Dollarkoers tempert zendingsenthousiasme

Nieuws11 juli 2008
POZOBLANCO/ONDA - Veel Latijns-Amerikanen staan klaar om het Evangelie te verkondigen in ’moederland’ Spanje. De lage dollarkoers weerhoudt echter velen de oversteek naar Europa te maken. Zij die het wel redden, worden vaak ontmoedigd door de hardheid van het zendingsgebied.
„Een vriend van mij die in Brazilië werkt, vertelde dat als je daar een kruis op je deur zet, je huis op zondag vol zit.” Met dit voorbeeld illustreert Francisco Gross de grote groei van het christendom in Latijns-Amerika. Gross komt uit Guatemala en werkt als zendeling voor de European Christian Mission (ECM) in het stadje Onda, in het noordoosten van Spanje.
In zijn vaderland ziet hij hoe stormachtig de kerken groeien. Parallel aan die ontwikkeling neemt de zendingslust toe. Van de kansels wordt een zendingsgerichte houding gepredikt en de docenten in de seminaries stimuleren evangelisatie. Tot voor kort richtten de Latino’s zich daarbij vooral op Arabische en Afrikaanse gebieden. De achterliggende gedachte daarbij was: je stuurt geen zendelingen naar gebieden waar de zendelingen vroeger vandaan kwamen. Maar velen vertrekken voor werk naar Europa en zien de realiteit dat dit continent niet meer is zoals het was.
Europa begint hierdoor meer in het zendingsvizier te komen. Daarbij heeft Spanje door zijn historie iets extra’s. „De romantische gedachte is: Spanje is het moederland, een voornaam land, dus daar moeten we heengaan.”
Het aantal Latino’s dat klaarstaat om die gedachte werkelijkheid te laten worden, is groot, meent Raul Vasquez, een ECM-werker uit El Salvador die in de zuidelijke punt van Spanje werkt. Vasquez is ervan overtuigd dat dit kansen biedt voor het Spaanse zendingswerk. Maar hij komt ook al snel uit bij een groot probleem: geld. „De moeilijkheden van een Latijns-Amerikaan zijn er niet wegens gebrek aan intellect of academische achtergrond”, zegt Vasquez, zelf psycholoog. „Het probleem is economisch van aard. Je wordt ontmoedigd door de bekostiging.”
Wat het zo moeilijk maakt, is de extreem lage dollarkoers. Een groot deel van de financiële steun vanuit Latijns-Amerika gaat verloren bij het wisselen van dollars in euro’s. Bovendien wordt door de slechte koers het toch al dure leven in Europa nog duurder, waardoor het thuisfront steeds meer geld moet ophoesten. „Mensen moeten 45 procent meer geven dan toen we in Spanje kwamen”, zegt Gross, voor wie het nog maar vijf jaar geleden is dat hij in dat land begon. Een andere zendingswerker schat dat Latijns-Amerikaanse kerken inmiddels het salaris van een parlementslid op tafel moeten leggen om een zendeling in Europa te kunnen onderhouden. Enthousiaste plannen om in Europa het Woord te verkondigen, worden hierdoor vaak al in de kiem gesmoord voordat een zendeling één stap in Europa heeft gezet.
Vasquez vindt het echter te gemakkelijk om alles af te schuiven op de dollar. Volgens hem mankeert er ook iets aan de mentaliteit van de kerken in Latijns-Amerika. „Er zijn daar veel christenen, maar dat uit zich niet altijd in financiële hulp. En de steun die gegeven wordt, is vaak voor landen als India en de Arabische wereld.” Europa heeft, ondanks een groeiende ’populariteit’, zijn plaatsje nog niet verworven.
„Vergeten wordt dat Europa een behoeftig continent is. Of misschien weten velen dat ook wel, maar willen ze het niet zien”, zegt Vasquez. Gross ziet precies hetzelfde mentaliteitsprobleem. „Honderd procent steun krijgen is een utopie. De megakerken hebben grote bouwprojecten lopen, maar geven soms maar 100 euro aan zending”, zegt hij. Vasquez denkt dat als de mentaliteit verandert en de kerken meer geld bestemmen voor Europa, er dan zeker veel Latijns-Amerikaanse zendelingen voet op Europese bodem gaan zetten.
Daarmee is echter nog maar de helft van het probleem opgelost. Want veel zendelingen struikelen over het ontnuchterende verschil tussen Spanje en Latijns-Amerika. Ze denken in Spanje een vergelijkbaar land te treffen, maar komen bedrogen uit. Dat geldt op cultureel gebied -Latino’s ervaren het als een koud en hard land- maar ook op zendingsgebied.
„De kerkstructuur is hier in Spanje veel beperkter”, zegt Gross. „Er zijn niet elke dag diensten of elke ochtend momenten van gebed, zoals bijvoorbeeld in Guatemala. En megakerken bestaan al helemaal niet.”
Daarnaast staan Spanjaarden veel minder open voor het Evangelie - volgens Vasquez omdat ze rijker zijn dan Latijns-Amerikanen. Latino’s kunnen niet simpelweg op een pleintje gaan staan en het Woord van God prediken, zoals ze gewend zijn, want dan lopen ze onherroepelijk tegen de onverschilligheid en soms zelfs het cynisme van de Spanjaard aan, die het hoofdstuk ”kerk” allang heeft afgesloten of veilig heeft opgeborgen in zijn kast met tradities. „In Guatemala is folders uitdelen het belangrijkste evangelisatiemiddel”, vertelt Gross. „Hier in Spanje gooien ze het materiaal gewoon weg.”
Wat het ook zo moeilijk maakt voor Latino’s: hun verwachtingen lopen stuk op een gebrek aan resultaat. „Onze vrucht is tien bekeerlingen in tien jaar”, zegt Gross. „In Latijns-Amerika zou je in zo veel jaar minstens honderd nieuwe mensen in je kerk hebben. Hierdoor zijn veel werkers afgehaakt.”
Klik hier!
De frustratie wordt gevoed doordat Latijns-Amerikaanse kerken erg resultaatgericht zijn. „Als je voor 1000 euro vijf auto’s in Rusland of twee auto’s in Nederland kunt kopen, blijf je natuurlijk in Rusland”, illustreert Gross. Zo kan het gebeuren dat niet de zendelingen zelf besluiten huiswaarts te keren, maar dat hun steun gevende kerk hen wegens te weinig resultaat besluit ’terug te trekken’. Ook kan het zijn dat zendelingen ’schaapjes’ gaan stelen bij gevestigde kerken om aan het verwachtingspatroon van hun achterban te voldoen. Hierdoor ontstaan allerlei kerkjes die vooral gestoeld zijn op afkomst.
De Nederlander Berend Coster, in de streek rond Barcelona onder meer werkzaam voor de Spaanse Evangelische Zending (SEZ), is coördinator van het initiatief ”Zending keert terug naar Europa”, dat Latino’s wil helpen zich beter op Europa in te stellen. „Velen komen hier zeer matig voorbereid, met zeer geringe middelen”, zegt hij. „We proberen hun enige voorbereiding op het werk of, als ze al bezig zijn, begeleiding bij het werk te geven, zodat ze hun roeping beter begrijpen. Ook cultureel proberen we hen te begeleiden. Ze moeten weten welke eisen Europa stelt.”
Hier ligt volgens Coster een taak voor de Spaanse kerk. „We moeten ons medeverantwoordelijk maken voor deze beweging door haar te begeleiden en te integreren in onze kerken.”
Europa moet volgens Coster de uitgestoken hand van Latijns-Amerika dankbaar aannemen. „Want het is niet alleen een hand die hulp vraagt, het is vooral een hand die hulp biedt. Hulp die de gemarginaliseerde Europese kerk beslist gebruiken kan.”

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Ds. Mark de Jager
Video

Ds. Mark de Jager over fors ledenverlies PKN: "Verdrietig, maar niet verbaasd"

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) vierde op 1 mei haar 20-jarig bestaan, maar heeft tegelijkertijd al jarenlang te kampen met een fors ledenverlies. Sterker nog: in de afgelopen tien jaar verliet zelfs een derde van het totaal aantal leden het ker

Ds. D.J. Diepenbroek
Video

HHK-predikant legt uit waarom de kinderzegen niet het eerste doel van het christelijk huwelijk is

"Ik zal maar heel eerlijk zeggen dat ik het ingewikkeld vind als er gezegd wordt dat het krijgen van kinderen het eerste doel van een huwelijk zou zijn. U begrijpt toch wel waarom? Als een huwelijk dan niet met de kinderzegen gekroond wordt, dan zou

Urk
Dagelijks leven

Ondervoede kinderen arriveerden op Urk: het indrukwekkende verhaal van Gerda

Het is de Hongerwinter van 1944. Op Urk staat de dijk vol met mannen, wachtend op een schip met een hele bijzondere lading. Aan boord bevinden zich ruim 80 kinderen, ondervoed en sommigen zelfs op het randje van de dood. Tot deze groep behoren ook Ge

Ds. Arie van der Veer
Verdieping

Het verkeerde ’drankje’ even omruilen: dat kan niet zomaar

Het is deze week prachtig weer geweest. Misschien heb je vandaag wel even heerlijk op een terras gezeten. Heerlijk in de zon. Gezellig met een vriend of vriendin. Maar wat gebeurde er: de ober bracht voor jou een drankje dat je niet had besteld. Nu i

ds. A. Simons
Video

Terugkijken: ds. A. Simons beantwoordt Refoweb-vragen

In onderstaande aflevering van 'Pastorie online', een programma van Refoweb.nl op de Reformatorische Omroep, is ds. A. Simons te gast om te spreken over het thema 'Roeping en gehoorzaamheid'. De hervormde predikant uit Valburg is al vanaf 2006 actief

Heilige Grond podcast
Podcast

Waar was God in Auschwitz? In gesprek met Joyce Rondaij

Waar was God in Auschwitz?  is één van de bekendste en indringendste vragen die het geloof in een goede en almachtige God uitdagen. Een vraag die ook in het licht van hedendaagse verschrikkingen op ons af kan komen. Houden onze theologische begrippen

Youth for Christ
Nieuws

Youth for Christ nu op dertig plekken in Nederland actief

Youth for Christ groeit in 2024 naar dertig locaties voor missionair jongerenwerk. De christelijke organisatie heeft vorig jaar en in de eerste maanden van dit jaar locaties erbij gekregen in Gouda, Den Haag, Lansingerland, Brabantse Wal en Amsterdam

'Tijd als deze'
Video

Acht christelijke singer-songwriters lanceren gezamenlijk nieuwe single: 'Tijd als deze'

In de zomer van 2023 schreven de acht singer-songwriters Marjolein Keijzer, Aldith, Wendy ten Wolde, Raïssa, Elisa Ligt, Christie, Marieke Sleurink en Jildou gezamenlijk het lied 'Tijd als deze.' Het lied kwam vandaag uit en is via alle digitale plat

Meerartikelen

Preston Sprinkle
Boekfragment

Is intersekse veroorzaakt door de zondeval?

‘Intersekse’ betekent niet ‘man noch vrouw’. Er zijn meer dan zestien verschillende aandoeningen die geclassificeerd worden als intersekse, ook wel ‘verschillen in geslachtsontwikkeling’ (DSD) of ‘stoornissen in de geslachtsontwikkeling’ genoemd. On

Ds. A. de Reuver
Video

Prof. dr. De Reuver vertelt over Puttense ouderling die wist dat hij kon sterven: "Het kwam op Jezus aan"

"Jezus zegt: 'Ik was er met jou in de dood en Ik kwam eruit.' Dat was het geheim van die ouderling in Putten aan wie ze vroegen: 'Kun je sterven? Want dan zal het er echt op aankomen.' Hij antwoordde: 'Nee. Het is er al op aangekomen. Alles kwam op m

Joe Biden
Nieuws

Katholieke leiders roepen Biden op om zich hard te maken voor een staakt-het-vuren in Gaza

Zo'n 200 katholieke leiders roepen de Amerikaanse president Joe Bidden middels een brief op om om aan te dringen op een staakt-het-vuren in Gaza. Dat meldt Religion News Service. In dezelfde brief wordt Biden ook opgeroepen om zich in te zetten voor

Wilkin van de Kamp
Video

In deze video behandelt Wilkin van de Kamp 'de vrolijke ruil' van Maarten Luther

'Want God nam Christus Die geen zonde gedaan heeft en belastte Hem met onze zonden. In ruil daarvoor rekent God de rechtvaardigheid van Christus aan ons toe', deze woorden uit 2 Korinthe 5 brachten bij kerkhervormer Maarten Luther een geestelijke doo

Jeruzalem
Nieuws

Nieuw onderzoek: Jeruzalem was al een belangrijke stad tijdens regeerperiode koning David

Jeruzalem was tijdens de regeerperiode van koning David al een belangrijke stad. Dat is de conclusie uit een nieuw onderzoek dat onlangs verscheen. Lange tijd werd gedacht dat Jeruzalem in die tijd slechts een kleine nederzetting was, maar in werkeli

huwelijksproblemen
Dagelijks leven

Refoweb-vragensteller ervaart problemen na bekering: 'Mijn vrouw wil een echtscheiding'

'Sinds anderhalf jaar heb ik, na bijna twintig jaar geen kerk in mijn leven te hebben gehad, de weg weer gevonden. Inmiddels ga ik bijna belijdenis doen. Dat er een en ander in mij veranderd is heeft mijns inziens te maken met mijn wedergeboorte. Ik

Marco van der Straten
Video

Stichting Veilige Kerk wil grensoverschrijdend gedrag in kerken aanpakken

De Stichting Veilige Kerk wil middels het projectplan 'veilige kerk' stappen zetten om seksueel grensoverschrijdend gedrag binnen de kerk tegen te gaan. Dat vertelde Marco van der Straten, programmamanager van diezelfde stichting, onlangs in het Fami

Christian Verwoerd
Video

Christian Verwoerd lanceert persoonlijk lied over Gods trouw: 'Ik hoop dat het je mag opbouwen'

Voor de tweede keer in korte tijd heeft zanger en liedjesschrijver Christian Verwoerd een nieuw nummer naar buiten gebracht. Het lied ‘Elke dag’ gaat over de trouw van God die Verwoerd zelf mocht ervaren in de afgelopen jaren en is sinds donderdag te

egypte
Nieuws

Egyptische mensenrechtenorganisatie: Veiligheidsdiensten falen in bescherming christenen

Afgelopen week escaleerden de spanningen in twee overwegend christelijke dorpen in Egypte, waarna aanvallen volgden die de christelijke gemeenschap hard raakten. Ondanks voorafgaande waarschuwingen grepen de veiligheidsdiensten niet in, meldt mensenr

ds. Willem Glashouwer
Video

Waarom is er zoveel Jodenhaat? Een gesprek met ds. Willem Glashouwer

Antisemitisme is van alle tijden. Er is geen volk ter wereld zo verjaagd, geplaagd en onderdrukt als het Joodse volk. Ook in het licht van het huidige conflict steekt die haat de kop op. Hoe kan het zijn dat je het onderwerp Israël nauwelijks kunt aa

Tonnie van der Kooij
Video

Kampoverlevende Tonnie van der Kooij zondag te gast in Hour of Power

Komende zondag is de 93-jarige Tonnie van der Kooij te gast in Hour of Power. Van der Kooij weet wat het is om in gevangenschap te leven, want tussen haar elfde en vijftiende levensjaar zat ze in een Jappenkamp opgesloten. Desondanks was en is ze alt

De Wereld Rond
Podcast

Zendingswerker deelt ervaringen in podcast: Jaap de Bruine

In deze podcastaflevering van 'De Wereld Rond' is Jaap de Bruine te gast. Hij kwam in 1972 in Spanje aan als zendeling en is sindsdien niet meer weggegaan. In deze aflevering horen we onder meer over een bijzondere evangelisatie-actie in Madrid begin