cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Andries Knevel
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

04 oktober 2022 door Jeffrey Schipper

Reinier Sonneveld wijst op manipulatie in kerkelijk Nederland: terecht? Andries Knevel antwoordt

“Reinier Sonneveld heeft wekelijks iemand aan de telefoon die lijdt onder manipulatie in de reformatorische of evangelische wereld. Zijn antwoorden in dit interview vind ik nogal stevig”, zegt Andries Knevel, verwijzend naar een recent interview met theoloog Reinier Sonneveld, naar aanleiding van zijn nieuwe boek Reli detox. Volgens Sonneveld zijn ‘gelovigen regelmatig beter af zonder dominee’, zo stelt hij. Knevel bespreekt het interview in de Cvandaag podcast.

“Wordt er in reformatorische en evangelische kringen echt zoveel gemanipuleerd?”, vraagt Knevel zichzelf af. “Sonneveld stelt ook dat het bij veel dominees en evangelisten gaat om hun status. Is dat zo? Zijn waarneming is niet mijn waarneming. Als een predikant de Heidelbergse Catechismus citeert terwijl hij stelt dat ieder mens van nature een zondaar is en zonder genade en geneigd tot alle kwaad, waardoor er voor de mens geen hoop is, kun je dat manipulatie noemen. Maar stel je daarmee ook het getuigenis van het Nieuwe Testament ter discussie? Dit soort vragen roept het ND-interview met Sonneveld bij mij op.”

De radiopresentator van Groot Nieuws Radio vervolgt: “Sonneveld heeft de passie om mensen te bevrijden van knellende, religieuze jukken. En dat is een oprechte pastorale passie van hem. Ik ken hem goed om te weten dat hij hierin oprecht is. Misschien is zijn boek een goed moment voor een congres over geestelijke manipulatie.”

Beluister het volledige fragment vanaf minuut 39:12

- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via iTunes.
- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via Stitcher.
- Beluister het volledige gesprek in de Cvandaag podcast via Spotify.


Cvandaag podcast
- John Lapré cancelt bezoek aan Opwekking: begrijpelijk? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Gereformeerde Bond vermaant Israëlkritische PKN: terecht? Dr. Teun van der Leer antwoordt
- Hbo-theologen krijgt in PKN gelijkwaardige plek naast predikant: terecht?
- Cvandaag podcast: is het belangrijk dat Joden en christenen elkaar opzoeken?
- Cvandaag podcast: zijn christenen te stil over 'de klimaatramp'?
Meer over Cvandaag podcast »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

K
Er is een enorme groep mensen die (nog) wel geloven, maar niet of nauwelijks keer in de kerk komen. De redenen zijn divers, maar in sommige kringen zal manipulatie zeker een rol spelen. Met name daar waar de voorganger op een hoog voetstuk staat.