Humanitaire crisis Gaza: ChristenUnie dringt aan op daadkrachtig optreden

Terwijl de situatie in de Gazastrook steeds schrijnender wordt, roept de ChristenUnie het kabinet op om niet langer af te wachten, maar het voortouw te nemen in het bieden van humanitaire hulp. Tweede Kamerlid Don Ceder heeft spoedvragen gesteld aan minister Veldkamp van Buitenlandse Zaken. De inzet: het vormen van een ‘coalition of the willing’ om alternatieve routes voor voedsel- en medicijnhulp naar Gaza mogelijk te maken.
De aanleiding voor de vragen zijn de aanhoudende berichten over hongersnood en medische tekorten in Gaza, terwijl hulpkonvooien worden tegengehouden of slechts beperkt doorgelaten. 'De beelden raken diep', stelt Ceder. 'Kinderen die lijden door honger en ziekte, terwijl er vrachtwagens vol hulpgoederen staan te wachten. Dat is onacceptabel. We kunnen als internationale gemeenschap niet blijven toekijken.'
Alternatieve hulpkanalen
Volgens Ceder bestaan er wél alternatieve wegen voor hulp, maar worden die onvoldoende benut. In zijn Kamervragen roept hij het kabinet op om - desnoods buiten Israëlische toestemming om - samen met landen als Egypte en andere EU-partners routes te openen via de grens bij Rafah, via luchtdroppings of zelfs via zee.
De ChristenUnie wil weten of het kabinet bereid is hierin zelf initiatief te nemen en actief bondgenoten te mobiliseren om gezamenlijk tot actie over te gaan. 'Waar een wil is, is een weg', aldus Ceder. 'Er is simpelweg geen excuus meer om stil te blijven zitten.'
Onveiligheid en blokkades
De ChristenUnie vraagt ook aandacht voor berichten dat hulp niet of nauwelijks binnenkomt vanwege onveiligheid, en dat sommige distributiepunten worden gesaboteerd. Daarbij wordt de vraag gesteld in hoeverre Hamas hier bewust een rol in speelt, en of ook het Israëlische leger bijdraagt aan de belemmeringen van hulp.
Tegelijk erkent Ceder de complexiteit van de situatie. Hij benadrukt het belang van een transparante verdeling die niet in handen valt van gewelddadige groeperingen en roept het kabinet op om werk te maken van veiligheidsgaranties voor hulpverleners.
Oproep tot EU-leiderschap
Ook de rol van de Europese Unie komt aan bod. De ChristenUnie betreurt het dat de EU slechts een marginale rol lijkt te spelen in de onderhandelingen. Ceder en zijn fractiegenoten willen dat Nederland binnen de EU pleit voor een leidende en actieve rol om te komen tot een staakt-het-vuren, humanitaire toegang en de vrijlating van gijzelaars.
Fractievoorzitter Mirjam Bikker benadrukte recent al via sociale media dat er geen tijd te verliezen is. 'Voedsel en medische hulp moeten veilig beschikbaar zijn voor mensen in levensgevaar. Tegelijkertijd moet er maximale druk blijven op de vrijlating van gijzelaars.'
Praatmee