cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Record Button
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

02 november 2017 door Redactie

De Correspondent publiceert opnamen en transcriptie als bewijs van doofpot House of Heroes

Journalist Karel Smouter van De Correspondent publiceerde vorige week een artikel over het toedekken van misbruikzaken in pinksterkerk House of Heroes te Nijkerk. Woensdag heeft hij opnamen online gezet van een gesprek tussen het leiderschapsteam en het misbruikslachtoffer, waaruit zou moeten blijken dat Mattheus van der Steen en zijn collega-opzieners René Zoetebier en Rients Hofstede de gang naar de politie afraadden. 'Dat zou een zogenoemde ‘hoogste-weg’-optie zijn, zoals een van hen zegt in een door Lisa aangevraagd gesprek op 10 februari 2016,' zo schrijft Smouter. Hij voegt toe: "House of Heroes geeft fouten toe, maar stopt de doofpot in de doofpot." 

- Beluister de opnamen hier:- Lees de transscriptie van het gesprek hier.

Lisa: "Ik wil weten waarom de aangifte zo veel stof heeft doen opwaaien, en wat daar dan zo’n ding in is geworden. Dat dat jou zo boos heeft gemaakt?"

Even later zegt Mattheus: 
"Wij probeerden voor jou en voor Michael een situatie te creëren die niet in ons, maar in jullie belang, zo goed en zo veilig mogelijk is. We hadden ook gewoon… Het makkelijkste was gewoon geweest om dit in de gemeente te vertellen, maar dan heb je echt de poppen aan het dansen, want we zijn een internationale en nationale bekende gemeente, en als zaken bekend worden, en die wereld is klein, dan blijft dat je gewoon je hele leven achtervolgen. Dat willen we niet! Wij hebben het heel klein proberen te houden. Want wij hebben niet bepaalde zaken gedaan, dat ligt tussen jou en die andere persoon. Wij hebben er niet voor gekozen om het op die manier te doen. Ik vond het ook heel rot om dit hele proces toch wel een jaar lang samen in te gaan, en dan ineens, bats, boem, pats, politie erbij, justitie erbij, ja, dan houdt het voor ons op dat moment ook echt op. Ja…."

Lees hier de reactie van Karel Smouter.

In het Nederlands Dagblad zei Mattheus van der Steen vorige week over de hele kwestie dat de leiding van House of Heroes de misbruikzaak direct had moeten melden bij justitie. "Achteraf, met de kennis van nu, zeg ik: we hadden adequater moeten handelen. We hebben een keiharde les geleerd."

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen