BUtogether maakt christenjongeren weerbaar: "Wij willen jongeren coachen en met hen optrekken"
Jongeren weerbaar maken in een maatschappij vol prestatie- en werkdruk, perfectionisme, identiteitscrises en waar het aangaan van goede stabiele relaties steeds moeilijker wordt. Dat is het doel van BUtogether. Piet Spruijtenburg beantwoordt als voorzitter van BUtogether een aantal vragen over hun missie en het project Freedom Fighters.
āOnze droom is om jongvolwassenen - in de leeftijd van 21 tot 31 jaar - te helpen Gods principes toe te passen in hun levenā, maakt Piet Spruijtenburg als van voorzitter BUtogether duidelijk. āWij willen ze toerusten door zowel kennis en ervaringen online en offline te delen als speciale ontmoetingen te organiseren. Daarin willen wij ze uitdagen om Gods woord en waarheid in alle facetten van hun leven toe te passen en uit te dragen, zodat zij sterk en vruchtbaar zijn in Gods Koninkrijk en uiteindelijk gaan uitdelen van wat zij zelf hebben mogen ontvangen.
Wij geloven dat deze generatie de toekomst heeft, maar wij zien dat jongvolwassenen het zicht op zichzelf en Gods waarheid kwijtraken door de alledaagse druk vanuit de maatschappij, streamingsdiensten en (sociale) media.
Wij willen ze graag ondersteunen, mentoren en coachen. Wij zijn dan ook van mening dat de oudere generatie moeten doorgeven wat zij gehoord en gezien hebben en welke levens- en geloofservaringen zij met hen kunnen delen (Spreuken 24:3-5). En juist dit moeten we met elkaar doen. Van generatie tot generatie, maar ook onderling als Ć©Ć©n Lichaam van Jezus. Zodat we met elkaar mogen leren dat jij jezelf mag zijn, juist wanneer je jezelf aanvaardt als Gods kind. Onze droom is om met name via ons programma Freedom Fighters dit te stimuleren.
In het kort willen we met onze programmaās bijdragen aan: gemeenteopbouw door kerkelijke gemeentes te helpen met bewustwording inzake deze doelgroep. Kerken en gemeenten hebben steeds minder grip en verbinding met deze generatie; generaties verbinden en generatieleren; het evangelie bij jongvolwassenen onder de aandacht krijgen; jongvolwassenen aanspreken om hun geestelijke rol in deze wereld.
Hun gemeenschapszin neemt af en ze verdwijnen in de (online) anonimiteit en daarom mogen we jongvolwassenen stimuleren om dagelijks tijd vrij te maken om een intieme relatie aan te gaan met Jezus.ā
"Wij gelovendat deze generatie de toekomst heeft, maar wij zien dat jongvolwassenen het zicht op zichzelf, op gemeenten en de Bijbelse waarheid en inzichten kwijtraken door de druk vanuit de maatschappij, streamingsdiensten en (social) media.
Door onderzoek is inmiddels bekend dat jongvolwassenen gemiddeld 4-6 uur per dag van social media en streamingsdiensten gebruik maken. Ze zoeken met hun levensvragen en invulling van hun tijd naar andere kanalen, online ontmoetingen en communities.
Door de drukke dagelijkse omstandigheden met betrekking tot persoonlijke ontwikkeling en carriĆØre is er geen tijd om een regelmatige dagelijkse omgang met God te hebben. Men wil op een of andere manier gelukkig worden. Mede door corona, financiĆ«le druk, woningnood, geen verbinding met kerken lijkt hun geloofsleven steeds meer in verdrukking te komen. Desalniettemin zijn ze op zoek naar zingeving en andersoortige 'communities'.ā
Hoe zien jullie jongeren lijden aan prestatiedruk, perfectionisme, identiteitscrises etc.?
āMen vindt het steeds lastiger relaties aan te gaan met ouders/ouderen en leeftijdgenoten. Er is sprake van eenzaamheid, dreiging van burn-out, geestelijke strijd, verslaving en psychische problemen. Psychische jeugdzorg dreigt in Nederland overbelast te raken.
Tenslotte vindt men als gevolg van de hiƫrarchische structuren binnen de reguliere kerken lastig aansluiting. Ze willen graag gezien worden en op gelijkwaardige wijze benaderd en betrokken worden. Een echt generatie-aspect."
Op welke manier bereiken jullie jongvolwassenen en wat hebben jullie hen te bieden?
Spruijtenburg: āVia nieuwsbrieven, podcasts, blogs en de diverse sociale media proberen we hen te bereiken. Met name via ons specifieke programma Freedom Fighters willen we online en offline hen (via gemeenten) zien te bereiken.
In zes weken tijd gaan jongeren, door middel van een prachtig werkboek, samen met een mentor, aan de slag met levens veranderende thema's. Waarom? Omdat we dagelijks worden geconfronteerd met de af- en verleidingen die ons binden aan het dagelijks leven en de ontwikkelingen in de maatschappij en politiek. Een christen staat onder maatschappelijke druk. We moeten heldere en kwetsbare keuzes maken. Hiervoor is weerbaarheid en veerkracht voor nodig.
In deze zes weken maakt men gebruik van een fysiek werkboek. Elke dag heeft een ander thema en elke week een overkoepelend weekthema. Elke dag vind je een overdenking in dit werkboek, met daarbij passende liederen om te beluisteren, filmpjes om te bekijken en Bijbelteksten om te lezen.
De intentie vanuit Freedom Fighters is om jongvolwassenen en mentoren minimaal drie jaar (een discipelschapperiode) aan elkaar verbonden te laten zijn. In deze periode kan men voor allerlei geestelijke- en levensvragen voor elkaar van betekenis zijn en ontwikkeling van discipelschap verder stimuleren. Ze mogen samen optrekken met een 'geestelijke ouder/mentor' waarmee een wederzijdse intieme en kwetsbare geloofsrelatie kan worden opgebouwd.
Daarnaast begeleiden we met ons ambassadeursteam gemeenten om hen bewust te maken van de noodzaak om jongvolwassenen in hun gemeenten zichtbaar te maken.
Deze jongvolwassenen zijn hopelijk in de toekomst rolmodellen voor de jeugd en zijn tevens een fundament voor de toekomst van de lokale kerk in stad of gemeente.ā
Praatmee