cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

09 januari 2017 door Jeffrey Schipper

Voormalige gemeente Jan Zijlstra zet kerk in de verkoop

Apostolische kerk de Levensstroom Gemeente wil af van haar kerkgebouw aan de Elizabethhof in Leiderdorp. Het gebouw is te duur en staat daarom sinds kort in de etalage, meldt Leiden.tv.

Het pand werd volgens de brochure in 2005 geopend en volgens het Leidsch Dagblad kostte het zo’n 10 miljoen euro om te bouwen. Maar net als veel andere kerken in ons land heeft ook Power City, zoals het gebouw gedoopt is, te kampen met teruglopende bezoekersaantallen. De Levensstroom kan en wil het pand nu niet meer betalen. Dus wordt er gezocht naar overnamepartners. 

Zijlstra stopte op 28 maart 2010 als voorganger van De Levensstroom. De voorganger wilde zich volledig richten op genezingsdiensten in het gebouw. In juli 2011 kwam het tot een splitsing in De Levensstroom Gemeente. Op 10 juli werd er in de zondagsdienst een verklaring voorgelezen waarin stond dat Zijlstra en zijn opvolger Van der Knaap "op organisatorisch en geestelijk vlak" niet op één lijn zaten. 

Van der Knaap vertrok, waarna het het voorgangersechtpaar Rolph en Hyona Hendriks met Zijlstra in conflict raakten over de financiële situatie van De Levensstroom. De rechter ontzegde Zijlstra het 'alomvattend leiderschap' vanwege slecht en wanordelijk bestuurderschap. Begin mei 2013 werd de breuk met De Levensstroom Gemeente definitief. Onder de naam Wings of Healing heeft Zijlstra vervolgens een nieuwe stichting voor zijn 'genezingsbediening' in het leven geroepen.

Wie interesse heeft in het pand van 5.000 vierkante kan volgens de makelaar de ex-kerk prima gebruiken voor horeca, of zelfs een megabioscoop. De zaal telt in totaal 1.350 stoelen.

Jan Zijlstra laat tegenover CIP.nl weten geen interesse te hebben om de kerk terug te kopen. "Ik ga toch niet de kerk terugkopen waar ik uitgejaagd ben," zo zegt hij. "Alles is rondom de kerk ook financieel in elkaar gestort en de kerk is slecht onderhouden. De kerk terugkopen zou ook een onmetelijke last betekenen, of er moeten (gefortuneerde, red.) mensen zijn die 't willen betalen. Dan is 't wat anders. Destijds werd de kerk bekostigd door enorm veel partners die destijds de nieuwbouw van ik meen 9 miljoen euro inclusief alle inrichting hebben gefinancierd." 

De bank wil volgens Jan Zijlstra minimaal 2,5 miljoen euro voor de Levensstroom hebben en de vraagprijs zou rond de 4-5 miljoen euro liggen. 

"M'n hart zit verder ook niet aan de stenen van de kerk vast. Ik ga gewoon verder op de ingeslagen weg met wat ik altijd heb gedaan: genezingsdiensten, onderwijs geven en evangelisatie," vertelt Jan Zijlstra. "Er gebeuren nog altijd prachtige dingen, ik heb ook net weer een nieuw boek geschreven, over genezing rondom het avondmaal. En er komen mensen tot de Heer." 

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen