisteren: Israëlische man deelt afschuwelijke verhalen over 7 oktober

"Terwijl de baby in de oven lag, lag de vader te sterven en werd de moeder verkracht", vertelt de Israëlische Tal Lev-Ary. De Messiasbelijdende Jood, die woont en werkt in Israël, was onlangs te gast in de IB-podcast van Israël en de Bijbel. In de po

Meerartikelen

ds. M. Krooneman
Video

Sta je in vuur en vlam voor Jezus of is er sprake van een waakvlammetje?

Sta jij in brand voor de Heere Jezus Christus? In vuur en vlam voor het evangelie? Of is jouw uitslaande brand inmiddels een waakvlammetje geworden? Tijdens een recente jongerenavond van Geloofstoerusting in Genemuiden stonden deze vragen centraal ti

'De Wereld Rond'
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Kirsten Wassink

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Kirsten Wassink te gast. Zij is HR-directeur op de Global Mercy, het nieuwste hospitaalschip van de hulpverleningsorganisatie Mercy Ships. In deze rol draagt ze met haar team zorg voor het personeel.

ELINE
Video

ELINE aanstaande zondag in Hour of Power te zien

Zangeres ELINE is aanstaande zondag in Hour of Power te zien. In de uitzending vertelt ze onder andere over het lied Jezus Overwinnaar dat ze te midden van geloofstwijfel schreef. Een bijzonder aanbiddingslied dat elke zondag in veel kerken wordt gez

Nigeria
Nieuws

Grote zorgen Nigeriaanse christenen: "Er heerst een sfeer van hopeloosheid"

Acht maanden nadat meer dan 300 christenen werden afgeslacht op Kerstavond en drie maanden na nog een reeks aanvallen rond Pasen, faalt de Nigeriaanse regering nog steeds in het beveiligen van haar mensen “Overlevenden van bloedbaden door extremisten

Arie-Jan Mulder
Column

Dreigt Gods oordeel als je op onwaardige wijze avondmaal viert?

Paulus heeft ons al heel wat te denken gegeven over het avondmaal. Aan het eind van zijn betoog lanceert hij nog een paar pittige uitspraken. In 1 Korinthe 11:29-34 zegt hij: 'Want wie eet en drinkt maar niet beseft dat het om het lichaam van de Heer

Dr. Wim Dekker
Podcast

Dr. Wim Dekker: “We hebben de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven”

“In de reformatorische traditie is de Rooms-Katholieke Kerk ten onrechte afgeschreven. Op steeds meer plekken is levend geloof te vinden”, stelt dr. Wim Dekker vast in de nieuwspodcast van Cvandaag. De theoloog blikt terug op een recent symposium van

Hamas
Nieuws

Palestijnse activist onthult: Gazanen gehersenspoeld om Joden en christenen te haten

Hamza Howidy, een Palestijnse activist die jarenlang onder het bewind van Hamas leefde, doet in gesprek met The Times of Israël een boekje open over de systematische haatzaaierij in Gaza. "Er waren twee of drie christelijke scholen in Gaza", herinner

Textiel
Nieuws

Archeologen stuiten op 3800 jaar oude textiel in woestijn van Judea

Archeologen hebben een 3800 jaar oud stukje rood textiel ontdekt in de grotten van de Judese Woestijn. Dat meldt All Israel News. Dit stukje stof, gekleurd met verfstof afkomstig van insecten, biedt nieuw bewijs van oude verfmethoden en wijst op een

Elon Musk
Nieuws

Elon Musk noemt zichzelf cultuurchristen en wil 'woke mind virus' bestrijden

Elon Musk, de wereldwijd bekende CEO van SpaceX en Tesla, heeft zichzelf in een recent interview een cultuurchristen genoemd en gaf aan te willen vechten tegen het 'woke mind virus'. Musk stelt misleid te zijn door het 'woke mind virus', waardoor een

Ds. G. van Zanden
Video

Ds. Van Zanden vertelt dat God ook bij tegenslagen vóór ons is

"Wat voor ons een worsteling is, dat is van Gods kant vaak een omhelzing", aldus ds. G. van Zanden. De hervormde predikant uit Katwijk aan Zee merkte onlangs in een preek op dat we als christenen soms het gevoel kunnen hebben dat ons alles tegenzit e

vlag
Nieuws

Schokkende onthullingen over misbruik in (kerkelijke) zorginstellingen Nieuw-Zeeland

In Nieuw-Zeeland zijn in het verleden meer dan een kwart miljoen kinderen en (kwetsbare) volwassenen misbruikt en mishandeld in zorginstellingen. Het gaat daarbij onder meer om kerkelijke zorginstellingen. Dat blijkt uit de rapportage van een jarenla

Sander en Hester
Video

Sander en Hester verhuisden naar Italië nadat ze door God geroepen werden

Een paar jaar geleden voelen Sander en Hester zich geroepen om naar Arco in Noord-Italië te verhuizen om daar als zendelingen te gaan werken. Maar het vinden van een woonruimte in het toeristische Arco, aan de mond van het Gardameer, blijkt nagenoeg