5 tips om een hooggevoelige powervrouw te zijn
Van elke vijf Nederlanders is er Ć©Ć©n hooggevoelig. En dat weten ze vaak niet. Dat heeft consequenties: het continue aanpassen aan andere en de zoektocht naar harmonie zorgt ervoor dat je eerder je eigen grenzen overschrijdt en opgebrand raakt door niet meer aan te voelen wat jij nodig hebt. Hoe ga je om met de valkuilen die horen bij jouw gevoeligheid? Hoe kan je rust inbouwen om alle indrukken te verwerken? En waar laad je van op? 5 tips van TotalBalance coaches Annelies Mertens, Jeannette Roordink en Korzien de Jong.
Tip 1: Kijk waar je grenzen liggen.
Wat kan je aan zonder voortdurend over je grenzen te moeten gaan? Welke persoon gaat regelmatig over jouw grenzen? Baken het voor jezelf zoveel mogelijk af en maak duidelijke afspraken met jezelf. Ga in gesprek met de persoon die regelmatig over je grenzen gaat, zij hebben het namelijk zelf vaak niet in de gaten. En accepteer het soms ook gewoon dat het kan gebeuren dat je over je grens moet gaan. Maar zorg ervoor dat het niet te vaak gebeurt en dat je weer kan opladen.
Tip 2: Raak niet overprikkeld
Hoe? En wat als je al overprikkeld bent? Leer met je verstand te werken. Vlieg niet van het Ć©Ć©n naar het ander. Je hebt oplaadmomenten nodig. Plan die momenten zoveel mogelijk in. Kijk zodra je overprikkeld bent of je, al is het maar even, uit de situatie kan. Ga even naar het toilet als je op een druk feestje bent of in een lange vergadering zit. De vermoeidheid kan je zomaar ineens overvallen. Een paar minuten kan al genoeg zijn om even bij te komen en nieuwe energie op te doen. Zoek daarnaast een sport of activiteit uit waarin je op een heerlijke ontspannen manier kunt ontprikkelen, een heerlijke ontspannen wandeling of een verfrissende douchen.
Tip 3: Zie het als een talent om HSPāer te zijn
Je kan je heel goed inleven in een ander, je bent rechtvaardig en kan snel schakelen in je denken. Dienende en verzorgende beroepen hebben waarschijnlijk je hart, en dat is heel mooi. Maar dit kan ook een valkuil zijn, omdat je hierin snel over je grenzen kan gaan. Maar bovenal: het inleven en aanvoelen van een ander is een groot goed. Wees je er van bewust dat je Gods geliefde kind bent. Hij is jouw Schepper en heeft je met aandacht en zorg gecreƫerd.
Tip 4: Doseer het opnemen van nieuws
Als HSPāer komt alles keihard binnen: slecht of verdrietig nieuws kan je dagen bezighouden. Het onrecht van de wereld, de gebrokenheid, het verdriet van veel mensen kan je zo bezig houden dat je eronder lijdt. Je hebt ook snel het gevoel dat je er wat mee moet, en dat kan een zwaar gevoel geven. Want wij kunnen namelijk niet zomaar iets oplossen. Je kan niet overal voor weglopen en je kop in het zand steken, maar niet alles wat in de wereld gebeurt hoef je te weten. Leef daarom je leven biddend. Als je het gevoel hebt meegezogen te worden met het verdriet en de gebrokenheid van anderen, bid dan om wijsheid en onderscheidingsvermogen zodat je het niet teveel meeneemt, maar het ook los kan laten.
Tip 5: Wees niet bang
Angst is iets waar je gevoelig voor kan zijn. Je denkt overal goed over na en ziet scherp oorzaak en gevolg. Dat kan veroorzaken dat je overal gevaar ziet. Als je je kinderen ziet wegfietsen in het donker, dan ervaar je het als een wonder dat ze weer gezond terug zijn, terwijl een ander daar niet eens over nadenkt. Er is zo ontzettend veel om angstig voor te zijn, maar dat is niet Gods bedoeling. We mogen ook in een zekere mate van ontspanning leven. Als je veel met angsten leeft, probeer dan bijvoorbeeld een vriendin in vertrouwen te nemen. Spreek af dat als de angst echt verlammend is, je haar even kan appen of bellen. Vaak kan zij de boel weer wat relativeren.
Behoefte aan meer tips of beter leren omgaan met je hooggevoeligheid? Hoe zou het zijn als je vanuit rust en balans leert leven? Doe jezelf een coachtraject cadeau en ontdek hoe je je hooggevoeligheid kunt omzetten in kracht!