cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

11 juli 2019 door Lukas ten Napel

Bram geeft workshop met het thema 'Bijbel en kroeg': "Zijn er dan plekken waar je het evangelie niet kan delen?"

In gesprek gaan met anderen; een belangrijke factor om te kunnen groeien in het geloof. Het Evangelisch Werkverband biedt daarom onder andere trainingen om bijvoorbeeld een kleine gesprekskring te kunnen beginnen. Op hun landelijke dag GemeenteGroeiGroepen geeft ook Bram van Putten een workshop met het thema Bijbel en kroeg. Hoe en waar lees je de Bijbel met mensen die niet vertrouwd zijn met Gods Woord? CIP.nl ging in gesprek met Bram over zijn workshop.

Het EW verlangt intens naar een krachtige herleving van de kerk. Als protestants-evangelische beweging zetten we ons in voor geestelijke vernieuwing van de traditionele kerk en met name de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

“Het afgelopen jaar ging ik met dominee Bram Beute uit Kampen één keer in de maand naar een plaatselijke kroeg om Bijbel te lezen. Er komt een Bijbelgedeelte op tafel, dit printen we uit en dan gaan we in gesprek. In de workshops wil ik meegeven hoe je deze mensen uitnodigt, waar je ze vindt en welke Bijbelgedeeltes je dan het beste kan lezen.”

“Ik heb met mensen uit Kampen een aardig tijdje uit de Bijbel gelezen. Dat is ontzettend leuk om te doen. Ik ben daarnaast studentenwerker bij IFES geweest en heb met studenten met een andere culturele achtergrond het Evangelie erbij gepakt. Je ziet dat Bijbelgedeeltes soms binnenkomen. Als mensen Bijbellezen, worden ze aan het denken gezet en ze ontdekken dat het Woord thema’s bevat die op hun leven van toepassing zijn. Angst, zorgen, vrienden, familie, verlies, vergeving; ga zo maar door. En ze leren wie Jezus is. Waar het om gaat is dat je anderen met Jezus kennis laat maken. Wat er dan verder gebeurt, is niet aan jou maar aan Jezus en de ander. Voor de één betekent dit dat hij of zij stappen zet en voor anderen blijft het erbij.”

“Mensen die niet vertrouwd zijn met de Bijbel, zijn vaak open en eerlijk als hierover gesproken wordt. Ze hoeven geen correcte antwoorden te geven, dus zeggen wat ze denken. Dat vind ik mooi. Het is een mooie manier om het Evangelie te delen. Je legt een Bijbeltekst op tafel en gaat met de mensen erover in gesprek. Mensen kunnen zelf Bijbellezen en kijken wat God te zeggen heeft. Dat kan op verschillende plekken. Je kan het in de kerk doen, maar je kunt je Bijbel ook op andere plekken lezen, zoals de kroeg. Daar kun je in een ontspannen sfeer, met een kop koffie of een biertje in de hand, in gesprek gaan over de Bijbel. Dat is niet gebonden aan een plaats. Je nodigt mensen op die manier makkelijker uit; ook de mensen die niet zo snel naar de kerk zouden komen. De hoop en de verwachting is dat mensen reageren op wat God in Zijn Woord zegt en het maakt dan niet uit waar dat is.”

“Voor heel veel mensen is Bijbellezen iets wat je met een vaste groep doet; in de kerk of op de Bijbelstudie bijvoorbeeld. Buiten de kerk zijn mensen vaak niet vertrouwd met zulke kringen. Je kunt het laagdrempeliger maken door op een plek te gaan zitten die niet expliciet christelijk of kerkelijk is. Als de kroeg geen plek is om God te ontmoeten, lijkt me dat lastig. Zijn er dan plekken waar je het evangelie niet kan delen? De kroeg in Kampen, waar Bram Beute en ik naartoe gaan, is een populaire plek. Je kan misschien gelegenheden vinden waar het minder praktisch is om uit de Bijbel te gaan lezen. We zijn verschillende kroegen langsgegaan om te kijken of daar plekken zijn waar je even rustig kan zitten en kan praten over de Bijbel. Wanneer je iemand uitnodigt om met God in aanraking te komen, kun je inderdaad denken aan een plek als de kerk, maar je kan je ook verplaatsen in de leefwereld van een ander. Je hoeft niet per se naar een kerk om uit de Bijbel te lezen. Dat kan in de kroeg, op je werk, bij iemand thuis. Het zijn allemaal mogelijkheden om het evangelie te delen. Waarom zou je daar geen gebruik van maken?” 

Op de landelijke GGG dag zal Bram je, in zijn workshop, nog meer inspireren met zijn ervaringen.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

H
Ik heb les gehad van Bram van Putten tijdens de opleiding theologie van het evangelisch college. Zijn liefde voor de bijbel en in het bijzonder het oude testament is zeer enthousiasmerend. Ik wens Bram veel zegen toe met zijn initiatief.