'Mijn vriend vindt niet dat ik naar dansfeesten en cafés hoor te gaan'

"Ik ben een meisje van 18 jaar en hou er van om uit te gaan met mijn vriendinnen (dansfeesten en cafés). Mijn vriend vindt dit erg lastig omdat hij vindt dat je als christen niet naar zulk soort feestjes kan gaan. Zou iemand mij meer informatie kunnen geven of het slecht is om als christen uit te gaan?", aldus een vragensteller in de vragenrubriek van Refoweb.nl.
"Laat ik beginnen te zeggen dat het mooi is om te merken dat jij met je vriend daarover praat en dat jullie daarin betrokken op elkaar zijn", antwoordt ds. D. H. J. Folkers. "Dit zijn vragen waar je samen je weg in moet vinden, met de Heere. Ik zeg samen, want als jullie relatie serieus is -en daar ga ik vanuit- dan bereid je je voor op een mogelijk huwelijk waarin God je als éénheid ziet en waar je dus samen beslist waar je wel en niet heengaat. Het is belangrijk om in de verkeringstijd al samen die weg te vinden in het omgaan met de verschillen die jullie hebben.
Wat zegt de Bijbel over feesten? En dan moeten we maar beginnen te zeggen dat je niet kunt zeggen dat feesten sowieso altijd verkeerd zijn. Nergens zie je een verbod op feesten, sterker nog: de Heere gaf zelf de feesten. God gaf aan Israël feesten waar Hij Zelf en de verlossing centraal staat en waar ze blij mochten, ja zelfs moéten zijn. Een voorbeeld daarvan vind je bij de instelling van het Wekenfeest in Deuteronomium 16:9-12. En ook nadat de tweede tempel is ingewijd, gebiedt de Heere in Ezra 5:16 dat te vieren met vreugde."
De hersteld hervormde predikant uit Abbenbroek voegt toe dat de Bijbel ook melding maakt van foute feesten. "Ik moet dan denken aan het feest van koning Belsazar in Daniël 5. Of die van Ahasveros in Esther 1. Decadent, de drank vloeit rijkelijk en het loopt erop uit dat hij zijn eigen vrouw, koningin Vasthi laat komen. Zijn wens is dat ze niet veel meer aanheeft dan haar koninklijke kroon. Zo wil hij haar aan de vorsten en prinsen ‘showen’. Zij was gelukkig wijs en zei nee, waardoor het feest niet doorging. Een vergelijkbare situatie kom je tegen in Markus 6, waar Herodes, de viervorst, zijn verjaardag viert. De drank vloeit rijkelijk en uiteindelijk komt zijn stiefdochter Salome (van ongeveer 16 jaar oud) schaars gekleed binnen en verleidt door haar sensuele dansen de dronken Herodes. Het loopt uit in de dood van Johannes de Doper.
We leren dus uit de feesten die we in de Bijbel tegenkomen dat feestvieren geen neutraal terrein is. Of God zegent die feesten of ze roepen door de zonde Gods woede op. En dat laatste hoeft niet per se een disco te zijn maar kan ook een verjaardag van een kerkganger zijn waar geroddeld en opgeschept wordt. Dat moet je heel voorzichtig maken. Ga ik naar een feest omdat ik God daar kan danken? Of gaat het om mijn eigen plezier?", aldus Folkers.
Praatmee