Journalist hekelt berichtgeving NOS over manifest Gendertwijfel: 'Wij zijn noch rechts conservatief noch christelijk'
'Wij zijn noch rechts conservatief noch christelijk. Wil je ons, feministen die kritische vragen durven te stellen, niet zo weg zetten in je tendentieuze stukje? Kwalijke journalistiek', schrijft Renate van der Zee, één van de ondertekenaars van het manifest Gendertwijfel, op Twitter terwijl ze NOS-journalist Maartje Geels ter verantwoording roept.
Sinds eind augustus hangen er op 148 locaties in Nederland posters in abri’s waarin wordt opgeroepen om na te denken over de nieuwe Transgenderwet. De posters verwijzen naar de website www.gendertwijfel.nl waar een manifest te vinden is waarin bezwaren tegen de nieuwe wet, vanuit verschillende hoeken van de samenleving, zijn opgesomd. 'De bedoeling van posters en manifest is een fatsoenlijk, inhoudelijk debat over een wet die omstreden is, slecht doordacht en in bepaalde situaties zelfs gevaarlijk. Daarom zou zorgvuldigheid voorop moeten gaan, omdat het gaat over de toekomst van personen', stellen de initiatiefnemers.
De NOS schreef afgelopen weekend het bericht: 'Nieuwe transgenderwet leidt tot protestmanifest en bekladde posters.' Het nieuwsbericht schiet bij een aantal ondertekenaars van het manifest in het verkeerde keelgat, vanwege deze zinsnede van NOS-journalist Maartje Geels: 'Het manifest tegen de wetswijziging is ondertekend door publicisten, medici en feministen, overwegend uit de rechts-conservatieve en christelijke hoek.' 'Is dit onze nationale objectieve nieuwsorganisatie, of de afdeling voorlichting van D66?', vraagt Alex ten Cate, een prominent en betrokken lid van de ChristenUnie, zich af via Twitter.
Socioloog Elise van Hoek is één van de ondertekenaars. Zij stelt via Twitter: 'Het verbaast niet, maar de NOS vertelt niet het hele verhaal. De Transgenderwet gaat iedereen aan. Een meerderheid van de Nederlanders vindt een deskundigenverklaring en een minimumleeftijd van 18 jaar van belang bij het wijzigen van het geslacht op de geboorteakte. Hoogleaar Hedi Claahsen oppert notabene dat biologisch geslacht ook wel als curve kan. En de NOS stelt geen kritische vraag. Terwijl dit de kern van het debat is.'
'Ja, er zijn mensen met aangeboren afwijkingen', vervolgt Van Hoek. 'Maar acceptatie van mensen met DSD (disorders of sex development) is iets totaal anders dan ontkennen dat geslacht binair is: man en vrouw. Of dat je dat kunt veranderen. Geslacht wordt nu ingewisseld voor genderidentiteit. Dat krijgt straks voorrang in de Transgenderwet. En dat geeft onherroepelijk problemen.'
Praatmee