Angelique Bos schreef een kinderboek over bootvluchtelingen: "In 2015 was Moria al een chaos"

Gesponsord 5 oktober 2020
Angelique Bos - Op de vlucht

Angelique Bos kwam voor het eerst met vluchtelingen in aanraking op Lesbos tijdens haar zomervakantie in 2015. Moria was toen nog maar net in aanbouw. "Tijdens een scootertocht zagen we veel mensen met bootjes aankomen of langs de weg lopen", vertelt Bos aan CIP. De situatie op het eiland maakte diepe indruk op de toenmalig basisschooljuf. In Nederland schreef ze een kinderboek om aan hen uit te leggen waarom mensen vluchten en later schoolde Bos zich om tot Nederlands (NT2) docent voor vluchtelingen. "Ik vraag me steeds af: wat kan ik voor hen betekenen?"

In de tijd dat Bos voor het eerst in aanraking kwam met bootvluchtelingen op Lesbos waren er nog niet veel vrijwilligersorganisaties actief. "Wij vroegen aan een lokale hulporganisatie Starfish: 'Wat kunnen we doen?' Ze waren op dat moment met zes personen en dat was veel te weinig voor de aantallen vluchtelingen die dagelijks aankwamen en hulp nodig hadden. We zijn toen nog drie weken gebleven op het eiland om te helpen met allerlei hand- en spandiensten in het kamp aan de kust."

"In oktober ben ik nog een maand teruggegaan en mijn man is nog enkele keren naar Lesbos gegaan als adviseur van het bestuur van de stichting. Door financiƫle ondersteuning vanuit de kerk en een grote gift van EO Metterdaad hebben we veel materialen voor het kamp kunnen aanschaffen zoals tentdoeken, dekens en dingen die nodig waren om in de eerste levensbehoeften van de vluchtelingen te kunnen voorzien zoals eten, drinken en toiletartikelen."

"Toen Moria in 2015 werd opgezet was het al een chaos."

"Het is nu heel anders geregeld op het eiland. Aan het einde van die zomer kwamen er meer hulporganisaties als Artsen zonder Grenzen naar Lesbos toe. In oktober was Moria al best wel aardig 'georganiseerd'." Bos legt uit dat er inmiddels organisaties waren om de vluchtelingen te ondersteunen, maar het draagvlak van de steun en de voorzieningen zeer primitief bleven. "Toen Moria in 2015 werd opgezet was het al een chaos. Mensen zaten in kleine tentjes en moesten gebruik maken van onwijs smerige toiletgebouwen."

Escalatie
"De situatie is uiteindelijk niet verbeterd en zelfs verslechterd. Toen ik er was zaten er al bijna 3000 mensen, waar het kamp voor was bedoeld. Hier zijn alleen maar meer mensen bijgekomen", aldus Bos. In 2016 sloot Europa een deal met Turkije, zodat er geen vluchtelingen meer via bootjes naar de Griekse eilanden zouden komen. "Maar die bootjes kwamen wel. Ik geloof dat iedereen zijn best heeft gedaan, maar we zijn er als Europa niet in geslaagd de kwestie op te lossen."

"Eigenlijk stond ik niet heel erg gek te kijken dat het nu fout was gegaan op het kamp", bekent de schrijfster. "Er zitten te veel mensen met verschillende achtergronden en culturen op een kluitje die al maanden en soms al meer dan drie jaar 'opgesloten' zitten in het kamp. Het is niet duidelijk of de brand van een aantal weken geleden is aangestoken, maar dat er ruzies zijn en dit soort dingen gebeuren is niet verbazingwekkend."

"Eigenlijk stond ik niet heel erg gek te kijken dat het nu fout was gegaan op het kamp"

De schrijnende situatie op Lesbos is nu weer onder de aandacht, maar het lijkt niet te verbeteren. Er zijn te veel mensen en door de langdurige procedures lopen steeds meer vluchtelingen 'vast' op het eiland. Wat ik niet begrijp is dat zo'n procedure jaren duurt. Sommige vluchtelingen hebben na een jaar nog maar Ć©Ć©n of twee gesprekken gehad. Uit die gesprekken moet blijken of ze terecht gevlucht zijn uit hun land, omdat ze daar niet langer veilig waren."

Bijzondere ontmoetingen
Bos heeft een groot hart voor vluchtelingen. De kwestie laat haar in Nederland niet los en de basisschoolleerkracht besluit zich om te scholen tot NT2 docent. Met haar onderwijsachtergrond en passie voor het helpen van vluchtelingen leert ze hen de Nederlandse taal.

In haar klassen ontmoet ze mensen, met ieder een uniek verhaal. Sommigen zijn via Lesbos Europa binnengekomen en uiteindelijk doorgereisd naar Nederland. "Als docent ben ik benieuwd naar waar mijn leerlingen vandaan komen. Ik vraag hen hoe de reis was en waar ze vandaan komen."

"De overtocht per boot zou hem duizend euro kosten, geld wat hij niet had. De man is toen met een vriend van hem 12 uur gaan zwemmen."

"Recent sprak ik een getraumatiseerde man die zijn vrouw, kinderen en huis kwijt was geraakt bij een bombardement in Syriƫ. Hij vluchtte naar Turkije, waar hij heel slecht werd behandeld. Hij kon niet terug, al zijn familieleden waren omgekomen en al zijn bezittingen pasten in een rugzak. De overtocht per boot zou hem duizend euro kosten, geld wat hij niet had. De man is toen met een vriend van hem 12 uur gaan zwemmen. Ik vroeg hem waarom hij naar Europa ging, als hij wist hoe lastig het was om hier asiel te verkrijgen. Hij legde mij uit dat hij niets te verliezen had, als hij om was gekomen tijdens de overtocht had niemand hem nog gemist."

Doorgeven van verhalen
Voor de christelijke kinderboekenmaand in 2016 schreef Bos een kinderboek over bootvluchtelingen 'Op de vlucht'. Ze wil graag het thema bij kinderen onder de aandacht brengen.

Het is niet eenvoudig om de vluchtelingenproblematiek met kinderen te bespreken. Bos schreef een kinderboek voor kinderen van 8-9 jaar waarin ze uitlegt hoe het is om te vluchten. "Ik merkte voor ik mijn boekje schreef dat kinderen vooral herhalen wat hun ouders hen vertelden over vluchtelingen. Sommige kinderen zeiden: 'Juf, u moet hen niet helpen, die mensen willen gewoon geld.' Veel van hen weten niet uit welke situaties vluchtelingen komen en wat ouders en hun kinderen tijdens hun vlucht meemaken. In het boek kunnen de kinderen zelf lezen wat de mensen meemaken. Er staan geen enge dingen in, maar het boek is wel spannend."

"Ik merkte dat kinderen vooral herhalen wat hun ouders hen verteldenover vluchtelingen."

"Regelmatig krijg ik e-mails van kinderen die hun boekbespreking over het boek houden. 'Nu weet ik wat het betekent als je vlucht', reageren verschillende kinderen. Zij vonden het spannend en ook heel mooi. Ik stuur hen dan extra informatie en foto's, zodat ze het hele verhaal kunnen vertellen. Door de verhalen door te geven hoop ik dat kinderen niet zomaar overnemen wat ouders en de media vertellen over de vluchtelingen."

Vluchtelingen en het geloof
Vluchtelingen delen niet alleen hun verhaal met Bos, maar de NT2 docent deelt ook haar verhaal en geloof met de leerlingen. "Veel vluchtelingen zijn islamitisch, maar mensen uit Iran zijn juist vaak christelijk. Ik merk dat vluchtelingen makkelijk praten over het geloof. Ze stellen mij vragen en ik leg hen uit wat het christendom voor mij betekent en de invloed die het geloof heeft op de Nederlandse cultuur en taal. Ze staan vaak erg open voor het christendom en ze doen niet negatief als ik praat over het geloof. Dit is anders dan ik in de media langs zie komen, waar moslims als 'gevaarlijk' en 'vijandig' worden afgebeeld."

"Vlak voor kerst vorig jaar had ik een christelijk kinderboek over de geboorte van Jezus geschreven. Het was op AVI-M4 niveau geschreven, dit taalniveau sloot goed aan bij de NT2 leerlingen. Bijna alle studenten namen het boek mee. Het is mooi dat zij zo met het kerstverhaal in aanraking komen."

"Ik merk dat vluchtelingen makkelijk praten over het geloof."

"Ik ben nu een boek aan het schrijven over christenen die uit Iran gevlucht zijn wegens hun geloof. Hier is geen oorlog, maar de gelovigen zijn niet veilig. Het zijn hele bijzondere verhalen", vertelt Bos.

"Ouders houden soms zelfs voor hun kinderen geheim dat ze christen zijn. Kleine kinderen kunnen dit anders 'verklappen' op school. In het boek vertellen de ouders aan hun kinderen van 10 en 12 dat zij christen zijn. Vervolgens vertellen zij aan hun kinderen waarom zij christen zijn geworden en wordt op eenvoudige wijze de verschillen tussen het christendom en islam, koran en bijbel door de ouders aan de kinderen uitgelegd. Voor moslims is het echter verboden zich te bekeren tot het christendom. Er staat een zware gevangenisstraf op. Voor christenen die evangeliseren onder de bevolking staat zelfs de doodstraf. Wanneer de politie op een dag ontdekt dat het gezin christen is geworden, zit er niets anders op dan dat zij hun koffers pakken en vluchten."

Angelique Bos is getrouwd en heeft vier kinderen (24-29). De schrijfster heeft jaren voor de klas gestaan in het basisonderwijs. Momenteel werkt ze als NT2 docent voor voornamelijk vluchtelingen en schrijft ze kinderboeken als hobby. Bos schreef 'Op de vlucht' voor de Christelijke kinderboekenmaand in 2016. Het boek is opnieuw actueel door de huidige situatiein Moria.

Beluister onze podcast

#341 Jeffrey & ds. M. Messemaker over '7 oktober', pro-Palestijnse demonstranten en Israƫl-visie PKN
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Kamala Harris
Nieuws

Kamala Harris onder vuur na spottende opmerking op rally: "Ergste nachtmerrie voor christenen"

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan nadat de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris tegen christelijke demonstranten zei dat ze op de verkeerde rally (verkiezingsbijeenkomst red.) waren. ā€œJezus is Koningā€ en ā€œJezus is Heerā€, riepen ze o

Mirjam Bikker
Nieuws

CU-leider Mirjam Bikker wil niet direct nieuwe verkiezingen bij val kabinet

Mocht het huidige kabinet-Schoof vallen, vindt ChristenUnie-leider Mirjam Bikker dat er niet direct nieuwe verkiezingen moeten komen. Dit stelde Bikker in het NPO-radioprogramma 'Sven op 1'. De CU-voorvrouw pleit liever voor een nieuwe informateur en

Noord-Koreanen
Nieuws

Noord-Koreanen volgen bijbelstudie op de camping

Bij Noord-Koreaanse christenen denken we al snel aan de strafkampen waar ze kunnen belanden als het regime ontdekt dat ze niet Kim Jong-un, maar Jezus als hoogste Heer aanbidden. We hebben misschien een beeld van gelovigen die stiekem hun Bijbel leze

David Tupan
Levensverhaal

Oprichter motorclub Satudarah vertelt over zijn bekering: "Ik wil vissen in de vijver van de Heer"

David Tupan, oprichter van de beruchte motorclub Satudarah, heeft een leven geleid vol strijd, geweld en succes in de motorwereld. Maar nu, op zestigjarige leeftijd, vertelt hij hoe God op een krachtige manier in zijn leven kwam en alles veranderde.

Ds. H. Ottema
Video

HHK-predikant vergelijkt mobiele telefoons met ontplofte Hezbollah-piepers

Vorige maand ontploften in Libanon duizenden mobiele piepers van de terroristische groepering Hezbollah. Daarbij vielen tientallen doden en raakten minstens 2700 mensen gewond. HHK-predikant ds. H. Ottema vergeleek de ontplofte Hezbollah-piepers onla

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp had onreine gedachten: "Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen"

"Toen ik net getrouwd was, worstelde ik met onreine gedachten. Ik durfde het niet aan mijn vrouw te vertellen", aldus Wilkin van de Kamp. De christelijke spreker en schrijver vertelt in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God' dat hi

Australische vlag
Nieuws

Ondanks daling aantal christenen in Australiƫ wil christelijk netwerk 300 nieuwe kerken planten tegen 2030

Uit recente cijfers van het Statista Research Department blijkt dat het aantal Australiƫrs dat zich christen noemt flink afneemt. Toch blijven veel kerken gemotiveerd om het evangelie met de natie te delen. Zo wil het netwerk Reach Australia tegen 20

Marjolein Faber
Nieuws

CU-jongeren verspreiden Fabertjeskrant met uitlatingen PVV-minister

Dinsdag 22 oktober komt PerspectieF (ChristenUnie-jongeren) met de eerste uitgave van de Fabertjeskrant. In deze krant staan de uitlatingen van minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) centraal, die het nieuws de afgelopen maanden hebben gedomine

Meerartikelen

Loofhuttenfeest
Video

Video: Wat iedere christen zou moeten weten over het Loofhuttenfeest

Soekot, het Loofhuttenfeest, is een van de Bijbelse feesten waarover je kunt lezen in Leviticus 23. Soekot is het derde feest op rij na Rosj Hasjana (Joodse Nieuwjaar) en Jom Kipoer (Grote Verzoendag). BlijdschapSoekot is een feest dat maar liefst ze

Herman van Wijngaarden
Dagelijks leven

Bidden voor jeugdwerk mag en moet niet vrijblijvend zijn

Jaren geleden, toen ik leider van de tienerclub in mijn gemeente was, bad ik specifiek voor een van de tieners. Zijn thuissituatie was erg lastig en zelf was hij ook niet de makkelijkste. Op de een of andere manier kreeg ik het op mijn hart om voor h

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 55

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Bidden voor zieken
Nieuws

Tweedaags congres voor christelijke gezondheidsprofessionals

Op donderdag 24 en vrijdag 25 oktober vindt in ā€˜De Basiliekā€™ te Veenendaal een bijzonder congres plaats voor christelijke gezondheidsprofessionals. Het evenement richt zich op zorgverleners die hun geloof willen integreren in hun dagelijkse praktijk.

CGK Kerkendag
Video

CGK Kerkendag 2024 in het teken van verootmoediging en ontmoeting

De Kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) wordt binnenkort gehouden op 9 november in Bunschoten. Deze editie zal in het teken staan van verootmoediging en ontmoeting. Het programma is een mooie afwisseling van samen zingen, bidden e

Somalia
Nieuws

Tot Jezus bekeerde moslim voor derde keer aangevallen door eigen familie in Somaliƫ

Een Somalische christen die eerder in mei en juli werd aangevallen, is op 5 oktober opnieuw mishandeld door zijn moslimfamilie. Zijn familieleden verdenken hem ervan christelijke gebedsbijeenkomsten te leiden, zo vertelt Mohammad Abdul.   Abdul, een

Jan en Nellie van Dooijeweert
Opinie

Zeg niet te snel dat een Bijbelvertaling slecht is

Veel mensen begrijpen het niet en vaak willen ze het ook niet begrijpen. Ze willen het bij het oude houden, maar begrijpen niet dat jongeren het moeilijk vinden om de oude taal van de Statenvertaling (SV) te begrijpen. Laten we Gods Woord doorgeven.

Vrouw leest bijbel met man
Verdieping

Een christelijke zorgverzekering: wat houdt dit in?

In de laatste weken van het jaar kun je weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Dit kan handig zijn als je wilt besparen op je maandpremie. Of juist als je op zoek bent naar een verzekeraar die goed past bij jouw zorgbehoefte. Wat voor jou

Jeffrey Schipper
Opinie

Bij een eindtijdobsessie ligt geestelijke obesitas op de loer

Vacature: hoofdredacteur ā€˜Eindtijdbodeā€™ gezocht. Als ik dit vijftien jaar geleden voorbij zag komen, zou ik zeker een sollicitatiebrief hebben geschreven. Ik kampte destijds met een eindtijdobsessie. In combinatie met mā€™n opleiding Journalistiek, was

ds. J. Lohuis
Video

Ds. Lohuis wijst in ernstige preek op de realiteit van de hel

"De Bijbel leert dat er tweeƫrlei bestemmingen zijn: de hemel of de hel. Daar zit echt niets tussen. Vaak wordt de Heere Jezus als een doekje voor het bloeden voor geschilderd. Ik spreek bewust over de hel om de ernst van deze werkelijkheid te accent

Ds. J. G. Schenau
Nieuws

Ds. J. G. Schenau keert terug naar CGK Goes

Ds. J. G. Schenau (foto) gaat voor de tweede keer als predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Goes aan de slag. De dominee uit Nunspeet heeft het beroep aanvaard. Schenau was eerder van 2007 tot 2018 predikant van de Maranathakerk. De CGK

Otto de Bruijne
Column

Jezus belooft leven en overvloed: wat betekent dit voor jou?

Jezus belooft ĆØn leven ĆØn overvloed. Niet Ć©Ć©n, maar twee zegeningen. Overvloed komt bovenop leven. IsraĆ«l leefde in de woestijn. Kwakkels, manna en water uit de rots was hun overlevingsrantsoen. Genoeg voor elke dag. Maar daarbovenop ontvingen zij he