Europese breuk SGP en ChristenUnie definitief: partijen verbreken verkiezingsbelofte en gaan gescheiden verder
De breuk tussen en SGP en ChristenUnie in in Europa is definitief. Hoewel beide partijen geruime tijd in gesprek zijn geweest over een oplossing, gaat men nu gescheiden verder. SGP blijft lid van de ECR en Europarlementariër Peter van Dalen van ChristenUnie sluit zich bij de EVP aan. Opvallend is dat daarmee de verkiezingsbelofte 'samen uit, samen thuis' door beide partijen wordt verbroken.
Eerder zei Bert-Jan Ruissen in gesprek met CIP.nl nog goede hoop te hebben op een gezamenlijke oplossing. "Ik zal alles doen wat in mijn vermogen ligt om deze samenwerking overeind te houden. Ik ben namelijk van mening dat we elkaar als christenen heel hard nodig hebben, zeker in het grote Europa. We werken al zeker 35 jaar samen en dat kunnen we niet zomaar stoppen", vertelde Ruissen destijds nadat Van Dalen op was gestapt bij ECR.
De Europese combinatiefractie is al jarenlang het thuis van beide christelijke partijen. Daar kwam recent abrupt een einde aan toen Forum voor Democratie werd toegelaten tot ECR. Alleen ChristenUnie was tegen. Dit was voor Van Dalen zelfs zo belangrijk dat hij na toetreding van FvD besloot om uit de overkoepelende fractie te stappen. Hij wilde niet langer deel uit maken van de ECR-fractie. Voor hem, en de gehele ChristenUnie, is een samenwerking met Forum voor Democratie onbespreekbaar. "Ik ben voorstander van de Europese samenwerking, die ons vrede en welvaart heeft gebracht. Forum is voor een nexit. De ECR haalt een partij binnen die niet wil samenwerken en hervormen, maar wil afbreken", liet Van Dalen destijds in een verklaring weten. Ook het immigratiestandpunt van FvD was een doorn in zijn oog en hij wilde dan ook niet met een dergelijke partij in één fractie zitten.
Wat volgde waren lange gesprekken tussen SGP en ChristenUnie waarbij de intentie was om samen een nieuwe familie in Europa te vinden of wellicht zelfs een nieuwe op te richten. Beide partijen kwamen er echter niet uit, waarop woensdagavond een persbericht volgde dat de wegen definitief gaan scheiden. Er wordt gesteld dat men wel zal blijven samenwerken, al zal dit in de praktijk vermoedelijk steeds minder worden. ChristenUnie wilde het liefst gezamenlijk aansluiten bij de Europese Volkspartij (EVP). Deze familie, waarin onder andere het Nederlandse CDA te vinden is, was voor SGP echter geen optie. "Volgens de SGP is er bij de EVP onvoldoende ruimte om op een geloofwaardige manier een EU-kritisch geluid te laten horen."
Van Dalen stelt dat het ChristenUnie vooral gaat om het laten horen van een christelijk-sociaal geluid en dat de EVP daarvoor de beste plaats is: “Voor de ChristenUnie is het allerbelangrijkste dat wij geloofwaardig een herkenbaar christelijk-sociaal geluid kunnen laten horen. Dat we een verhaal kunnen vertellen dat mensen niet verdeelt, maar verbindt. Een verhaal waarbij zorg voor de schepping hoog in het vaandel staat. Dat de Europese Unie niet versterkt of verzwakt, maar verandert. Ik ben ervan overtuigd dat de ChristenUnie de ruimte heeft om dat vanuit de EVP ook te kunnen doen.”
Bert-Jan Ruissen ziet echter geen reden om weg te gaan bij ECR. “Binnen de ECR hebben we in de afgelopen tijd onze boodschap op een goede manier naar voren kunnen brengen. Die lijn zet ik graag voort. In de ECR heb ik alle ruimte voor een EU-kritisch en christelijk geluid en kan ik geloofwaardig opkomen voor mijn speerpunten, zoals Israël, landbouw en vervolgde christenen."
Beide heren benadrukken wel dat de onderlinge verhouding nog steeds goed is, al is het de vraag hoe dat politiek gezien uit gaat werken. De intenties zijn ieder geval om samen te blijven werken. "Het is geen verrassing dat er nog steeds veel overeenkomsten tussen onze partijen zijn", aldus Van Dalen. Ruissen ziet tenslotte ook nog een positieve kant aan de breuk. "Op deze manier kunnen we nu ons christelijk geluid in twee Europese fracties laten horen." In werkelijkheid is het wellicht een belangrijk kantelpunt in de relatie tussen de twee christelijke partijen die, politiek gezien, steeds verder uit elkaar lijken te groeien.
Ik ben wel benieuwd hoe al die SGP ers zich voelen die netjes, als altijd, met een EU kritische blik, uit vertrouwen, gewoon op de nummer één van de gecombineerde lijst CU -SGP hebben gestemd. https://t.co/BW6WoJyEZm
— Gert-Wim Dubbeldam (@gwdubbeldam) June 19, 2019
Praatmee