De valse beschuldiging van de Farizeeën en de reactie van Jezus

Preekverslag 11 april 2025 7 minuten Jan-Jaap van Peperstraten
Jan-Jaap van Peperstraten

Misschien heeft u wel eens een gesprek gehad dat niet uit was op een dialoog. Hij (of, minder vaak, zij) wil alleen maar het eigen gelijk te berde brengen en als er naar je geluisterd wordt, dan is dat alleen maar om je ergens mee te kunnen vangen.

Dat is al vervelend, maar het gaat ook nog eens van kwaad tot erger. Anderen worden er ook bijgehaald. Niet als mensen om respectvol mee, of over te spreken, maar als een paspop, marionet, boksbal of offerdier.

Dat gebeurt vaker dan je denkt. Online of daarbuiten. Je denkt eerst: oh deze persoon is gewoon wat gepassioneerd over zijn onderwerp, en een kwartier later klotst de haat – tegen wat een beetje anders is, of wie je net te pakken kan krijgen -tegen de plinten.

Het gaat helemaal niet om de waarheid.

We zijn met Jezus in de tempel, waarschijnlijk één van de voorhoven en hij onderwijst de mensen die om hem heen staan, we kunnen ons voorstellen dat dat allerlei mensen uit alle standen zijn, inclusief die mensen waar anderen niks mee te maken willen hebben. Zondaars, tollenaars.

Dan marcheren de farizeeën binnen met een vrouw die ze hebben betrapt op overspel. "Op heterdaad!", zeggen ze er triomfantelijk bij. Dat betekent: er kan geen misverstand zijn, en geen verzachtende omstandigheden, onder de Wet. Het is bewezen! Daarop staat de doodstraf! Nou Jezus, zeg het maar! Wat ga je doen? Stem je in met het oordeel?

Je zou denken dat als je iemand in flagrante in overspel betrapt, je dan twee mensen naar Jezus brengt om te veroordelen. Maar nee.

Nu is dat een beetje het vreemde – de lat ligt nogal hoog in de joodse wet waar het gaat om aanklachten van overspel. Dit om te voorkomen dat vrouwen al te lichtzinnig beschuldigd konden worden. Je hebt er echt op moeten staan kijken om een aanklacht in te dienen. Zo nabij zelfs dat een redelijke vraag zou zijn: wat deed je daar eigenlijk?

Dit Evangelie heeft een beetje een weerklank van het verhaal van Susanna en de ouderlingen. De ouderlingen beschuldigen Susanna van overspel, maar dat kan eigenlijk alleen als ze haar continu in haar privédomein stiekem hebben zitten beloeren.

Nu is deze Susanna misschien niet geheel en al onschuldig, maar het is wel weer tekenend dat de man in dit verhaal volledig ontbreekt. Je zou denken dat als je iemand in flagrante in overspel betrapt, je dan twee mensen naar Jezus brengt om te veroordelen. Maar nee.

Volgens de Joodse Wet ben je allebei schuldig als overspeligen, man én vrouw (Leviticus 20:10). Maar nu? Alleen de vrouw staat daar, met een roedel boze mannen er omheen.

Als je mensen heel hard beschuldigt van de meest verschrikkelijke dingen, word je afgeleid van alle duisternis in je eigen hart.

En de schuldige man? Die valt op door zijn afwezigheid! Dat kan twee dingen betekenen. Hij is helemaal niet aanwezig, omdat de Farizeeën niet in het delict geïnteresseerd zijn anders dan als een handige manier om zwakkere of lastige mensen te pakken te krijgen. Maar er nog een andere optie. Misschien staat hij wel tussen de aanklagers.

Als je mensen heel hard beschuldigt van de meest verschrikkelijke dingen, word je namelijk afgeleid van alle duisternis in je eigen hart. Dan denken mensen niet na over hoe slécht jij zou kunnen zijn. De aanklager plaatst zichzelf altijd boven degene waar naar gewezen wordt! Wanneer jij met je vinger wijst, let niemand op jou!

Tenslotte is het opvallend dat, als ze écht zo geschokt waren door wat er gebeurd was, ze de vrouw (en de man) wel naar de politie hadden gebracht. In plaats daarvan brengen ze (enkel) haar naar Jezus.

Nee. Het is de Farizeeën natuurlijk niet echt te doen om de zonde, of om de heiligheid van het huwelijk, of de theologie van het lichaam. Jezus wordt – denken ze – klem gezet door deze ‘truc’.

We hebben vorige week gehoord wat de klacht tegen Jezus was: Hij praat met zondaars, gaat met ze om, en eet met ze, alsof het mensen zijn. Bah! Daar gaan we eens wat op verzinnen!

Het is de Farizeeën natuurlijk niet echt te doen om de zonde, of om de heiligheid van het huwelijk, of de theologie van het lichaam.

Aha, ik weet het. We beschuldigen haar, jeweetwelwie, (knipoog, knipoog), en brengen haar bij Jezus! Als Jezus haar niet veroordeelt, dan is Hij niet zozeer een vriend van de zondaars, maar een vriend van de zonde! Dan laat Hij zien dat de Wet en de Profeten en alle geboden van het geweten voor hem niks waard zijn! Dan laat iedereen Jezus vallen. Dat is niet erg.

Als Hij haar veroordeelt, nou dan is het ook duidelijk: Jezus is helemaal geen vriend van de zondaars, hij is precies zoals de farizeeërs, en daar hebben ze geen problemen mee! Elke slechterik vindt het maar wat fijn als jij afdaalt naar hun niveau.

Een gemene val! Het gaat ze niet om de vrouw, of om de Wet, of om de moraal. De wet en moraal, dat is hier een wapen geworden om iemand de nek om te draaien. De Wet is nu is geen richtingwijzer van God meer, maar een dik boek met spelregels voor een machtsspel. Degene die de regeltjes best uit zijn hoofd kent en te pas en te onpas kan gebruiken en misbruiken, die wint! Wat een cynisme!

Er komen geen welles-nietes discussies waar Farizeeërs zo gek op zijn. Nee: Jezus schrijft in het zand, en de aanklager druipt af.

En wat doet Jezus? Hij schrijft in het zand. Wat gebeurt daar? Het is het enige moment in alle evangeliën dat we lezen dat Jezus iets schrijft. En wat het ook is, de een na de ander druipt af, nadat Hij tweemaal op de grond geschreven heeft zijn ze verdwenen. Er komen geen welles-nietes discussies waar Farizeeërs zo gek op zijn. Nee, Jezus schrijft in het zand, en de aanklager druipt af.

Eén uitleg is dat Jezus niet hardop zegt wat de farizeeërs op hun geweten hebben maar het ze zichtbaar maakt, in woorden die niet beklijven, woorden die zo door de wind weggevaagd zullen worden.

Hij zegt niet hardop: jij of jij ik weet wat jij de afgelopen zomer gedaan hebt, en ik zal het hier eens hardop zeggen. Hij schrijft in het zand, met verdwijnende woorden. Ook de farizeeën zijn mensen met een recht op omkeer.

Waar jij een ander van beschuldigt, zegt de vinger in het zand -  dat leeft ook in jouw hart – weet je zeker dat je dit wilt doen? Als je een oordeel uitspreekt, veroordeel je ook jezelf.  

Als je een oordeel uitspreekt, veroordeel je ook jezelf.  

Dat is wat de welsprekende vinger zegt. Je kan zelfs zeggen, hier zien we de liefde van Jezus voor alle mensen doorbreken, niet alleen voor de gebroken buitenbeentjes, maar ook voor de opgefokte mannen die met tromgeroffel, slogans, driedelige pakken, statige mantels, wapperende vaandels en stapels zwartboeken en de mond vol laster naar de rechtszaal trekken.

Als de mannen (altijd mannen) zijn afgedropen, hun vaandel troosteloos op de grond achtergebleven, dan spreekt Jezus tot de vrouw. Ben je veroordeeld, nee. Dan doe ik dat ook niet, ga heen, zondig niet meer.

De valse beschuldiging – want zelfs als hij waar is was hij vals - maakt niet goed wat er gebeurd is. Maar de aanklacht ging ook niet om wat er gebeurd is. Die was slechts een middel tot een ander doel. Het bevredigen van machtswellust, of andere lage driften.

Jezus koppelt de mogelijkheid om te oordelen aan de gesteldheid van de persoon. Zoals Hij elders zegt, met de maat waarmee je oordeelt zal je geoordeeld worden, zo ook hier, wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Dat is een uitgebreide manier om te zeggen dat alleen God het definitieve oordeel toekomt, niet de mensen. Zeker niet mensen die zelf zo beperkt en beschadigd zijn. En zich belachelijk, met hun woorden en hun manteltjes.

Hij veroordeelt zelfs de farizeeërs niet. Nu ze met hun fouten geconfronteerd zijn mogen ze verder.

Enfin, wanneer we klaar zijn met het hebben van grote woorden, mogen we kijken naar onze eigen tekortkomingen, onze fouten en die uittekenen in het zand.

Daarna waaien die beelden en woorden ook weer weg. Ze definiëren ons niet, maken ons niet tot wie we zijn. Ze worden niet op ons voorhoofd getatoeëerd.

Jezus veroordeelt de vrouw niet. Hij veroordeelt zelfs de farizeeërs niet. Nu ze met hun fouten geconfronteerd zijn mogen ze verder. De toekomst is in hun eigen hand. Mensen mogen hun eigen keuzes maken, en met vallen en opstaan verder gaan op hun weg. Jezus Christus maakt ons vrij van wat er achter ons ligt en opent de deur naar de toekomst. We mogen andere wegen en nieuwe paden gaan. Deze ontmoeting maakt ons vrij, en verandert ons in getuigen. We proberen Zijn wil te doen.

Jezus Christus maakt ons vrij van wat er achter ons ligt en opent de deur naar de toekomst.

Elke ervaring van vergeving, elke ervaring van vernieuwing mag dan ook een ervaring van bekering worden: een oproep om ons leven te veranderen, ons geloof te verdiepen en geen kwaad te doen.

Om het in de woorden van Paulus uit de Filippenzenbrief te zeggen:  

ik vergeet wat achter me ligt
ik reik naar wat voor me ligt
ik storm af op het doel:
de prijs van Gods heerlijke roeping.

Bovenstaande boodschap is afkomstig van priester Jan-Jaap van Peperstraten en is met toestemming overgenomen door Cvandaag. Klik hier om de website van Jan-Jaap van Peperstraten te bezoeken.

Praatmee

Beluister onze podcast

#359 Ds. Jan Hoek en ds. John de Groot over ontwikkelingen binnen de PKN
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Sullivan
Nieuws

Amerikaanse zendeling ontvoerd tijdens gebedsbijeenkomst in Zuid-Afrika

“Bid alstublieft voor Josh Sullivan, zendeling in Zuid-Afrika.” Met deze dringende oproep deelde Fellowship Baptist Church uit de Amerikaanse staat Tennessee het schokkende nieuws: hun voorganger, Josh Sullivan, is donderdagavond gewapend ontvoerd ti

nicaragua
Nieuws

Nicaragua schrapt opnieuw kerkelijke activiteiten rondom Pasen

Voor het tweede jaar op rij heeft de regering van Nicaragua activiteiten in de Lijdensweek verboden. De katholieke processies en andere kerkelijke activiteiten rondom Pasen – diepgeworteld in de Latijns-Amerikaanse cultuur – mogen niet plaatsvinden.

Stoffer
Nieuws

SGP: wettelijk recht op rouwverlof is hard nodig

De SGP wil een wettelijk recht op rouwverlof. Samen met CDA en CU diende de partij daarom vorig jaar een initiatiefwet in. Op basis van het Raad van State-advies passen de initiatiefnemers hun voorstel aan. “Nog vóór de zomer willen we met de wet naa

PKN
Nieuws

PKN: geen tweede kans als iemand uit ambt is gezet

Voor iemand die uit het ambt is gezet, wordt het in de Protestantse Kerk onmogelijk om later opnieuw een ambt te aanvaarden. De generale synode van de PKN stemde op 11 april voor de wijzigingen van de kerkorde die hier voor nodig zijn. In 2022 was di

Ds. D. J. Budding
Video

Ds. Budding stelt dat de duivel niets tegen godsdienst heeft: "Zolang je de Vader maar niet kent"

"De duivel heeft niets tegen godsdienst. Je mag moslim of hersteld hervormd zijn, zolang je de Vader maar niet kent", aldus ds. D. J. Budding. De hervormde emerituspredikant vertelde in een recente preek aan zijn toehoorders dat we allemaal voor Gods

Dominee Willem Glashouwer
Video

Willem Glashouwer legt uit waarom terugkeer van Joden naar Israël belangrijk is

Deze week was het de dag van de Alijah, de dag waarop Israël de terugkeer van de Joden viert, die van over de hele wereld terugkomen naar het 'Beloofde land'. Waarom is dit zo bijzonder? En wat betekent het voor ons als christenen? Is het een manier

Marlon Winedt
Persbericht

Historisch record: Bijbel in eigen taal voor 6 miljard mensen beschikbaar

Momenteel is voor 6,1 miljard mensen de complete Bijbel in hun eigen taal beschikbaar. Nooit eerder in de geschiedenis waren dat er zoveel. Dit aantal groeide afgelopen jaar met 100 miljoen mensen: die spreken een van de 74 talen waarin de Bijbel of

Paul Visser
Video

Ds. Paul Visser wijst in videoboodschap op helse strijd Jezus in Gethsemané

"Wat een gevecht. Jezus is tot stervens toe benauwd en bedroefd. Een helse strijd. Alles in Hem zegt: doe het niet. En toch gaat Hij daar dwars tegenin", vertelt dominee Paul Visser. De predikant neemt ons mee in het Mattheüs-evangelie en laat ons aa

Meerartikelen

Naomi Oosterhof
Podcast

Op zoek naar een kerk: wat is wijsheid? Beluister deze podcast

Hoe weet je wat een goede kerk is? Er zijn zo veel verschillende takken van het christendom en verschillende kerken. Waar zou je in de zoektocht naar een kerk rekening mee moeten houden? Podcastmaker Naomi Oosterhof (foto) behandelt deze vragen in on

Crown Event
Persbericht

Zera Worship en Kees Kraayenoord treden op tijdens Crown Event

Op woensdag 30 april 2025 gaat het dak eraf tijdens een gratis avondvullend muziekfestival met artiesten van Nederlandse bodem en uit Engeland. Het muziekfestival Crown Event is geschikt voor jong en oud. Het vindt plaats in een grote feesttent, waar

Marijke Gootjes
Boekfragment

Het gaat niet om je prestaties, maar om de vrucht van de Geest

Nederigheid en zachtmoedigheid zijn prachtige eigenschappen die je helpen om prestatiedruk tegen te gaan. Maar wat nou als je deze eigenschappen niet hebt meegekregen bij je geboorte? Misschien ben je van nature juist trots op wat je bereikt, een tik

Reyer
Nieuws

Reyer brengt in aanloop naar Pasen nieuwe single uit: 'Yeshua'

Met Pasen in aantocht verschijnen er van diverse artiesten in Nederland liederen in het teken van misschien wel de belangrijkste feestdagen van Christenen wereldwijd. Zo ook van Reyer. De Nederlandse worship artiest, onder anderen bekend van de Opwek

Ds. A. A. Egas
Video

CGK-predikant roept kerkgangers op om geen voedsel weg te gooien

"Zult u nooit iets weggooien? Zullen we daar altijd op letten? Het is Gods onverdiende zegen. Wees daarvan bewust", aldus ds. A. A. Egas. De CGK-predikant uit Damwoude riep zijn luisteraars op om geen voedsel weg te gooien. Egas constateerde dat gemi

bisschop
Nieuws

Nigeriaanse bisschop: "Christendom bloeit ondanks vervolging"

Ondanks de zware vervolging groeit het christendom in het noorden van Nigeria. Dat vertelt de Nigeriaanse bisschop Habila Daboh in gesprek met Kerk in Nood. De katholieke organisatie sprak met hem over de moeilijke situatie van christenen in zijn lan

Jan en Leen
Video

Zondag in Hour of Power is ondernemer Leen de Bruyne te gast

Aanstaande zondag in Hour of Power is Leen de Bruyne te gast. Als succesvol ondernemer was Leen, die op zijn 23e een bedrijf oprichtte, niet vies van hard werken. Maar hij rustte nooit uit en op een dag betaalde hij daarvoor de prijs. Hij belandde op

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vergelijkt aan traditie gebonden christenen met goudvissen

"Soms zijn aan traditie gebonden christenen net als die goudvis in zijn viskommetje. Vele jaren kon hij door de wil van zijn bezitter slechts rondjes langs het glas zwemmen. Zijn denken en handelen kwamen niet verder dan dat", aldus Wilkin van de Kam

Syrie
Nieuws

Syrische christen legt uit hoe ze veranderingen in haar land ervaart

Na bijna 54 jaar regering door de familie Assad, eerst onder Hafez al-Assad en later voortgezet door zijn zoon, Bashar al-Assad, is er een nieuw tijdperk aangebroken in Syrië. Het regime werd gekenmerkt door wijdverspreide onderdrukking en, meer rece

Psalmen Challenge
Podcast

Psalmen Challenge: in deze podcast bespreken christenen Psalm 65

Symfonie van het hart is de psalmenchallenge die jou voorziet van alles wat je nodig hebt om het hele psalmenboek uit de Bijbel door te gaan. Teun van der Leer, Remko Ongersma en Peter Kruijt, de initiatiefnemers van de Psalmen Challenge, bespreken s

Hans Huisman
Interview

Negen Papendrechtse kerken bundelen krachten met diaconale website: "Uniek wat hier gebeurt"

"Dat negen kerken middels een gezamenlijke website optrekken om zo een licht te zijn, is vrij uniek", aldus Hans Huisman. De Papendrechter is de initiatiefnemer van de website Licht voor Papendrecht die begin dit jaar gelanceerd is. Op deze diaconale

Jan van den Bosch
Opinie

Hoe Trumps beleid christelijke organisaties in het hart raakt

In christelijk Nederland kijken we vaak met interesse naar de ontwikkelingen in de Verenigde Staten. Niet alleen vanwege onze gedeelde geloofstradities, maar ook omdat wat daar gebeurt, vaak invloed heeft op ons eigen werkveld van hulpverlening en in