cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Ds. A. Simons
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

08 december 2022 door Redactie

Indringende boodschap ds. A. Simons: “Ik ga er de brandstapel voor op dat Jezus aan u allen gegeven is”

"Ik ga er de brandstapel voor op dat Jezus niet aan een enkele en niet aan sommigen, maar aan u allen gegeven is”, zegt ds. A. Simons. Onlangs hield de predikant van de Hervormde Gemeente te Valburg-Homoet een indringende preek over het aanbod van genade. Simons vertelde een preek gehoord te hebben van een collega die hem naar eigen zeggen diep bedroefde. Simons: “Die dominee zei dat Jezus slechts aan enkelen gegeven is.”

In het korte preekfragment dat door het YouTube-kanaal Evangelie Herauten gedeeld wordt, start de predikant eerst met het lezen van een gedeelte uit de Dordtse Leerregels. “Aangezien alle mensen in Adam gezondigd hebben en de vloek en de eeuwige dood schuldig zou gevonden, zo zou God niemand ongelijk hebben gedaan, indien Hij het ganselijk menselijk geslacht in de zonde en in de vervloeking had willen laten”, leest ds. A. Simons voor.

“Deze God, die zo rechtvaardig is dat Hij geen enkele zonde van u en mij verdragen kan en ons rechtvaardig moet straffen, heeft op grond van Zijn liefde Zijn eniggeboren Zoon gegeven. Eigenlijk mag ik het niet zeggen, maar ik moet het doen. Ik wil niet afzetten tegen andere kerken of dominees, maar onlangs hoorde ik een preek waar ik kapot van was”, vertelt Simons vervolgens. 

“Die dominee zei: ‘Ze hebben het over aannemen, maar het moet je wel eerst geschonken worden, hoor.’ Ik ga hem denk ik nog bellen ook. Al die mensen in de kerk zitten te wachten, maar waarop eigenlijk? Totdat Hij geschonken wordt, want anders zou je Hem stelen. Boston (theoloog en Schots predikant uit 1600, red.) zegt bij deze tekst: ‘We moeten Hem schijnbaar aannemen, omdat Hij ons is aangeboden.’ Maar die dominee zei dat dat maar voor een paar mensen is.”

“Ik ga er de brandstapel voor op dat Hij niet aan een enkele en niet aan sommigen, maar dat Hij aan u allen gegeven is. Niet omdat u het verdiende, niet omdat u er klaar voor was, niet omdat u er al ontvankelijk voor was, maar omdat Hij onvoorwaardelijk gegeven is naar de belofte van het evangelie", zegt Simons. 

“Ik weet dat er velen zijn die zitten te wachten: ‘Och dat God het mij nog eens zou geven, dominee. Wist ik maar echt dat het ook voor mij is.’ Ja, als gepredikt wordt dat Hij alleen maar voor de uitverkorenen bedoeld is of voor diegenen die inwendig geroepen zijn, dan kan ik begrijpen dat u zich radeloos voelt. U vraagt zich misschien af: ‘Hoe kom ik bij die andere groep terecht?’ Maar wij verkondigen u: wie u ook bent, waar u ook vandaan komt en wat uw achtergrond ook is, dat de liefde van God de oorzaak en de bron is dat Hij het liefste wat Hij had aan u gegeven heeft.”

Benieuwd naar het volledige preekfragment van ds. A. Simons? Deze is hieronder te zien. De beelden zijn afkomstig van het YouTube-kanaal Evangelie Herauten.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

P
Als je iedere zondag hoort 'dat het niet zo maar voor jou is maar dat er eerst een goddelijk wonder in je leven moet gebeuren' (zoals ik een vrouw van diep in de 80 hoorde zeggen die haar leven lang 'onder de waarheid' had gezeten en nog steeds op dat wonder wachtte, zou dan zo'n preek(fragment) je kunnen overtuigen? "Och, dat alle voorgangers in alle reformatorische kerken het Evangelie altijd en overal zouden brengen zoals deze ds. Simons!"