cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Pieter Heerma
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

17 september 2020 door Jeffrey Schipper

CDA pleit voor Nederland waarin samenleving weer centraal staat

"De coronacrisis heeft laten zien wat voor kracht er in de Nederlandse samenleving zit. Hoeveel we kunnen bereiken als we samenwerken. Maar de overheid is daarbij te vaak een hindermacht", stelde Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA, tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

De kracht van onze samenleving die er altijd is geweest, was in coronatijd sterker dan ooit, merkt de politicus op. "Wie naar Nederland in 2040 kijkt ziet geen land van uitbuitconstructies en trash jobs, maar een coöperatieve samenleving. Energie coöperaties, zorg coöperaties, woon coöperaties. In elk dorp, stad, buurt of wijk ontdekken mensen de meerwaarde van burgerschap en samenwerking. Dit jaar zal niet alleen de geschiedenisboeken ingaan als het jaar van corona, maar ook als het jaar van grote veranderingen. Niet omdat de overheid heeft besloten dat we eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Geen participatiesamenleving van bovenaf opgelegd, maar eigenaarschap en zeggenschap die vanuit de samenleving wordt opgeëist."

Meer betaalbare woningen is één van de CDA-speerpunten. "En zullen we het bouwen van woningen niet alleen maar aan de markt moeten overlaten. Een belangrijk voorbeeld is dat er weer hofjes gebouwd moeten worden. Waarbij wonen en zorgen voor ouderen gecombineerd kan worden." Heerma pleit ook voor een minder afhankelijke relatie met landen als China en India. "Als de coronacrisis ons één ding heeft geleerd dan is het wel dat we voor heel veel cruciale producten te afhankelijk zijn van landen hier heel ver vandaan." En ook verduurzaming staat hoog op de CDA-prioriteitenlijst. "Nederland zal op een voor iedereen haalbare en betaalbare wijze moeten verduurzamen. Er zal veel moeten gebeuren."

Lees hier meer op de website van het CDA en lees ook: Dit vertelden Gert-Jan Segers en Kees van der Staaij tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.


Politiek
- Coronadebat: ChristenUnie steunt nieuwe maatregelen, SGP blijft zeer kritisch
- Achterban ChristenUnie vindt dat 'klimaat' hoogste prioriteit moet krijgen bij onderhandelingen
- Waarom voor de ChristenUnie een spannende tijd aanbreekt - CIP Podcast
- Kees van der Staaij messcherp tijdens formatiedebat: "Dit is toch gewoon poppenkast?"
- Historisch moment voor SGP in strijd voor éénverdieners: 'Prachtige mijlpaal'
Meer over Politiek »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

r
Ik moet toegeven dat de CU en SGP politici zich niet schamen om de naam van Jezus Christus als dat uitkomt te noemen, CDA politici doen dat vrijwel niet. Ik heb ook een hekel aan politici die hun partij groot willen maken over de rug van vluchtelingen. Je naaste is niet LI Ping in China of Koerdistan, dat zijn de familie , gemeenteleden, buren om maar een paar voorbeelden te noemen. 250.000 in heel Nederland aan illegaal

verblijvende vluchtelingen, die niet terug zijn gekeerd naar hun thuisland. Geef hun een verblijfsvergunning.