cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
mars voor het leven
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

15 oktober 2020 door Patrick Simons

'Kamer wil bedenktijd bij abortus schrappen'

Het abortusvraagstuk houdt opnieuw de gemoederen bezig. Terwijl aan de ene kant mensen de 24-weken grens terug willen brengen omdat baby’s eerder levensvatbaar zijn, komt GroenLinks met een heel ander voorstel. Men wil van de vijf dagen bedenktijd af die nu verplicht is voor er abortus gepleegd kan worden. Donderdagavond werd hier uitgebreid en fel over gedebatteerd: "

Op dit moment is abortus in Nederland legaal tot 24 weken. Elise van Hoek van NPV Zorg pleit er nu echter voor dat die grens eerder gelegd wordt. Ze schreef er een opiniestuk over in de Volkskrant. ‘Wereldwijd is er inmiddels een toenemend aantal baby’s die spontaan worden geboren voor 24 weken en overleven.’ Het is volgens haar goed de grens nogmaals te bekijken: ‘Deze grens stamt uit de tijd dat vroeg-geboren baby’s vanaf 26 weken behandeld werden. Veiligheidshalve ging de wetgever waar wat onder zitten.’

"Met de kennis van nu is een abortus tot 24 weken niet meer vol te houden."

Inmiddels weten we veel meer. Waar destijds kinderen onder de 24 weken niet levensvatbaar werden geacht, onderschrijven lang niet alle specialisten dat meer. Van Hoek beschrijft in haar column wat een foetus van 18 weken allemaal kan: ‘Hij oefent met ademen, zuigen en slikken. Zijn bewegingen zijn steeds soepeler en vloeiender. Hij kan zijn tenen en vingers sturen, fronsen en grimassen maken. Op de echo is ook al te zien of het een jongen of een meisje is.’ Het is volgens haar dan ook tijd de grens terug te schroeven. ‘Waar een abortus altijd schuurt, is een abortus van een ver ontwikkeld kind des te schrijnender. Met de kennis van nu is een abortus tot 24 weken dan ook niet meer vol te houden.’

Van Hoek krijgt op Twitter veel bijval van onder andere christelijke politici. Ondertussen is GroenLinks echter bezig met een heel ander plan. Samen met de PvdA heeft de partij voorgesteld om de nu verplichte bedenktijd van vijf dagen bij een abortus af te schaffen. Wanneer iemand op dit moment een arts bezoekt voor een abortus, is het wettelijk verplicht om vijf dagen bedenktijd te geven alvorens er daadwerkelijk wordt overgegaan tot abortus.

"Niet van deze tijd. Ik stel vandaag met PvdA voor om bedenktijd te schrappen."

Die bedenktijd is volgens GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet niet meer van deze tijd, zo schrijft ze op Twitter: “Je besluit als vrouw dat je een abortus wil. Gaat naar een abortuskliniek en moet dan nog verplicht 5 dagen bedenktijd. Want..? Je hebt er zelf nog niet goed over nagedacht?? Niet van deze tijd. Ik stel vandaag met PvdA voor om bedenktijd te schrappen.”

De PvdA stelt dat uit evaluaties blijkt dat de verplichte bedenktijd geen invloed heeft op de zorgvuldigheid van het besluit. Ellemeet wordt gesteund door Kamerlid Lilianne Ploumen van de PvdA. “Het is belangrijk dat een vrouw zelf -in overleg met de arts- bepaalt of en hoelang zij bedenktijd nodig heeft”, vertelt Ploumen tegenover De Telegraaf.

Elise van Hoek vindt de bedenktijd juist waardevol, zo schrijft ze in haar column in de Volkskrant. ‘Dit is een waarborg om te voorkomen dat vrouwen in paniek of overhaast een beslissing nemen, waarvan ze later spijt zouden kunnen krijgen. Tegelijk benadrukt het ook dat het niet zomaar een beslissing is.’

Donderdagavond werd er over deze en andere medisch-ethische onderwerpen fel gedebatteerd in de Tweede Kamer. Lees daar hier meer over. 


Abortus
- Voormalig abortusarts spreekt zich uit: "Kinderen waren seksueel overdraagbare aandoeningen"
- Selena (20) annuleerde twee keer een abortusafspraak: “Welk recht heb ik om het weg te nemen?”
- Stop met eenzijdige focus op 'anti-abortusmannen'
- Abortusonderzoek: 'Vrouwen lopen meer gezondheidsrisico's bij latere zwangerschappen'
- Een dubbel wonder bij de abortuskliniek
Meer over Abortus »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

( 15: 27 ) Mijn broer en schoonzus namen na hun ziekenhuisbezoek contact op met de VBOK (nu: Siriz), niet opdat deze organisatie hen van een abortus zou afhouden, maar opdat zij bij hen hun nood en wanhoop konden delen. Mijn broer: 'We werden helemaal niet onder druk gezet, maar ontmoetten er begrip en meeleven: "Al zou u beslissen voor een abortus, we zullen er altijd voor u zijn".' Mijn broer en schoonzus kregen – God zij dank! – enkele maanden later een lieve en gezonde dochter.