Reisorganisatie werd 'per ongeluk' opgericht: "Iets beleven van de hoogte en diepte van Gods schepping"

Gesponsord 22 december 2024 5 minuten Beter Uit
Jan van den Bosch, Beter Uit
Jan van den Bosch, Beter Uit

De reisorganisatie werd eigenlijk per ongeluk opgericht. Nu, meer dan 40 jaar later, blijkt het een schot in de roos geweest, ziet directeur Jan van den Bosch van Beter Uit. “Op reis beleef je met elkaar iets van de hoogte en diepte van Gods liefde en van Zijn schepping. Tegelijk zit je net zo goed gezellig op een terras voor mooie ontmoetingen en gesprekken."

Honderdduizenden vakantiegangers, jongeren, ouderen en singles gingen door de jaren heen met Beter Uit op reis. Toch heeft de reisorganisatie een bijzondere oorsprong. Jan van den Bosch, destijds in dienst bij de Evangelische Omroep, maakte een programma over de christenen achter het ijzeren gordijn.

“Het raakte mij dat de jonge christenen in het Hongaarse Debrecen, als ze belijdenis van hun geloof deden, ze van het communistische regime niet aan de universiteit mochten studeren. Dat was de straf als je kerkelijk actief was.” Toen de presentator dat uitsprak voor de gereformeerde synode, en eraan toevoegde dat hij graag met een bus jongeren uit Nederland zou komen om Hongaarse leeftijdsgenoten te ontmoeten, was het enthousiasme groot.

“Toen we weer thuis waren, vroegen de jongeren: waar gaan we volgend jaar heen?”

Van den Bosch kon er niet meer omheen: het jaar nadien vertrok er een bus met vijftig jongeren en evangelist Henk Binnendijk naar Hongarije. “Dat was de allereerste reis. Zeer indrukwekkend. We sliepen bij mensen thuis en bezochten een aantal gemeenten.” Als klap op de vuurpijl reed de buschauffeur de bus klem in een tunnel. “Toen we weer thuis waren, vroegen de jongeren: waar gaan we volgend jaar heen?”

Hoewel hij dat eigenlijk niet van plan was, kwam de volgende jongerenreis er toch. En nog een. En nog een. De jaren nadien volgden eerst reizen naar Israël, waarna men ook in de voetsporen van Paulus naar Griekenland vertrok.

Minister grijpt in
De reisorganisatie was nog steeds in handen van de EO, een publieke omroep. Dat was echter niet volgens haar takenpakket, constateerde de toenmalige minister, die er een einde aan maakte. Het was voor Van den Bosch het moment om zijn eigen bedrijf op te richten. Beter Uit zag het licht.

De impact die de christelijke reisorganisatie inmiddels maakt, groeide organisch, zegt de ondernemer. “De ouders van de jongeren wilden ook op reis, dat werd een enorm succes. Ook toen al was onze slogan ‘samen geloven, samen beleven’. De jongeren vonden elkaar vervolgens op de reis, trouwden en wilden met hun kinderen vakantie vieren.” Zij hadden behoefte aan een andere vorm, die mogelijk gemaakt werd door het eerste vakantiepark dat Van den Bosch kocht: La Draille, in Frankrijk.

"De behoefte om met een groepsreis op vakantie te gaan, blijft"

Door de jaren heen zien de reizen er anders uit, maar de kern is hetzelfde gebleven, schetst Van den Bosch. “In de beginjaren was reizen vrij uniek. Mensen gingen dan op reis en de hele familie werd ingelicht. Dat was best een avontuur. Nu stappen mensen net zo gemakkelijk het vliegtuig in als ze de koelkast opendoen. De behoefte om met een groepsreis op vakantie te gaan blijft echter. En als je zelf een vakantie boekt moet je alles regelen. Nu wordt alles verzorgd. Elke reis wordt begeleid door een toegewijde Beter Uit-reisleider en eventueel lokale gidsen.

“Mensen waarderen het dat je met elkaar iets kunt beleven en kunt delen. Bij de reizen zie je dat mensen van heel verschillende achtergronden met elkaar op pad gaan. Het gaat in de eerste plaats om de mooiste vakantieweken van het jaar. Van Cambodja tot Madeira, van Afrika tot IJsland, van de Griekse eilanden tot een cruise over de Moezel. Elke avond komen de vakantiegangers bij elkaar voor een stukje bezinning. We proberen ook altijd met de lokale kerk in aanraking te komen of een mooi project te bezoeken.”

Goede sfeer
Vrijwel elk jaar bezoekt Van den Bosch de vakantieparken, waar hij het altijd enorm naar zijn zin heeft. “Als de mensen die daar vakantie houden er genieten, dan geniet ik ook. Als ik de vreugde zie bij de gezinnen: daar doe ik het voor. Mensen komen gelijk naar je toe: ‘Zin in een bakje koffie? Kunnen we je helpen?’ Kinderen ontmoeten elkaar en de ouders voelen de veiligheid van een vakantie op een christelijk park. Er heerst een geweldig goede sfeer.”

De zondagse diensten op de parken zijn hoogtepunten voor de presentator: “Op La Draille zitten we dan met 1200 man in een grote kathedraal. Daarnaast maken nog eens 1000 mensen op het sportveld de morgendienst mee.” De parken blijven hun aantrekkingskracht houden, blijkt uit de aanmeldingen: La Draille is voor volgend jaar al goed geboekt, wat ook voor het Spaanse park geldt: Vell Empordà.

"Met heimwee denk ik terug aan de vele reizen naar Israël"

Reisorganisaties komen en gaan, maar wat zorgt ervoor dat Beter Uit nog steeds impact heeft? “Je kan iets beleven van de hoogte en diepte van Gods liefde en van Zijn schepping”, beschrijft van den Bosch. “Ik heb zelf honderden reizen mogen begeleiden en dan zie je wat een vakantie uitwerkt. Met heimwee denk ik terug aan de vele reizen naar Israël, en we verwachten die ook weer, binnen niet al te lange tijd, weer te kunnen maken. Beter Uit en zusterorganisatie DrieTour zijn specialist op Israël. Het beloofde land, waar je in de voetsporen van Jezus kunt wandelen.”

Er staan al meer dan honderd reizen voor het komende jaar op de rol en wekelijks worden er reizen toegevoegd: voor zowel singles, 30+ reizen, alle leeftijden, jongeren, gezinsvakantie  en vaarreizen, maar zeker ook onze Bijbelse reizen. Aan ieder is gedacht, ziet de bevlogen reisman. “Wat ik bijvoorbeeld mooi vind is dat nu Israël nog op slot zit, we wel in de voetsporen van Paulus naar Griekenland en Turkije gaan. Of naar het Jeruzalem van het noorden, Macedonië.

"Het is heel mooi om ook op vakantie iets te delen en voor mooie doelen iets te kunnen betekenen.”

Aan Beter Uit is ook een goed doel verbonden: stichting Geven & Leven. Van den Bosch zag door de tijd heen mooie projecten medegefinancierd worden door reizigers van Beter Uit. “We hebben door de tijd heen miljoenen euro’s aan bijvoorbeeld een opvangcentrum voor meisjes in Chiang-Mai, in het noorden van Thailand kunnen geven. Daar worden ze opgevangen als ze uit de kinderprostitutie komen. Of kinderen op de grootste vuilnisbelt ter wereld, in Manilla, de Filipijnen. Maar ook Mercy Ships, Joni and Friends en ons project in Oekraïne. Het is heel mooi om ook op vakantie iets te delen en voor mooie doelen iets te kunnen betekenen.”

Wil je alle reizen en parken van Beter Uit op een rij? Kijk dan op de website van deze organisatie!

Praatmee

Beluister onze podcast

#351 Patrick & Jeffrey over Donald Trump, barbaars Hamas & Ranglijst Christenvervolging
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Bart Bolhuis
Nieuws

Christelijke opiniemaker: 'Christenen voor Israël verspreidt onwaarheid'

Christenen voor Israël (CvI) spekt haar portemonnee met het verspreiden van eenzijdige informatie en 'een duidelijke onwaarheid'. Dit beweert de christelijke opiniemaker Bart Bolhuis. Volgens de theologiestudent presenteert CvI zichzelf als de enige

Agnes met haar man Teun, beeld Henrieke van Assen
Interview

Agnes Kombrink is op ‘rouwreis’: "Ik wilde niet bitter, maar beter worden"

Agnes Kombrink heeft het geloof in Jezus door de diepte heen gevonden en hervonden. Twaalf jaar is ze mantelzorger geweest voor haar man voordat ze in 2021 afscheid van hem moest nemen. Nu is Agnes (71) actief als coach en rouwbegeleider. "Omdat ik z

Dominee K. Hak
Video

Gelijkenis verloren zoon: ds. Hak legt vinger bij houding van oudste zoon

Dominee K. Hak richtte zich onlangs op de oudste zoon uit de gelijkenis in Lukas 15. De hervormde predikant besteedt in het bijzonder aandacht aan het contrast tussen uiterlijke vroomheid en innerlijke genade. Hij beschrijft hoe de oudste zoon, ondan

SGP Next
Nieuws

SGP Next organiseert netwerkbijeenkomst over Kerk & Slavernij

7 februari organiseert SGP Next haar volgende netwerkbijeenkomst over het thema Kerk & Slavernij. Een actueel thema om stil te staan bij de impact van slavernij op mensen, de rol van de kerk en of en hoe slavernij nu nog bestaat. De avond wordt gehou

Drs. L.E. (Ernst) Leeftink
Opinie

Rechterflank CGK ligt op ramkoers

Eens trok er een scheur van bovenaf waardoor mensen in hun geweten vrij gezet werden voor God door het bloed van het Lam. Nu dreigt er van bovenaf een scheur door de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) getrokken te worden omdat een minderheid bin

huisarts
Nieuws

Weinig animo onder huisartsen voor verstrekken abortuspil: "Cruciale stap"

Hoewel het sinds 1 januari mogelijk is voor huisartsen om abortuspillen voor te schrijven, blijkt de animo onder huisartsen daarvoor vooralsnog gering. Daarom heeft Kies Leven een folder gemaakt voor huisartsen waarin uitgelegd wordt waarom zij de ab

Dagboek
Nieuws

Hervormde Vrouwenbond komt met speciaal dagboek voor lijdenstijd

Vind je het ook belangrijk om in de lijdenstijd heel bewust de tijd te nemen om stil te staan bij het lijden van de Heere Jezus? Vrouw tot Vrouw (Hervormde Vrouwenbond) wil je hier - middels een dagboek met als thema 'Zie het Lam van God' - graag bij

Tem
Nieuws

SGP is kritisch op Temu, Shein en AliExpress

Het SGP-Kamerlid André Flach stelt schriftelijke vragen aan minister Beljaarts van Economische Zaken over het bericht ‘1,4 miljard pakketjes van buitenlandse webshops naar Nederland: ‘Onhoudbaar’’. De toestroom van spullen van Chinese webshops neemt

Meerartikelen

Tucker Carlson
Nieuws

Oud-Fox News presentator noemt Episcopaalse Kerk ‘heidens’ na controversiële preek tijdens inauguratie Trump

Oud-Fox News presentator Tucker Carlson heeft harde kritiek geuit op de Episcopaalse Kerk en noemde deze 'een boze, hatelijke organisatie' die 'niet christelijk maar heidens is'. Dit zei hij in een interview met de Britse journalist Piers Morgan naar

Vlag
Nieuws

Christen in Somalië verliest spraak na aanval door eigen vrouw

In Somalië is een christen zwaar gewond geraakt nadat zijn islamitische vrouw hem aanviel vanwege zijn geloof. Abdulai Ramadan (35), een voormalige moslim, verloor zijn spraak nadat zijn vrouw hem met een zwaar metalen voorwerp sloeg. Dit gebeurde in

Jonathan McReynolds
Nieuws

Bekende gospelzanger waarschuwt christenen voor prestatiedrang: "God houdt van ons om wie we zijn"

De bekende Amerikaanse gospelzanger Jonathan McReynolds heeft een belangrijke boodschap voor christenen die gevangen zitten in de hectiek van het dagelijks leven. Ondanks zijn vele successen, waaronder een recente Grammy Award, waarschuwt hij voor de

San Francisco
Nieuws

San Francisco moet christelijke werknemers opnieuw aannemen die na weigeren coronavaccin ontslagen werden

Een federale rechtbank in de Verenigde Staten heeft bepaald dat de stad San Francisco werknemers opnieuw moet aannemen die ontslagen werden nadat zij weigerden een coronavaccin te nemen. Dat meldt The Christian Post. Dit besluit vernietigt een eerder

Eppo Bruins
Interview

Wat Eppo Bruins opgeeft om minister van Onderwijs te zijn: "Het is een groot offer, maar God is er altijd bij"

"Ik zie mezelf als de juiste man op de juiste plek voor dit moment", zegt Eppo Bruins. Hij heeft een bijzondere levensweg bewandeld. Van conservatoriumstudent en gospelpianist groeide hij uit tot natuurkundige en uiteindelijk politicus. In zijn huidi

Prof. dr. A. de Reuver
Video

Prof. dr. A. de Reuver werd na een lezing aangesproken: 'Dominee, de verwondering ontbrak'

"Dominee, het was allemaal waar. Maar weet u wat er ontbrak? De verwondering", dat kreeg prof. dr. A. de Reuver na afloop van een gegeven lezing te horen. De emerituspredikant binnen de PKN vertelde dit onlangs in een preek. De Reuver merkte op dat d

Wilkin van de Kamp
Video

Video: Wilkin van de Kamp ontmoette een vrouw die occultisme bedreef

"Via vrienden kwam ik in contact met Rosa, ze heeft inmiddels het occultisme achter zich gelaten om Jezus te volgen. God heeft haar bevrijd uit de duisternis", aldus Wilkin van de Kamp. De bekende christelijke spreker en schrijver Wilkin van de Kamp

SDOK podcast
Podcast

"God, geef mij meer pijn", bad Phendy uit Nepal

Phendy uit Nepal bad een opmerkelijk gebed: "God, geef mij meer pijn." Deze voormalige boeddhistische monnik raakte alles kwijt toen hij christen werd. Zijn familie liet hem in de steek en vervolgens kreeg hij een ernstig ongeluk waardoor hij een dwa

Christenjongeren in gesprek
Video

Hoe kan je Gods stem horen? Christenjongeren in gesprek

In deze aflevering van ChristenDOM? gaan Aron, Ube en Deshawn in gesprek over het onderwerp 'Gods stem verstaan'. Hoe kan je Gods stem horen? Hoe kan het dat je Gods stem niet verstaat? Hoe kunnen we de stem van God onderscheiden? Dit en nog veel mee

Carlino Bus
Video

Terugkijken: Carlino Bus blikt vooruit op Opwekkingsconferentie 2025

Elk jaar komen tienduizenden christenen in Biddinghuizen bij elkaar tijdens de Pinksterconferentie Opwekking. Dit jaar wordt de conferentie gehouden tijdens het Hemelvaartsweekend in plaats van Pinksteren. Carlino Bus, directeur bedrijfsvoering bij S

Explainer CvI
Video

Explainer: Moet je als christen achter Israël staan?

Als je als christen achter Israël staat, kan het zomaar gebeuren dat je bakken kritiek over je heen krijgt. Iedereen lijkt er een mening over te hebben. Waarom is er altijd zoveel te doen rondom dit volk? Wat staat er in de Bijbel over Israël? En wat

Reinier Sonneveld
Opinie

Waarom ik niet geloof dat er een eeuwige hel bestaat

Ik geloof in alverzoening: ik ben universalist. In mijn boek Het einde van de hel leg ik uit waarom. Alverzoening betekent dat je in een tijdelijke hel gelooft. De hel is een louteringsweg, die leidt tot herstel en genezing van iedereen. Ik zeg dat o