cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Arnold Huijgen
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

08 december 2021 door Redactie

Arnold Huijgen vindt Mariabeelden in de kerk een goed idee: "Veel protestantse kerken zijn kaal"

Dat prof. dr. Arnold Huijgen Maria, de moeder van Jezus, een prominentere plaats in de protestantse kerk wil geven, is inmiddels geen geheim meer. In gesprek met De Stentor noemt hij daartoe echter ook enkele concrete stappen. Zo stelt hij onder meer dat er best wat meer beelden in protestantse kerken te plaatsen.

Het dagblad sprak met de hoogleraar naar aanleiding van zijn boek ‘Maria: icoon van genade’. Daarin komt ook de vraag ter sprake welke concrete stappen Huijgen voor zich ziet om Maria een grotere plaats te geven in de protestantse kerk. Daarbij noemt hij, niet voor het eerst, het zingen van het Magnificat: de lofzang van Maria. Daarnaast heeft hij echter nog een voorstel: “Veel protestantse kerken zijn kaal. Er is alle reden beelden, vooral Mariabeelden, neer te zetten. Dat kan helpen de focus op haar boodschap te houden. Want wie Maria zegt, moet ook Moria zeggen”, verwijst hij naar het vluchtelingenkamp op Lesbos.

Dat is volgens Huijgen namelijk precies de revolutionaire boodschap van Maria: “Eigenlijk de essentie van het christendom: de oproep om te zien naar kwetsbaren. Armen, hongerigen, vluchtelingen. En in deze tijd ook mensen die klemzitten in gender-ophef.”

Eerder stelde Huijgen in gesprek met CIP.nl al voor om het feest van de annunciatie te vieren op 25 maart. Daarbij wordt het moment herdacht waarop de geboorte van Jezus door een engel wordt aangekondigd aan Maria. “Dat past wat mij betreft uitstekend in de lijdenstijd. Je belicht Maria als icoon van genade, hoe Gods genade haar ten deel viel. En dan hoeft de aandacht voor Maria niet ten koste te gaan van die voor de lijdende Christus. Dat is nooit de bedoeling.” Lees hier ons hele gesprek met Huijgen. 

Lees het hele interview in De Stentor

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

A
Ik snap de hang naar concretisering en sensatie, maar ik heb de journalist van De Stentor niets anders verteld dan al op pp. 152-154 van mijn boek staat. Het interview is sterk gecomprimeerd waardoor een eenzijdig beeld kan ontstaan, zeker als deze paar zinnen eruit worden gelicht. Wie het genuanceerdere verhaal wil met een theologische waardering van (Maria)beelden, zal toch echt die bladzijden moeten lezen.