College voor de Rechten van de Mens juicht Transgenderwet toe
Stem vóór de nieuwe Transgenderwet. Die oproep doet het College voor de Rechten van de Mens aan de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel bevordert volgens hen dat transpersonen veilig zichzelf kunnen zijn. De psychologische verklaring die nu nog nodig is voor wijziging van je geslachtsregistratie is volgens het College voor de Rechten van de Mens een inbreuk op het zelfbeschikkingsrecht en de persoonlijke autonomie van trans en intersekse personen.
Het College voor de Rechten van de Mens schrijft: 'Op dit moment hebben mensen die hun geslachtsaanduiding willen laten aanpassen een deskundigenverklaring nodig waaruit blijkt dat zij de ‘duurzame overtuiging’ hebben tot het andere geslacht te behoren. De transgendergemeenschap ervaart deze eis als een inbreuk op hun zelfbeschikkingsrecht en persoonlijke autonomie. Deze eis werpt voor hen bovendien een aanzienlijke drempel op. Vanwege de kosten die ermee gemoeid zijn, maar vooral ook vanwege de lange wachttijden bij genderklinieken. Het gevolg is dat transgenderpersonen vaak lange tijd rondlopen met identiteitspapieren die niet overeenkomen met hun genderidentiteit- en/of expressie.
Volgens de VN-rapporteur voor de mensenrechten van LHBTI+-personen zijn zij in die situatie extra kwetsbaar voor mensenrechtenschendingen. Ook het College ziet dat transgenderpersonen hierdoor in de praktijk tegen verschillende problemen aanlopen die een negatief effect hebben op hun mensenrechten. Als zij zich ergens moeten legitimeren, moeten zij steeds uitleggen waarom hun geslachtsaanduiding niet past bij hun uiterlijk. Dat vormt een aantasting van hun recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer en hun waardigheid. Bovendien kleven er aanzienlijke veiligheidsrisico’s aan het gedwongen onthullen van hun trans-zijn. Transgenderpersonen worden in Nederland bovengemiddeld vaak slachtoffer van agressie en geweld in de openbare ruimte.'
Voorgeschiedenis
Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer een wetsvoorstel in verband met het veranderen van de voorwaarden voor wijziging van de vermelding van het geslacht in de akte van geboorte (de wijziging van de Transgenderwet). Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, komen de eis van een deskundigenverklaring en de leeftijdsgrens van zestien jaar te vervallen.
Sinds eind augustus hangen er op 148 locaties in Nederland posters in abri’s waarin wordt opgeroepen om na te denken over de nieuwe Transgenderwet. De posters verwijzen naar de website www.gendertwijfel.nl waar een manifest te vinden is waarin bezwaren tegen de nieuwe wet, vanuit verschillende hoeken van de samenleving, zijn opgesomd. 'De bedoeling van posters en manifest is een fatsoenlijk, inhoudelijk debat over een wet die omstreden is, slecht doordacht en in bepaalde situaties zelfs gevaarlijk. Daarom zou zorgvuldigheid voorop moeten gaan, omdat het gaat over de toekomst van personen', stellen de initiatiefnemers.
Lees ook:
Praatmee