Oorlog en vrede in het Midden-Oosten: 16 perspectieven op dit complexe conflict

Gesponsord 10 maart 2025 5 minuten Marien Kollenstaart, NEM
Omhelzing
NEM

Ontwikkelingen in de strijd in het Midden-Oosten volgen elkaar sinds 7 oktober 2023 in rakettempo op. Afschuwelijke beelden en felle meningen in de media komen op me af. Gespleten voel ik me - het leed aan beide kanten raakt me. Ik zoek naar grip; wil het liefst begrijpen; maar een beetje begrip lijkt het hoogst haalbaar. Hoe moet ik kijken naar wat er gebeurt en, nog belangrijker: wat is Gods visie erop?

Door de complexiteit van het conflict kom ik tot maar liefst zestien verschillende invalshoeken. En vanwege die ingewikkeldheid niet stellig, maar vragenderwijs. Ze worden onderverdeeld in meer algemeen menselijke oogpunten en specifiek christelijke optieken vanuit het Oude en Nieuwe Testament.

Perspectieven als mens:

  1. Politiek-historische realiteit? Gezien de beladen geschiedenis, de diepe trauma’s en tegenstrijdige belangen van de volken die er wonen plus het geopolitieke krachtenveld is het bijna logisch dat de regio een explosief kruitvat is.
  2. Religieuze strijd? Jeruzalem is een heilige stad voor de drie grote monotheïstische wereldgodsdiensten en zowel moslims als Joden claimen het recht op het Heilige Land. Niet vreemd dus dat dit gebied onder hoogspanning staat.
  3. Antisemitisme? De ‘h’ van haat richting Joden was vroeger van Haman en Hitler, nu van Hamas, Hezbollah en de Houthi-rebellen. Hyperfocus op de fouten van de staat Israël is niet hetzelfde als antisemitisme, maar ook niet zonder gevaar?

Perspectieven vanuit het Oude Testament:

     4. Schepping? Heeft God niet alle mensen en volken gemaakt? Hij houdt net zoveel van Israëliërs als van de Gazanen! Het leed van elk schepsel doet de Schepper pijn!

     5. De zondeval en het lijden in de wereld? Is dit conflict niet het gevolg van de zondeval en een zoveelste voortzetting van de aloude broedermoord tussen Kaïn en Abel? Is oorlog niet het meest vreselijke wapen van de heerser over deze wereld, de boze?

     6. Beloften aan Abraham? Nergens lees ik in de bijbel dat de landbelofte ongedaan wordt gemaakt. Wat gebeurt er als alle Arabische volken de staat Israël erkennen, hoe gevoelig dat ook ligt? Zal door regionale samenwerking merkbaar worden dat Abrahams nageslacht bedoeld is tot zegen?

     7. Herhaling van een aloude broedertwist? De Arabieren kun je zien als afstammelingen van Ismaël en de Joden van hun aartsvader Izaäk. Al vanaf het begin was er heibel in Abrahams tent tussen zijn beide zonen.

    8. Gods oordelen over de landen rondom? In het Oude Testament lees je continu dat heidenvolken rondom Israël geoordeeld worden op basis van hun houding ten opzichte van Gods volk.

    9. Profetische kritiek en straf? Profeten klaagden het volk continu aan op drie punten: afgodendienst, onrecht en het vertrouwen op andere machten. Wat zouden ze nu namens God zeggen? Iets over corruptie, onschuldig bloed vergieten en vertrouwen op de VS? Ook gebruikte God regelmatig vijandelijkheden van andere naties om Zijn eigen volk tot Hem te laten terugkeren. Zou dat nu ook kunnen?

   10. Geestelijke strijd? Zou het zo kunnen zijn dat door het antisemitisme en de strijd om Israël de duivel probeert om alles wat op aarde herinnert aan de God van Israël te vernietigen?

Perspectieven vanuit het Nieuwe Testament:

   11. De leer van Jezus? Jezus leerde Zijn volgelingen een vreedzame en vergevingsgezinde levensstijl. Hij is de lijdende Messias, die zijn Vader bidt om vergeving voor zijn vijanden. Zo is God toch ook nu in deze wereld?

   12. Het evangelie? Omdat God de wereld zo liefhad, stierf Jezus ook voor haatdragende kolonisten en Hamas-terroristen. Door Zijn dood is de muur van vijandschap tussen Joden en andere volken verbroken. Hij is de enige hoop voor door haat verharde harten.

   13. Als een lid lijdt, lijden alle leden mee? Met alle Messiasbelijdende, Palestijnse en Libanese christenen ben ik verbonden in dat ene wereldwijde lichaam van Christus. Hun pijn moet ook mijn pijn zijn. Mijn houding ten opzichte van een van de minste van Jezus’ broeders raakt ook Hem zelf.

   14. De overheid draagt het zwaard toch niet tevergeefs? Als mijn geliefden gegijzeld zijn of ik niet in mijn huis kan wonen vanwege de dagelijkse dreiging van raketten zou ik toch ook verwachten dat mijn volk wordt verdedigd en de vijand verslagen?

   15. Eindtijd? Zijn deze oorlogen te duiden als vervulling van profetieën als dat alle volken tegen Jeruzalem zullen optrekken? Als opmaat van de wederkomst? Er zijn zoveel verschillende eindtijdvisies; hoe kan ik weten hoe laat het is op Gods klok?

Welk perspectief herken jij? Misschien heb je juist een totaal andere bril. Het gevaar is misschien wel dat we oogkleppen op hebben en het gezichtspunt van de ander niet meer willen of kunnen zien. Of niet meer open zijn naar God en vragen hoe Hij tegen dit alles aankijkt. Dat brengt mij bij het laatste perspectief – het gebed.

Soms weten we niet wat we moeten bidden en kunnen we alleen maar zuchten om de gebrokenheid (Romeinen 8:23, 26). Als we iéts nodig hebben, is het wijsheid - daar mogen we om vragen, zegt Jakobus in zijn brief (1:5). We worden opgeroepen om te bidden om de vrede van Jeruzalem (Psalm 122:6). Maar alleen bidden voor Israël is niet genoeg. Paulus vraagt in 1 Timotheüs 2:1-2 namelijk te bidden voor elk mens en voorbede te doen voor alle overheden, regeringen en wereldleiders.

Laten we met Jezus in Johannes 17 bidden om eenheid en dat dit onderwerp christenen niet verdeelt

Bidden voor beide kanten van het conflict - dat er gebouwd mag worden aan de weg van vrede tussen Egypte en Assyrië met Israël als derde erbij, zoals in dat hoopvolle visioen uit Jesaja 19:23-25 staat. Daarbij mogen we pleiten op Gods beloften voor Izaäk en Ismaël, voor Israël en de volken. Laten we met Jezus in Johannes 17 bidden om eenheid en dat dit onderwerp christenen niet verdeelt. ‘Vader, vergeef het hen’ (Lukas 23:34) is het gebed vanaf het kruis dat we mogen bidden voor alle strijdende partijen.

Het Onze Vader is misschien wel krachtigste gebed dat Hij ons leerde – dat ondanks of juist door alles wat er gebeurt zijn Naam toch mag worden geheiligd, Zijn Koninkrijk mag komen en dat Zijn wil mag gebeuren. Dat de hemelse Vader brood geeft aan hen die verhongeren, dat ze elkaar leren vergeven en dat we verlost worden van het kwaad. Onze gebeden mogen we eindigen met het laatste in de Bijbel, als een zucht en schreeuw tegelijk: ‘Heer, kom snel!’ (Openbaring 22:20) Want dan zal er overal op aarde recht en vrede zijn, voor altijd. Amen – dat het zo zal zijn!

Kijken op je knieën is misschien uiteindelijk het enige perspectief dat houvast en richting geeft. Daar ben ik dan wel stellig over!

Marien Kollenstaart is verantwoordelijk voor het onderwijs van de Near East Ministry en organiseert de Reveilweken. Wil je meer van hem of andere NEM-sprekers lezen. Kom dan naar een Reveilweek! Bezoek de website van Near Easy Ministry,

Praatmee

Beluister onze podcast

#369 Ds. Bram Hofland & ds. John de Groot over de hel, eeuwige straf en het laatste oordeel
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

 Proponent L. Schouten
Nieuws

Preekbevoegdheid verleend aan PKN-proponent door Hersteld Hervormde Kerk

Het breed moderamen van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) heeft proponent L. Schouten uit Elspeet per dinsdag preekbevoegdheid toegekend. Dat meldt het kerkverband op haar website. Schouten is al zo’n 35 jaar als proponent actief binnen de voormalige

Willem Lingeman
Video

Echtpaar noemt huwelijk "één groot drama": Willem Lingeman reageert

Bijbelleraar Willem Lingeman reageert in een videoboodschap op een pijnlijke huwelijksgeschiedenis van een echtpaar. Volgens het stel was hun huwelijk “zeker niet Gods wil” en noemt men het “één groot drama”. Inmiddels zijn ze gescheiden en beiden he

Apollinaris Darmawan
Nieuws

Indonesische christen op leeftijd vrijgelaten na jarenlange gevangenisstraf

Na meer dan vier jaar gevangenschap is de christelijke bekeerling Apollinaris Darmawan vrijgelaten uit de Kebon Waru-gevangenis in Indonesië. De man werd in november 2024 vervroegd vrijgelaten, nadat hij meerdere strafverminderingen kreeg. Darmawan z

Indonesische vlag
Nieuws

Honderden moslims protesteren tegen bouw Indonesische kerk

In het Indonesische Kalibaru, een dorp in de stad Depok (West-Java), protesteerden op 5 juli honderden moslims tegen de bouw van een christelijke kerk. Dit gebeurde ondanks dat de kerk alle benodigde vergunningen bezit. Op videobeelden is te zien hoe

Ds. P. den Ouden
Video

Waaraan kun je genade in je hart herkennen? HHK-predikant antwoordt

Waaraan kun je herkennen dat er genade in je hart gekomen is? Op die vraag gaf ds. P. den Ouden in een recente preek antwoord. De HHK-predikant uit Katwijk aan Zee gebruikte in zijn antwoord een citaat van Augustinus. De kerkvader had ooit een briefw

Ann Michelle Lee
Video

Aanbiddingsleidster Ann Michelle Lee aanstaande zondag te zien bij Hour of Power

Aanbiddingsleidster Ann Michelle Lee is aanstaande zondag te gast bij Hour of Power. Ze vertelt daar hoe ze God echt leerde kennen. Ook deelt ze haar droom en boodschap voor de jongere generatie. "Ik wil zoveel mogelijk mensen brengen naar het hart v

Mexico
Nieuws

Mexico: een jaar ontheemd en geen zicht op terugkeer

De maand juli markeert de trieste ‘verjaardag’ van de vlucht van honderden christenen uit hun gemeenschappen in de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Ze moesten vrijwel alles achterlaten: hun land, huizen en dieren. Meer dan honderd christenen - van piepj

Arthur Alderliesten
Nieuws

Dolle Mina’s verstoren bijeenkomst Schreeuw om leven: directeur reageert

Afgelopen maandag verstoorden pro-abortus demonstranten een bijeenkomst van Schreeuw om leven in Gouda. De avond was bedoeld om mensen uit de achterban te informeren over het waken bij abortusklinieken. De circa 25 demonstranten - die zich presenteer

Meerartikelen

Syrie
Interview

Syrische christenen houden stand in vijandige omgeving: "God gebruikt de kerk"

"Voor veel mensen wordt de droom van een islamitische staat in Syrië steeds meer werkelijkheid. En daarin is geen plaats voor ongelovigen, zoals christenen." Aan het woord is Ibrahim Lahdo, tot voor kort woonachtig in Syrië. Cvandaag sprak met hem ov

Wilkin van de Kamp
Boekfragment

De wereld kijkt niet naar je preek, maar naar je daden

Tijdens een zendingsreis in Zuid-Afrika kreeg ik onverwacht de gelegenheid om een van de meest gevaarlijke townships in Kaapstad te bezoeken. Kolonel Bazil Vellai, lid van de kerk waar ik te gast was, had ons persoonlijk uitgenodigd om Manenberg - de

Ds. M. van Reenen
Column

Overvolle huizen: spullen verzamelen of schatten in de hemel?

Een verhuizing levert veel op: stress, chaos, drukte, dozen, helpers, een verhuiswagen die de bocht niet kan halen... Maar ook: bezinning. Al die spullen die je uit het ene huis haalt en in het andere weer neerzet, waar komt het vandaan, waar moet he

Kerk van de Heilige Familie
Nieuws

Drie doden bij aanval op katholieke kerk in Gaza: Israël start onderzoek

Bij een aanval op de Kerk van de Heilige Familie in Gaza-stad zijn donderdag drie mensen omgekomen en raakten er meerdere gewond, onder wie de priester van de parochie. De kerk, waar sinds het uitbreken van de oorlog honderden christenen schuilen, we

Jan Pool
Column

Dankbaarheid is geen luxe; het is een manier van leven

Het leven kent zowel prachtige als pijnlijke momenten. Onlangs kreeg ik de sleutel van een prachtige auto, een cadeau van een dierbare vriend voor wie ik al vijftien jaar een mentor mag zijn. Ik ontving hem met tranen van ontroering in mijn ogen. Wat

Josephat Gwajima
Nieuws

Tanzania sluit grote pinksterkerk na kritiek op mensenrechtenschendingen

De Tanzaniaanse overheid heeft de grote protestantse kerk Glory of Christ Tanzania Church gesloten. Reden: een preek waarin voorganger Josephat Gwajima sprak over mensenrechtenschendingen in het land. Zes weken na de sluiting is de kerk nog altijd di

Ds. D. J. Budding
Video

Hervormde predikant wijst op kerken waar het evangelie niet ten volle klinkt

Als je op het volmaakte offer van de Heere Jezus ziet, dan mag je weten dat je zalig wordt. Toch zijn er, met name aan de rechterflank van de reformatorische gezindte, christenen die zich afvragen of zij wel zalig kunnen worden. Die worsteling leidt

Wilkin van de Kamp
Nieuws

Wilkin van de Kamp nodigt je uit om de Plaatsvervanger van Jezus beter te leren kennen

"De Heilige Geest is de Geest van Jezus in jou Die het leven van Jezus in en door jou wil leiden", aldus Wilkin van de Kamp in een nieuwe aflevering van de serie 'Begin je dag met God'. De spreker en schrijver nodigt je in deze aflevering - en in de

Päivi Räsänen
Nieuws

Finse politica overweegt om haar kerk te verlaten na jarenlange LHBTI-strijd

De Finse politica Päivi Räsänen overweegt een definitief afscheid van de Evangelisch-Lutherse Kerk van Finland. De aanleiding: de groeiende acceptatie van homorelaties binnen de kerk en het recente besluit van een bisschop om kerken open te stellen v

Naomi Oosterhof
Podcast

Wat houdt ware vriendschap in? Beluister deze podcast

In deze podcastaflevering staat Naomi Oosterhof (foto) stil bij een thema dat ons allemaal raakt: vriendschap. Wat onderscheidt een gewone vriend van een broeder of zuster voor het leven? En hoe kijkt God eigenlijk naar vriendschappen? Naomi neemt je

Groot Letter-uitgave
Persbericht

Bijbelvereniging introduceert Groot Letter Nieuwe Testament (HSV)

Sinds vorige maand is bij de Bijbelvereniging het Nieuwe Testament in Groot Letter-uitgave verkrijgbaar. Deze speciale editie is gedrukt in de Herziene Statenvertaling (HSV) en bedoeld voor mensen die gebaat zijn bij grotere letters, zoals ouderen en

Serhii Burlaka met Oekraïense militairen
Interview

Serhii werkt voor ZOA én is legerpredikant: "Er is een wonder nodig voor Oekraïne"

Als ZOA-medewerker voorziet Serhii Burlaka mensen in de ‘bevrijde gebieden’ rond Cherson (Oekraïne) van voedsel. Maar één week in de maand werkt hij als legerpredikant aan het front. “Ik preek in zo’n week soms maar twee minuten. Het is veel belangri