cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Rozemarijn van 't Einde
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

30 juni 2022 door Redactie

Theoloog Rozemarijn van 't Einde hekelt politieoptreden: 'Gevaarlijk, sadistisch en illegaal'

Theoloog Rozemarijn van ’t Einde verbaast zich over het handelen van de Nederlandse politie. Volgens de klimaatactivist, onder meer actief voor Extinction Rebellion, gaat men namelijk heel anders om met de in haar ogen agressieve boeren dan met vreedzame klimaatactivisten. Ze rept daarbij zelfs over een ‘sadistisch’ politieoptreden.

Rozemarijn van ’t Einde, zelf meerdere keren door de politie gearresteerd, deelt op Twitter het verhaal van collega-activisten die volgens haar hardhandig werden gearresteerd: ‘Ik kan dit niet geloven. Onderstaande demonstranten die vandaag een vreedzame sit-in hielden om op te komen voor een leefbare toekomst zijn na een half uur hardhandig gearresteerd. Hoeveel boeren die huizen van Kamerleden binnendrongen zijn al gearresteerd?’ schrijft ze bij een foto van klimaatdemonstranten.

Die laatste opmerking rectificeert ze later: ‘Er zijn geen boeren huizen van Kamerleden binnengedrongen, dat had ik verkeerd begrepen. Maar dat intimidatie van Kamerleden en hun familie vind ik alsnog zeer ernstig. Overigens ook iets wat we met Extinction Rebellion Nederland nooit doen.’

De theoloog deelt ook een foto van een demonstrant die met zijn gezicht naar beneden door de politie wordt weggedragen: ‘Wat is dit ook weer voor belachelijks, politie? Er is nul reden om deze man met zijn gezicht naar beneden af te voeren. Hij verzet zich niet, is geweldloos. Dit politieoptreden is gevaarlijk, sadistisch en illegaal.’

Van ’t Einde trekt vervolgens een opvallende conclusie: ‘Het lijkt erop dat de politie haar frustratie vanwege hun machteloosheid met betrekking tot een zekere groep agressieve demonstranten (boeren red.) die opkomen voor hun privébelang dan maar botviert op geweldloze demonstranten die opkomen voor het algemeen belang.’

Eerder opgepakt
De theoloog en klimaatactivist is vaak bij demonstraties en klimaatacties. Ze vertelde eerder tegenover CIP.nl dat ze in totaal tien keer is gearresteerd door de politie. Meestal was dit bij de wegblokkades waar Extinction Rebellion bekend om staat. Tegenover CIP.nl vertelde ze ook al te vinden dat ze de wet mag overtreden: “De overheid neemt haar taak niet serieus, en dan vind ik dat burgers de wet mogen overtreden om dit aan de kaak te stellen. Daarnaast heb ik als christen een veel hogere wet dan die van mijn land, namelijk de wet van God. Gods prachtige schepping wordt door ons mensen om zeep gebracht, met name door welvarende landen als Nederland. Dus moet ik alle democratische middelen gebruiken die ik ter beschikking heb om hiertegen in opstand te komen. Daar hoort ook burgerlijke ongehoorzaamheid bij.”

“Als je naastenliefde en zorg voor de schepping serieus neemt, dan kun je volgens mij niet anders dan nu in actie komen”, zei Van ’t Einde verder. “Ik denk dat iedereen die nu in actie komt indirect (toekomstige) levens redt. En als christenen hebben we iets bij te dragen in de zoektocht naar een nieuwe manier van leven, omdat het christendom een andere weg wijst dan die van het consumentisme.”

Lees het hele interview met Rozemarijn van ’t Einde hier.

Foto: Jerney Hakkenberg

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

J
Alsd het politieoptreden gewelddadig, sadistisch en illegaal is, zal het heel makkelijk zijn om via de rechter genoegdoening te krijgen. We wachten af wat gaat gebeuren.