cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

21 juni 2019 door Jeffrey Schipper

CGK-predikant merkt op dat er selectief wordt geluisterd naar voorstanders van vrouwelijke ambtsdragers

"Voorstanders van openstelling van ambten voor de zusters van de gemeente staan vaak onder verdenking van ontrouw aan de Schrift", merkt ds. Wim de Bruin op in het Nederlands Dagblad. Volgens hem wordt er in deze discussie vaak selectief en slecht geluisterd.

De Bruin: "Op de ambtsdragersconferentie van de CGK zei hoogleraar Herman Selderhuis dat die nieuwe hermeneutiek niet gereformeerd is en dat het niet gereformeerd is om te zeggen dat wij het beter weten dan Paulus." Vermoedelijk verwees Selderhuis volgens De Bruin naar de Kamper hoogleraar Ad de Bruijne, die in september 2017 zei dat we ‘meer weten dan Paulus’. "Maar ‘meer’ weten dan Paulus is wat anders dan het ‘beter’ weten", onderstreept De Bruin.

"De Bruijne bedoelde: we weten vandaag in sommige opzichten ‘meer’ dan Paulus en dat maakt dat we sommige keuzes ‘anders’ maken. Helaas is de uitspraak van De Bruijne een eigen leven gaan leiden." De CGK-predikant merkt op dat tegenstanders van vrouwelijkers ambtdragers de voorstanders verwijten dat zij "gebruik maken van de culturele afstand tussen de tijd van de Bijbel, om de duidelijke Bijbeltekst buiten werking te stellen."

De Bruin verwijst onder andere naar dit boek van dr. Bert Loonstra. "Zijn conclusie is dat voor Paulus het tijdperk van de wet als uiterlijke knechtende instantie voorbij is. (...) Het gaat te ver om te zeggen dat hij en de andere auteurs van de genoemde boeken en rapporten zich niet willen onderwerpen aan de Schrift of dat ze het beter weten dan Paulus. Ze proberen juist in Paulus’ lijn te denken."

Opvattingen van voorstanders van vrouwelijke ambtsdragers kwalificeren als on-Bijbels vindt de dominee uit Zutphen kwalijk. "Juist als kerkelijke discussies hoog oplopen zijn we geroepen ons best te doen om te horen wat de ander echt zegt."

Foto: Twitter


CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden
Meer over CGK-crisis »

Lees het volledige commentaar in het Nederlands Dagblad

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

B
De vraag is niet of wij meer kennis hebben dan Paulus. Dat lijkt me helemaal niet bepalend voor deze discussie. De vraag is: op welke wijze wil de Heer aan Zijn Gemeente leiding geven? Bij het ontstaan van de eredienst in Israël bepaalde Hij, dat priesters en levieten de offerdienst deden. Meer kennis dan Mozes hebben doet hierbij helemaal niet terzake. Niet Mozes bepaalde de regels, maar Jahweh. Waar zijn de vrouwelijke rabbijnen? De priesteressen? David bedacht een nieuwe manier om de ark te vervoeren.