Arabische pastor koestert grote liefde voor Israël: "God brengt hier Zijn volk bijeen"

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen namen de afgelopen jaren weer fors toe. Toch blijven mensen zich desondanks inzetten om de verhoudingen tussen de twee bevolkinsgroepen te verbeteren. Zo ook de Arabische pastor Saleem Shalash uit Nazareth. Hij ontwikkelde een grote liefde voor het Bijbelse land en probeert dagelijks bruggen te slaan tussen Arabieren en Joden.
In het Family7-actualiteitenprogramma Uitgelicht! schoof Shalash onlangs aan. Shalash is als pastor woonachtig en werkzaam in Nazareth. "Het is een eer en een voorrecht om in de stad te wonen waar Jezus voor het grootste deel van Zijn leven verbleef. Ik wandel over dezelfde straten, ik kan het huis van Maria bezoeken of de werkplaats van timmerman Jozef. Of de synagoge waar Jezus sprak uit Jesaja 61. Maar ik heb vooral de verantwoordelijkheid om als pastor in deze stad het evangelie en de vrede onder Arabieren en Joden te brengen, want we wonen in een land waar zij samen leven", vertelt Shalash.
Op de vraag hoe de stad Nazareth er tegenwoordig uitziet, antwoordt Shalash: "We hebben het over een stad van 81.000 inwoners. In Nazareth is ongeveer 75 procent moslim en 25 procent christen. Als ik spreek over christenen, dan heb ik het over een mix van oosters-orthodox, katholiek, traditioneel-protestants en evangelisch. Er wonen niet veel Joden in Nazareth. Er is wel een stad die Nazareth llith, oftewel Opper-Nazareth, heet. Die stad is een mix tussen Joden en Arabieren."
Shalash stelt dat er veel misvattingen bestaan over de huidige realiteit in Israël. Daar speelt de media volgens Shalash een grote rol in. "Soms spelen ze er bijna een spelletje mee door alleen de slechte dingen te laten zien in Israël en niet de goede", stelt Shalash. "Maar er zijn heel veel Arabieren en Joden die wel in vrede samenwerken en tijd doorbrengen."
Daarbij geeft Shalash een voorbeeld. "Bij elke feestdag komen er veel Joden naar Nazareth, daar vieren ze de christelijke en islamitische feestdagen (mee). Vooral tijdens de Kerst. Elk jaar komen er meer dan 20.000 Joden om met ons dit feest te vieren. De media zijn dus niet altijd de beste manier om de waarheid te leren kennen achter de gebeurtenissen in Israël", is Shalash van mening.
Shalash is voorganger van een baptistengemeente in Nazereth. "Onze kerk heet het 'Huis van Jezus de Koning', omdat we geloven dat Hij daar woonde en Hij hier nog steeds Zijn licht schijnt totdat Hij terugkomt", zegt Shalash. "Als kerk doen we veel projecten en reiken we uit naar andere mensen. Elke maand delen we aan 120 gezinnen voedingspakketten uit. Dat zijn Arabieren, Joden, christenen, en zelfs druzen (een religieuze minderheid die een mystieke vorm van de sjiitische islam beoefent, red.). We noemen onszelf daarom soms ‘bruggenbouwers’, want we proberen relaties op te bouwen tussen Arabieren en Joden."
Op de vraag waarom Shalash veel sympathie heeft voor Israël, antwoordt hij: "Ik wil eerst zeggen dat het niet om de politieke situatie maar om de Bijbelse situatie gaat. Als je de Bijbel leest, moet je het plan van God voor Zijn volk begrijpen. God brengt Zijn volk weer bijeen in het land Israël. Daarom is het herstel van de staat Israël ook geen toeval. Dat is het plan van God die Zijn puzzel bij elkaar legt. Dat doet Hij op een geweldige manier en op Zijn tijd."
In veel Arabische landen is de haat tegenover Israël groot. Volgens Shalash speelt de opvoeding daarbij een cruciale rol. "Wat leer je je kinderen? Als ik ze alleen vertel over de slechte dingen die ze om hen heen zien, dan groeien ze op met haat. Ik geloof dat we een nieuwe generatie moeten opvoeden, een generatie die bruggen kan bouwen om samen in vrede te leven. We kunnen in vrede samenleven."
Benieuwd naar de volledige bijdrage van de Arabische pastor Saleem Shalash? Bekijk dan onderstaande video van Uitgelicht! terug.
Praatmee