cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Maarten Luther
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

God

02 november 2017 door Albert van der Heide

De vrolijke ruil van Maarten Luther

Van ruilen komt huilen. Tenminste dat zei mijn moeder altijd. En in veel ruiltechnische gevallen heeft ze helemaal gelijk. Maar Maarten Luther ontdekte iets wat hij ‘de vrolijke ruil’ noemde. Een concept waarbij mijn moeders uitspraak, over ruilen en huilen, niet van toepassing is.

Want een vrolijke ruil is dat je schuld ruilt voor bezit. Dat je simpelweg krijgt wat je niet hebt, niet verdiend en ook niet kan verdienen. Dat je niets geeft en er alles voor terug krijgt. De vrolijke ruil, noemt Maarten Luther dat. Het is de kern van zijn ontdekking, de kern van zijn theologie en de kern van het evangelie.

Als het evangelie geen vrolijke ruil meer is dan heb je een probleem. Dan wordt het een ruil vanuit prestatie. Of die prestatie nou bestaat uit goede werken, wettisch leven, veel geld geven of zelfkastijding op vele manieren. Het is een ruil geworden waarbij we iets aan willen bieden.

Als het evangelie geen vrolijke ruil meer is dan heb je een probleem. Dan wordt het een ruil vanuit prestatie.

Maar dat soort ruiltjes, zijn meer dealtjes. Voor wat hoort wat. Dat soort ruiltjes, daar word je niet vrolijk van. Dat soort ruiltjes geeft je huiltjes. Dat soort ruiltjes legt je een juk op wat je nooit kan dragen. Dat soort ruiltjes gaan uiteindelijk om jouw geweldige inzet. En daarmee heb je een probleem. Wat als een ruil is gebaseerd op jouw inzet, dan heb je altijd een probleem. Want wat als je tekortschiet, wat als je faalt? Dan valt de ruil in duigen en zit je alsnog met je hele schuld opgezadeld.

Nee, God biedt een ‘vrolijke ruil’. Jij geeft Hem je fouten en Hij geeft jouw gerechtigheid. Jij geeft Hem je onreinheid, Hij geeft jouw Zijn heiligheid. Jij geeft jouw totale mislukking en Hij maakt je tot meer dan overwinnaar. Jij biedt Hem je pijn en Hij geeft jouw Zijn vreugde. Gevangenschap tegen vrijheid, vaderloosheid tegen zoon- en dochterschap, moedeloosheid tegen visie, zwakte tegen macht, gebrokenheid tegen heelheid. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

Dat is een ‘vrolijke ruil’. Dat is de ontdekking van Maarten Luther. Dat was de schat die hij ontdekte. De parel van grote waarde, waarvoor hij bereid was alles te doorstaan, alles op te geven. En terecht, want het is de allermooiste ruil van de hele wereldgeschiedenis.

Dank U Jezus voor ‘de vrolijke ruil’. Alles van U voor niets van mij. Mijn zonden voor Uw rechtvaardigheid. Mijn onvolmaaktheid voor Uw volmaaktheid. Wat een wonder, wat een boodschap. Dank U Jezus dat dit evangelie nog klinkt over de hele wereld. Dat deze heerlijke boodschap verkondigd zal worden totdat U komt. Kom spoedig. Amen.

Heb je een vraag of opmerking voor Albert? Bezoek hier zijn Facebookpagina.

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen