cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Hillsong
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

01 april 2022 door Patrick Goede

'Waarschuwingen van Hillsong-pastors tegen immoreel gedrag Carl Lentz werden genegeerd'

Voormalig Hillsong-voorgangers Zhenya en Vera Kasevich van Hillsong Oekraïne, laten in een nieuwe docuserie van Discovery Plus weten dat zij al eerder bij Brian Houston aan de bel trokken over het immorele gedrag van Carl Lentz, maar dat zij genegeerd werden. Maanden nadat de populaire pastor van Hillsong New York aan de kant werd gezet door de voormalig global senior pastor Brian Houston, lekte een audiogesprek uit waarin Houston beweerde tot dan toe niks immoreels over Lentz vernomen te hebben. 

In de docuserie “Hillsong: A Megachurch Exposed" vertelt Vera Kasevich dat het audiobestand niet "uit het niets" oppopte. Vera: "Als je wil dat mensen iets over jou te weten komen, dan bedenk je een manier om je eigen verhaal te vertellen en kijk je hoe je mensen naar jou idee kan beïnvloeden."

In het gelekte audiogesprek zegt Houston: "Ik kan recht voor God staan en eerlijk zeggen, dat ik voor het eerst morele klachten over Carl Lentz te horen kreeg toen Tolu mij erover vertelde."

Justin Biebers pastor
Tolu Badders, uitvoerend pastor van Hillsong East Coast, had tekstberichten tussen Lentz en zijn minnares gevonden op de computer van de pastor. In een statement liet de kerk toen weten dat Lentz was ontslagen vanwege "moreel falen, leiderschapsproblemen en het schaden van vertrouwen."

Volgens Vera kon Houston niet verbaasd zijn over het gedrag van Lentz. Ze denkt dan ook dat Houston het audiogesprek mogelijk bewust naar de media heeft gelekt om hun verhaal te beïnvloeden. "Brian wilde waarschijnlijk niet dat mensen er achter zouden komen dat hij er al van wist. Maar hij wist ervan omdat ik hem er persoonlijk over verteld heb."

Pastor Zhenya Kasevich zegt dat hij en zijn vrouw in 2010 al de eerste foute signalen binnenkregen. "We zijn 17 jaar lang senior pastors geweest van Hillsong Kiev. We verlieten de kerk in 2014. Hillsong New York begon in 2010 en toen waren er al enkele tekenen aan de wand."

Lentz was leider van alle Hillsong kerken aan de Oostkust van de VS. Hij werd door de media omschreven als "de voorganger van beroemdheden". Vrienden van hem waren wereldsterren als Justin en Hailey Bieber, Kevin Durant, Selena Gomez, Kylie Jenner en vele anderen.

Patroon
"Ik zag ongepast gedrag voor een voorganger en ik zag zelfs immoreel gedrag", vertelt Vera verder in de documentaire. Ze vertrouwde veel mensen in zijn omgeving en een bron vertelde haar dat ze "Lentz had zien drinken en roken en dat hij zich niet pastoraal gedroeg". 

Zhenya vertelt dat zijn vrouw zo dapper was om de klok te luiden en naar Houston toe te stappen om te vertellen welke geruchten er gingen. Maar niemand gaf er enige aandacht aan en ze werden de mond gesnoerd. Volgens Vera was er sprake van een "dubbele moraal" in deze situatie, zeker in het geval van Lentz.

De Christian Post laat weten dat de docuserie wel meldt dat Houston naar de aantijgingen tegen Lentz liet kijken, maar dat er geen bewijs voor werd gevonden. 

Volgens Vera moet het leiderschap van de kerk verantwoordelijkheid nemen voor haar beslissingen en fouten. "Het toedekken en geheimhouden is een patroon van Hillsong Church. En dit is de reden van de vele schandalen die we nu hebben."


Hillsong Church
- Waarom ik geen spijt heb van mijn jaren bij Hillsong
- Hillsong kondigt financiële hervormingen aan; bevriende kerken betaalden 100.000 dollar abonnementskosten
- 'Klokkenluidersrapport': Hillsong Church brengt megabedrag in rekening bij Compassion
- Hillsong-directeur zegt dat misbruik door vader Brian Houston niet werd gemeld omdat het geen 'actuele kwestie' was
- Hillsong-oprichter Brian Houston reageert op ontslag: "Ik ben niet verslaafd aan alcohol of medicatie"
Meer over Hillsong Church »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen