Megadoop in Frankrijk: 12.000 mensen geven tijdens Pasen hun leven aan Jezus

Op Eerste Paasdag zijn liefst meer dan 12.000 mensen gedoopt in Frankrijk. Dat meldt CBN News. Het betekent een record voor het land waar ongeveer 50% van de mensen zegt niet in God te geloven en waar de secularisatie steeds meer doorzet. Volgens Franse bisschoppen gaf het merendeel van de dopelingen aan gedoopt te willen worden omdat ze een persoonlijke ontmoeting met Jezus zouden hebben gehad.
De Franse Bisschoppenconferentie meldt dat ondanks de versnelling van de "ontkerstening", er de afgelopen 10 jaar een stijging is geweest in het aantal verzoeken van mensen om in de katholieke kerk gedoopt te worden.
Tijdens een Paasdienst werden 7.135 volwassenen gedoopt en meer dan 5.000 tieners van 11 tot 17 jaar, volgens America Magazine. Het rapport legt uit dat er in de eerste vier maanden van 2024 alleen al 31 procent meer mensen gedoopt werden dan vorig jaar. Ook het percentage van het aantal dopelingen tussen de 18 en 25 jaar stijgt: vorig jaar lag dit aantal nog op 23 procent, inmiddels is dat 36 procent.
"In de Franse samenleving van vandaag heeft 80 procent van de jongeren geen enkele religieuze opvoeding gehad," legde Vincent Breynaert, directeur van de Nationale Dienst voor Jeugd en Roepingen, uit in het rapport dat op 27 maart werd gepresenteerd. "Ze hebben zeer weinig ideeƫn over wat de kerk is. Wat degenen die om de doop vragen gemeen hebben, is dat ze een spirituele ervaring en een persoonlijke ontmoeting met Christus hebben gehad."
Het rapport laat zien dat een hoop verzoeken om gedoopt te worden afkomstig zijn van stedelingen. In Parijs was er een stijging van 27 procent tussen 2023 en 2024 van mensen die gedoopt wilden worden. Daarnaast toont het rapport aan dat een hoop dopelingen uit families zonder religie afkomstig zijn. Circa 5 procent van de nieuw gedoopte christenen komt uit moslimgezinnen. "Het is zeer verrassend om het vaak volledig onverwachte pad te zien dat degenen die om doop vragen, bewandelen," zei bisschop Olivier Leborgne van Arras, die toevoegde dat het aantal doopverzoeken op een "verbijsterende schaal" ingediend worden.
Katholieke leiders in het land getuigden dat "de Heer heeft besloten het voortouw te nemen". Volgens hen kan de toename van de doop niet anders worden verklaard. "In een snel veranderende wereld, vaak gedesoriƫnteerd, en een kerk die niet minder gedesoriƫnteerd is. zou het kunnen dat de Heer heeft besloten het voortouw te nemen," deelde Bisschop Leborgne.
Praatmee