Met verbazing hebben betrokken SGP'ers gereageerd op 'de eerste SGP-vrouw' ooit. Gisteren was "de stoere en nuchtere" Lilian Janse uit Zeeland het gesprek van de dag. De 40-jarige stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap voor de gemeenteraad van de SGP in Vlissingen. CIP.nl ondervroeg een aantal mensen die de SGP een warm hart toedraagt.
Berna de Ruiter, lid van SGP-jongeren, heeft "gemengde gevoelens" over 'de eerste SGP-vrouw' die op de lijst wil komen te staan. "Ik sta hier zeker niet negatief tegenover. Dit getuigt van lef. Er is niets mis met vrouwen in de politiek. Zelf ben ik ook een paar jaar actief geweest voor SGP-jongeren." Maar ze is ervan overtuigd dat de medaille ook in dit geval twee kanten heeft. "We mogen niet vergeten dat de mensen binnen de partij er verschillend tegenover staan. En dus gaat dat momenteel ten koste van de eenheid." Verder hoopt Berna dat de discussie over het vrouwenstandpunt niet de boventoon zal voeren. "Het is jammer dat die discussie zo'n grote plaats inneemt. We zouden het doel in het zicht moeten houden. En dat is bijbelse politiek."
Achteraf beschamend
De 19-jarige Gerwin Boswijk uit Nunspeet reageert als betrokken SGP'er op persoonlijke titel. Net als vele anderen is hij verbaasd. "Pas sinds maart dit jaar is het mogelijk dat vrouwen op de lijst kunnen. Ik had het niet zien aankomen dat nu al de eerste zich zou melden." Aan de ene kant juicht hij deze ontwikkeling toe, maar aan de andere kant merkt hij net als Berna de Ruiter de verschillende meningen hierover op. "Ik verwacht dat de meeste jongeren weinig bezwaar zullen hebben. Maar er is een gedeelte die dit jammer zal vinden." Verder betreurt hij het feit dat het gewijzigde vrouwenstandpunt van buitenaf is opgelegd. "Ik vond het beschamend dat het zover is gekomen (Europees Hof, red.). Achteraf had de wijziging beter vanuit de partij zelf kunnen komen."
"Ik vind dit een pijnlijke ontwikkeling," reageert SGP-lid Cornelis Mekelenkamp (foto) in De Vijfde Dag. "Gelet op datgene wat de Bijbel tot ons zegt, is een vrouw op de lijst niet aan de orde. We hoeven niet mee te gaan in wat mensen ons opleggen. De Bijbel is duidelijk genoeg." Cornelis voegt toe dat hij "bijzonder veel van zijn vrouw houdt". "Zij is in alles mijn klankbord. Maar ik ben degene die op de voorgrond moet treden. Dat is onze mannelijke taak," legt de SGP'er uit. "In het begin zijn man en vrouw geschapen. Vervolgens kwam de zondeval. In de Bijbel staat geschreven dat de vrouw haar man tot een hulp zou zijn. Een hulp wil zeggen: ondersteunen. Een vrouw mag je op geen enkele wijze onderdrukken. Maar het is desondanks wel mogelijk om samen elkaars onderdaan te zijn."
Heropende discussie
Ook Anneke Schaap (24), die de SGP een warm hart toedraagt, reageert verbaasd. "Tegelijk vind ik het ook mooi dat het gaat over verantwoordelijkheid willen nemen. Voor SGP'ers is dat ontzettend belangrijk. Ook verwacht ik dat het landelijk de discussie zal heropenen. Ik hoop dat hier op een positieve en verstandige manier mee om gegaan wordt. Het zal ook afwijzende geluiden oproepen. Het zou zeker kunnen dat men de partij de rug toekeert. Maar feit is dat het mogelijk is en dat de kern van de discussie zich in Vlissingen afspeelt. De uitdaging is nu om binnen de partij hierin een bepaalde openheid of richting te creƫren die verschillende visies de ruimte geeft - zeker omdat dit om de plaatselijke kiesvereniging gaat."
"Wat mij betreft kunnen vrouwen prima participeren en de Bijbel heeft daarin geen eenduidige interpretatie over hoe we het zouden moeten zien," voegt Anneke toe. Ds. W. Visscher, lid van het hoofdbestuur van de SGP, wilde niet reageren. "Dat zou als hoofdbestuur niet verstandig zijn." De landelijke voorman van de SGP, Kees van der Staaij, wilde alleen zeggen dat de keuze voor Lilian Janse een lokale kwestie is. De SGP-leider wil zich niet mengen in het Vlissingse SGP-bestuur.
CIP.nl sprak gisteren met Lilian Janse. Lees
de reportage van De Vijfde Dag.
Praatmee