cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
homorelatie
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

11 december 2019 door Jeffrey Schipper

Regionale kerkvergadering oordeelt deze week over 'homovriendelijk beleid' CGK Zwolle

Is er voor de cgk in Zwolle nog toekomst binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK)? Deze vraag is deze week opnieuw actueel vanwege een regionale vergadering over het homobeleid van de kerkelijke gemeente, schrijft RTV Oost.

In 2013 werd tijdens de generale synode van de CGK een homorelatie bestempeld als "niet-Bijbels en dus zonde". In een rapport werd gewezen op de niet-seksuele maar wel sterke, intieme en ook affectieve vriendschap tussen David en Jonathan. Hun relatie zou een voorbeeld moeten zijn voor homoseksuelen binnen de CGK. Seksuele omgang tussen mensen van gelijk geslacht en relaties waarin die omgang gestalte krijgt, is volgens de CGK "niet in overeenstemming met het Woord van God en moeten derhalve zonde worden genoemd." 

Dit besluit werd in 2017 naar aanleiding van bezwaren opnieuw onder de loep genomen. De cgk in Zwolle was "zeer teleurgesteld" nadat de bezwaren werden afgewezen. "Wij hebben niet de vrijmoedigheid om leden die in liefde en trouw met een partner van hetzelfde geslacht samenleven, pastoraal te bearbeiden als waren het leden die in zonde leven en voor wie derhalve geen plaats is in Gods koninkrijk", liet de kerkenraad destijds weten.

In Zwolle nemen homoseksuele gemeenteleden ondanks het synodebesluit deel aan het heilig avondmaal. Openbare geloofsbelijdenis, de heilige doop is voor CGK-leden met een homorelatie niet toegestaan. Het homovriendelijke beleid van de gemeente wordt op vrijdag 13 december besproken tijdens een regionale kerkvergadering. 'Er valt mogelijk een beslissing over een procedure die de kerk van Zwolle buiten het kerkverband zou kunnen plaatsen', laat de kerkenraad per brief aan haar gemeenteleden weten.

Tegenover RTV Oost laat predikant Henk Mijnders weten er alles aan te willen doen om als kerk lid van de CGK te blijven. De Zwolse cgk telt rond de vierduizend leden en heeft drie predikanten en zes kerkelijk werkers in dienst. Overigens zijn er meer kerken die naar aanleiding van het synodebesluit van de CGK in 2013 bezwaren indienden. In totaal ging het om 15 kerkelijke gemeenten.

Lees ook: CGK wijzen bezwaren tegen homostandpunt af.

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Werkelijk homovriendelijke beleid houdt in dat er aandacht is voor de grote nood van hen die worstelen met homofiele gevoelens, en dat zij in liefde worden gewezen op de bijbelse oplossing, namelijk de mogelijkheid om in Jezus’ Naam door de kracht van de Heilige Geest ervan verlost te mogen en kunnen worden. Toestaan van seksuele omgang tussen mensen van gelijk geslacht is geen oplossing maar vergroot de gebrokenheid.