cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Nashvilleverklaring
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 januari 2019 door Jeffrey Schipper

Ondertekenaars verrast door publicatie Nashville verklaring: "Een onbesuisde actie"

Eerder deze week liet SGP-leider Keest van der Staaij weten dat hem niet is gevraagd om de Nashville verklaring te ondertekenen. Hij liet de initiatiefnemers slechts weten dat hij zich in de strekking kan vinden. Verschillende predikanten onderschrijven in EO Visie dat de communicatie hierover rommelig is verlopen.

Eén van de ondertekenaars laat anoniem tegenover EO Visie weten dat hij zich eveneens in de hoofdlijnen van de verklaring kon vinden. Maar er zou nog aan worden geschaafd en de definitieve versie zou later komen. Na aarzelingen concludeerde de ondertekenaar dat hij de verklaring onzorgvuldig vindt. "Daarop heb ik – en ik weet van op z’n minst nog drie anderen – gemaild naar de organisatoren dat ik mijn naam er voorlopig niet aan wilde verbinden. Dat was dus nog voor de bewuste zaterdag waarop de verklaring in de media kwam."

Tot zijn verrassing is de Nashville verklaring tóch online gezet. "Nog los van de inhoud en de theologische doordenking – ik heb met verschillende artikelen theologisch en pastoraal moeite, onder andere met artikel 7 en 12 – is het communicatief een onbesuisde actie." Uiteindelijk is de namenlijst met ondertekenaars offline gehaald. Maar volgens deze anonieme predikant gingen daar maar liefst vier e-mails aan vooraf. Hij geeft toe dat het "juridisch gezien niet klopt" dat een handtekening ongevraagd onder een verklaring wordt gezet.

Lees hier meer op de website van EO Visie.


Nashvilleverklaring
- Deze Nashville verklaring over homo's en transgenders is door honderden predikanten ondertekend
- Waarom Gert-Jan Segers heeft geweigerd de Nashville verklaring te ondertekenen
- Waarom deze predikanten en theologen de homoverklaring van collega's niet ondertekenen
- De Nashvilleverklaring: wel of niet ondertekenen?
- Dominees ondertekenen homoverklaring: "Wereldwijde beweging wil Gods scheppingsorde tenietdoen"
Meer over Nashvilleverklaring »

Praat mee

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen

Reacties

Deze gang van zaken ziet er niet best uit. Misschien moeten onze theologen zich dan maar eens aan een eigen verbeterd stuk zetten, zoals Willem Ouweneel gesuggereerd heeft. Maar ik denk dat de 'deugmensen' toch wel hysterisch zouden hebben gereageerd, ook als de tekst zorgvuldiger zou zijn geformuleerd. De tijden in Europa zijn als Petrus schreef: "De duivel gaat rond als een brullende leeuw op zoek naar een prooi om te verslinden" (1 Petrus 5:8).