cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
homoseksualiteit
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Levensverhaal

15 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Derk verdrong als christen homoseksuele gevoelens: "Ik had de neiging om mezelf van het leven te beroven"

De 34-jarige Derk groeide op in de reformatorische gezindte. Zes jaar geleden kwam hij uit de kast. Hij nam twee mensen in vertrouwen, onder wie zijn predikant. Vorige week zag Derk de naam van die dominee onder de veelbekritiseerde Nashville verklaring staan. "Voor mij was het heel moeilijk: ik was over een enorme drempel gestapt en had het gevoel alsnog in de kou te staan," zegt hij in gesprek met het Nederlands Dagblad.

Op 22-jarige leeftijd vertrok Derk naar Canada. Daar kwam hij in contact met een christelijke therapeut die in feite zijn homoseksualiteit ontkende. De therapeut adviseerde hem om stoere dingen te doen en zo zijn mannelijkheid te ontdekken. "Op een zondagmiddag in 2013 had ik heel sterk de neiging mezelf van het leven te beroven. Ik liep rondjes door mijn kamer, raakte volledig in paniek en ging hyperventileren. Op een gegeven moment lag ik als een bal op de grond, blauw van het zuurstoftekort."

Later kwam Derk terug naar Nederland. "Nog steeds wilde ik leven zoals de kerk het voorschreef en ik geloofde oprecht dat me dat zou lukken." Op een zaterdagavond pakte hij in wanhoop een mes en zette het op zijn polsen. Derk belde een vriendin en zij kwam direct naar hem toe. Uiteindelijk werd de jongen opgenomen in een psychiatrische kliniek. Inmiddels is hij drie jaar verder en gaat het beter met hem. 

"Ik heb er veel om gebeden: laat me een vriendin vinden, genees me, verander me. Het gebeurde niet en lange tijd zat dat ook mijn persoonlijk geloof in de weg." Later ervoer Derk dat God hem duidelijk maakte dat hij zichzelf niet hoeft te verachten. "Ik heb een rijk leven gevonden waarin ik trouw aan mijzelf en aan God kan zijn, waarbij ik liefde mag ontvangen en uitdelen."

Lees hier het volledige interview in het Nederlands Dagblad.


Nashvilleverklaring
- Deze Nashville verklaring over homo's en transgenders is door honderden predikanten ondertekend
- Waarom Gert-Jan Segers heeft geweigerd de Nashville verklaring te ondertekenen
- Waarom deze predikanten en theologen de homoverklaring van collega's niet ondertekenen
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
- Dominees ondertekenen homoverklaring: "Wereldwijde beweging wil Gods scheppingsorde tenietdoen"
Meer over Nashvilleverklaring »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Heftig verhaal. Hoop dat het nu goed met je gaat.