cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
abortusactivisten
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 december 2022 door Patrick Goede

Pro-abortusorganisatie dreigt met massale schietpartij vanwege mogelijk verbod op abortus

Terwijl het abortusdebat verhit gevoerd blijft worden na de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in juni, zou een groep pro-abortusactivisten een katholieke bediening in Nebraska hebben bedreigd met "een massale schietpartij" als een abortusverbod inderdaad wordt aangenomen.

Kristan Hawkins, directeur van de pro-life organisatie Students for Life of America, deelde zaterdag op Twitter de inhoud van een briefje dat op de deur was geplaatst van de locatie waar de Students for Life of America Political Leadership Workshop die dag plaatsvond.

De boodschap werd op de deur van het St. John Paul II Newman Center geplaatst. Een plek die zichzelf volgens de Christian Post identificeert als "de plek voor Omaha's studenten om mensen te ontmoeten en Jezus te ontmoeten". Op de dreigbrief stond: "Als ons recht op abortus in Bellevue wordt ontnomen doordat er een abortusverbod wordt aangenomen, zullen we uw Newman-centrum beschieten met onze nieuwe AR74-geweren."

De brief zou zijn ondertekend door Jane's Revenge, een pro-abortuscollectief die heeft erkend verantwoordelijk te zijn voor meerdere daden van vandalisme gericht tegen pro-life zwangerschapscentra en kerken in het hele land. Dit gebeurde na het uitlekken van de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof in de Dobbs v. Jackson Women's Health Organization rechtszaak. 

Tragedie
Students for Life, een pro-life-groep met aanhangers op universiteits- en middelbare schoolcampussen in het hele land, verzamelde "activisten uit de hele staat" in het Newman Center. Ze bespraken daar hoe de campagne van de pro-life-groep voor abortusvrije steden "gebruikt kon worden om een 'laatste-fase-abortus-kliniek' te sluiten" gelegen in de nabijgelegen stad Bellevue.

Acht steden in Nebraska hebben zichzelf uitgeroepen tot 'toevluchtsoorden voor de ongeborenen' en hebben verordeningen uitgevaardigd die abortussen binnen de stadsgrenzen verbieden. Students for Life of America probeert Bellevue aan die lijst toe te voegen.

Hawkins zegt dat "we afstevenen op een tragedie" als het Amerikaanse ministerie van Justitie geen actie onderneemt om vreedzame pro-life activisten te beschermen tegen pro-choice terroristen. 

Politie
De directeur van het St. John Paul II Newman Center, ds. Dan Andrews, aan wie het briefje was gericht, reageerde zaterdag in een verklaring op de dreiging. "Dit baart ons natuurlijk grote zorgen. Onze eerste prioriteit is de veiligheid van onze studenten", zei hij. "We zijn dankbaar voor de snelle reactie en aandacht van de politie voor deze dreiging."

Jane's Revenge heeft nationale bekendheid gekregen in de maanden na het uitlekken van documenten over een potentiële uitspraak van het Hooggerechtshof. De rechters gaven daarin aan dat ze waarschijnlijk zouden beslissen de Roe v. Wade-uitspraak, die abortus in het hele land legaliseerde, ongedaan te maken. 

De groep werd een week later bekend bij het publiek toen ze de verantwoordelijkheid opeiste voor de aanslag met een brandbom op het kantoor van een pro-life groep in Madison, Wisconsin. 

Ontoereikend
Het pro-life-kantoor in Madison was een van de vele organisaties die het doelwit waren van pro-abortusactivisten na het uitlekken van het Dobbs-besluit. Het geweld en vandalisme tegen pro-life zwangerschapscentra, kerken en andere pro-life groepen gingen door nadat het Hooggerechtshof op 24 juni het Dobbs-besluit definitief had vrijgegeven. De rechtbank oordeelde dat de Amerikaanse grondwet geen recht op abortus bevat en vernietigde de eerdere uitspraken. Jane's Revenge heeft toegegeven enkele, maar niet alle, aanvallen te hebben uitgevoerd. 

Pro-life activistische organisaties zijn van mening dat de reactie van de federale regering op de aanvallen op pro-life zwangerschapscentra en kerken ontoereikend is.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen