cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
baars
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Dagelijks leven

18 juni 2019 door Patrick Simons

Prof. Baars: "Gemeenten met vrouw in ambt zetten kerkverband onder druk en hebben er in feite al mee gebroken"

De onrust in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) lijkt alleen maar verder toe te nemen. Prof. dr. A. Baars stelt in gesprek met Reformatorisch Dagblad dat de kerken die vrouwen in het ambt bevestigen, in feite al gebroken hebben met het kerkverband. Hij zegt dat deze kerken zich, als ze eerlijk zijn, beter aan kunnen sluiten bij de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKv) of Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK).

Binnen de CGK is al langere tijd rumoer over de kwestie 'vrouw in het ambt'. Afgelopen zondag werd Ineke Tamminga als ouderling bevestigd in de samenwerkingsgemeente van christelijke gereformeerden en vrijgemaakt gereformeerden in IJmuiden. Ook in Arnhem, Nieuwegein en Hilversum zijn gemeenten dit van plan. Deze besluiten stuiten op verzet bij behoudende CGK-predikanten. De CGK spraken in 1998 uit dat volgens de Bijbel "het gezaghebbend leidinggeven aan de gemeente aan de man en niet aan de vrouw toekomt.”

Op de vraag of kerken die vrouwen in het ambt bevestigen, beter de CGK kunnen verlaten, antwoordt Baars: "Die beslissing hebben ze zelf genomen door vrouwelijke ambtsdragers te benoemen. Als ze de lijn van een ander kerkverband keizen, dan is het kwestie van nuchterheid en eerlijkheid om de consequentie daarvan te trekken en zich aan te sluiten bij de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt of de Nederlands Gereformeerde Kerken. Dat besluit nemen de Christelijk Gereformeerde Kerken niet; die keuze maken deze gemeenten zelf."

Wel meent Baars dat er niemand zit te wachten op een nieuwe kerkelijke scheuring: "Dat verhoede God. En als het goed is, voelen we allemaal de pijn als dat zou gebeuren. Maar de rek is niet eindeloos. Wanneer kerken, zonder de kerkelijke weg te gaan, ingaan tegen Schriftuurlijk onderbouwde besluiten van de synode, zetten zij het kerkverband onder zware spanning en hebben zij daar in feite mee gebroken."


CGK-crisis
- Classis Zwolle geeft noodsignaal af: hoe nu verder in CGK? Prof. dr. Selderhuis antwoordt
- Behoudende CGK-predikanten willen vuist op tafel: 'Verdere stap naar faillissement CGK is gezet'
- Moeten synodebesluiten in CGK wel of niet worden opgeschort?
- Twee CGK-gemeenten vermanend toegesproken vanwege vrouwelijke ambtsdragers
- Deputaatschap CGK bevestigt: CGK-gemeenten met vrouwelijke ambtsdragers mogen vermaand worden
Meer over CGK-crisis »

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen