Marokkaanse christenen dagen Nederlandse kerk uit: "We willen laten zien dat voor God niets onmogelijk is"
Zelf vonden de Marokkaanse Latifa, Nabil en Meryem Jezus dankzij christenen die over Hem vertelden. Maar dat gebeurt maar bij weinig Marokkanen, zien de drie betrokkenen bij Evangelie & Moslims. “Veel Nederlanders denken dat het moeilijk is om Marokkanen te bereiken en daarom doen ze geen moeite voor deze groep. Christenen in Nederland moeten een beetje wakker worden en in beweging komen.” Daarom organiseert de stichting de komende maanden een tour langs gemeenten.
Ze hebben een boodschap voor de kerken in Nederland, vertellen ze. Zelfverzekerd zitten de drie, Nabil, Meryem en Latifa rond de tafel. De missie? “Meer Marokkanen bereiken met het evangelie in samenwerking met Nederlandse kerken.”
Marokkanen hebben een slechte naam in Nederland, daar draaien ze niet omheen. Ook directeur Cees Rentier van Evangelie & Moslims ziet dat het een obstakel is en dat er daarom nauwelijks geëvangeliseerd wordt onder de half miljoen Marokkaanse inwoners. “Dat kun je wel zeggen ja. Over Marokkanen zijn er veel vooroordelen en in onze ervaring denken er weinig christenen: mijn Marokkaanse collega neem ik mee naar de kerk. Terwijl asielzoekers massaal worden uitgenodigd.”
Stuk voor stuk zijn ze dankbaar dat ze met het evangelie in aanraking kwamen. Waar Meryem een Bijbel van een vrouw kreeg, die er verder niets aan toevoegde, werd Latifa hartelijk uitgenodigd door een vrouw van de taalcursus.
Maar Nabil heeft een ander verhaal. “Ik werd niet door mensen uitgenodigd. Ik zat in het duister en raakte verslaafd omdat ik de weg niet wist en niemand hielp mij om het licht van Jezus te zien, om Hem te leren kennen. Daarom heb ik lang gezocht. Ik wens andere Marokkanen niet toe dat ze zolang in het duister moeten ronddwalen. Je wordt er depressief van en je snapt het doel van het leven niet meer.”
Dat had anders kunnen lopen: inmiddels ontmoette hij een andere Marokkaan die in dezelfde situatie zat. “Hij dacht aan zelfmoord, tot iemand kwam die vroeg of hij voor hem mocht bidden. Als hetzelfde bij mij was gebeurd, was ik misschien niet eens aan de drugs geraakt.”
Hoe christenen Nabil hadden kunnen vinden? “Door contact te maken, te praten, te evangeliseren. Niemand vroeg mij iets.” Dat christenen vrijmoediger kunnen zijn richting Marokkanen is duidelijk, en dat vertellen ze op 5 november tijdens de Inspiratiedag van Evangelie & Moslims te Amersfoort. Het vormt de aftrap voor een tour van Marokkaanse christenen langs christelijke gemeenten. Meryem: “We willen daar laten zien dat er niets voor God onmogelijk is. Veel Nederlanders denken dat het moeilijk is om Marokkanen te bereiken. Met ons getuigenis willen we ze het gevoel geven dat het wel mogelijk is. Je hoeft niet bang te zijn om je getuigenis te geven.”
Zelf ondervond ze dat toen ze in Nederland kwam en een vrouw haar aansprak. “Ik kwam via gezinshereniging, mijn Syrische man en kinderen waren hier al eerder en waren tot geloof in Jezus gekomen. Als moslima was ik geschokt daarover. Op dat moment kreeg ik een Bijbel van een vrouw. Ik ging naar God, schreeuwend: wat moet ik doen? Hij zei tegen mij: lees die Bijbel. Dat heb ik gedaan en God heeft mijn hart geopend.”
De tour langs kerken moet zorgen dat christenen Marokkanen opzoeken, vindt Latifa. “Ik was aan het begin een beetje geschrokken en jaloers toen ik christenen leerde kennen. Waar halen ze hun liefde vandaan? Wat is hun geheim? Ik wist niet dat Jezus daar achter zat. Ik wil dat iedereen met het hart en met open ogen naar Marokkanen kijkt en anders dan dat ze nu doen.”
Eén keer per maand organiseren de drie samen met andere Marokkaanse christenen een dienst in Amersfoort voor Marokkanen uit het hele land. Samer Younan, evangelist van Evangelie & Moslims, ondersteunt deze samenkomsten die een aanvulling vormen op wat de kerken kunnen doen. Latifa: “Via de Inspiratiedag willen we dat meer Nederlandse christenen van de samenkomsten weten en hun Marokkaanse collega’s, buren of kennissen daarnaar toe meenemen. Christenen moeten niet bang zijn om het evangelie te delen met Marokkanen, ook al hebben ze een slechte naam. Wij willen in het programma laten zien dat wij Marokkanen zijn die Jezus hebben leren kennen en willen dat ook anderen door Jezus gered worden. We willen hen bemoedigen om het evangelie te delen met anderen.”
Hoe dat moet? “Laat Gods liefde zien. Laat zien dat je van hen houdt, zonder vooroordelen. Accepteer mensen en probeer hen uit te nodigen. Durf met hen over je geloof in God te praten.”
Wil jij persoonlijk of met je kerk meer doen om moslims te bereiken met het evangelie, wil je weten hoe je als kerk gastvrij kunt zijn naar hen en samen met nieuwe gelovigen kunt verder gaan als kerk? Kom dan naar de Inspiratiedag op 5 november te Amersfoort en ontmoet de Marokkaanse gelovigen of mail info@evangelie-moslims.nl voor mogelijkheden om Latifa, Nabil en Miryam ook in jouw gemeente uit te nodigen.
Beeld: Evangelie & Moslims