Dit artikel is nu opgeslagen in je
dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.
Nieuws
22 juli 2019
door
Patrick Simons
Reformatorische christenen kampen minder met verslavingen dan de rest van Nederland
Naar aanleiding van een onderzoek van het Kennisinstituut Christelijke GGZ publiceerde Nederlands Dagblad zaterdag een artikel over reformatorische christenen en verslaving. Uit het onderzoek kwam naar voren dat in één op de vijf reformatorische gezinnen iemand met een verslaving kampt.
Dat zijn natuurlijk schrikbarende cijfers. Het artikel werd dan ook door veel media overgenomen. Wat veel van deze media er echter bij vergaten te melden is dat dit een aanzienlijk lager aantal is dan het landelijk gemiddelde. Het komt er dus in feite op neer dat reformatorische christenen minder vaak verslaafd zijn dan de rest van Nederland, zo stelt ook onderzoekster Jolanda de Vries in het dagblad. "Het middelengebruik ligt weliswaar lager dan het landelijk gemiddelde, maar verslaving vormt wel degelijk een groot probleem."
Feit blijft natuurlijk dat er nog steeds veel reformatorische mensen te maken hebben met verslavingsproblemetiek. Het gaat daarbij in de meeste gevallen om jongeren en alcohol. Hoewel er daarnaast ook sprake is van verslaving aan games, drugs en pornografie, is dat duidelijk minder.
In reformatorische kring zijn er 14 procent zware rokers, met een landelijk gemiddelde van 23 procent. Waar er in de reformatorische kerken onder de vrouwen zo'n 3 procent zwaar drinkt, is dat landelijk 7 procent. Ook onder mannen ligt het percentage zware drinkers flink lager dan het landelijk gemiddelde met 7 procent tegenover 12 procent. In reformatorische kringen geeft 2 procent aan softdrugs te gebruiken, terwijl dit landelijk 7 procent is. Op alle gebieden scoort men in de reformatorische kring dus beduidend lager dan in de rest van Nederland, iets dat door de meeste media niet echt werd opgepikt.
Ook op Twitter viel de opvallende manier van berichtgeving op. Verschillende mensen reageerden op het medium op de kop die NOS boven het artikel zette.
Deel dit artikel op: