cip.nl is nu cvandaag.nl
Start gratis maand
Dit artikel is nu opgeslagen in je dashboard.
Bewaar artikelen in je dashboard.

Nieuws

21 juli 2014 door Jeffrey Schipper

"Beloond worden door God telt ook mee"

"Ook het verlangen om straks door God beloond te worden, mag een drijfveer zijn voor ons christenen. Want het loon dat een christen in de eeuwigheid ontvangt, komt uiteindelijk terecht bij Christus." Koert Koster werd tijdens een bijbelstudieconferentie geconfronteerd met de vragen: ‘Waar leven we als christenen voor en wat is onze motivatie?’ Het viel hem op dat twee gelovigen twee totaal verschillende antwoorden kunnen geven. Hij schreef daarom ‘De mens – oorsprong, zin & doel’.

De motivatie van een christen is één van de facetten die aan de orde komt. "Wat ik doe uit liefde tot Jezus, houdt ook eeuwigheidswaarde. Die drijfveer telt. Ik probeer in mijn boek duidelijk te maken dat ‘het verlangen om beloond te worden’ eveneens een rol speelt en mág spelen. Want het loon dat een christen in de eeuwigheid ontvangt, komt uiteindelijk terecht bij Christus. Daarom moeten we niet denken in tegenstellingen, want mijn eer (lees: loon of kroon) is die welke uiteindelijk tot eer van Christus zal zijn. De kronen die wij echt zélf verdiend hebben, zullen we eerst ontvangen. Maar daarna zullen ze aan Christus’ voeten geworpen worden."

Houd vol
Onrecht bestrijden. Het Evangelie verkondigen. Een christen kan een ontzettend mooi streven hebben, maar is het taai of gewoon niet leuk. "Sommige evangelisten en zendelingen bijvoorbeeld moeten harde en droge grond bewerken. Ik kan me voorstellen dat hun de moed soms in de schoenen zakt en dat ze denken: ‘Moet ik hier nog langer mee door gaan, want ik houd dit niet vol’. Een antwoord uit de Bijbel zou kunnen zijn: ‘Houd vol, wees standvastig, onwankelbaar, weet dat je werk niet tevergeefs is in de Heer’," aldus Koert, terwijl hij 1 Korinthiërs 15:58 citeert. In zijn boek gaat Koert overigens dieper in op wie de mens wil zijn en worden.

Dooyeweerd
De auteur bespreekt in zijn boek onder meer de visie van Dooyeweerd, een reformatorische filosoof. "Door zijn visie op de mens als geheel en als eenheid,  heb ik mijn beeld van de mens in het algemeen en van het menselijk lichaam in het bijzonder, moeten bijstellen. Daardoor loop ik nu bijvoorbeeld anders over het kerkhof. Het is namelijk heel Grieks om te denken dat er een stoffelijk overschot wordt begraven. Het lichaam is in de ogen van Plato, die ik in mijn boek ook bespreek, een kerker of gevangenis. De ziel is gebonden aan het lichaam en heeft bevrijding van deze negatieve binding aan de materie nodig. Nu, dit inferieure denken over het menselijk lichaam is totaal vreemd aan de bijbel. Sterker: het is mogelijk, en zelfs een opdracht, om God te verheerlijken in het lichaam (1 Kor.6:20)."

"Dooyeweerd werkt het lichamelijk bestaan van de mens uit. Hij denkt niet in onderdelen, maar in deelstructuren van het mens-zijn die onderling verbonden zijn, maar tóch hun eigenheid en soevereiniteit bewaren. Het menselijk lichaam is een vervlochten of ingekapseld geheel. Daarnaast heb ik geleerd dat geestelijke arbeid niet meer waard is dan lichamelijke arbeid, het is hooguit anders." De zin en het doel van Koerts boek is anderen helpen om beter naar zichzelf als mens én naar God te kijken. "Ik zou het geweldig vinden als mensenogen opengaan en dat mensen beseffen wie hun Maker is en waarom ze op aarde zijn. Ja, dat mijn boek een zinervaring op mag leveren of in ieder geval een nieuwe boost om wat van het leven te maken," aldus Koert.

Koert beschrijft verder onder meer ‘Gods rol in het menselijk bestaan’ en ‘de positie van de mens’. Klik hier om het boek te bestellen.

CIP.nl wil informeren, inspireren en bemoedigen - Klik hier om dit werk te steunen

Start het gesprek

Alleen cvandaag Premium leden kunnen reageren op artikelen. Word ook cvandaag Premium lid, praat mee en geniet van nog veel meer voordelen!
Bekijk alle voordelen Inloggen
Vakanties
Hier adverteren?