Deze uitgaven zijn genomineerd voor beste christelijke boek in 2024
De 'Prijs voor het christelijke boek' wordt elk jaar uitgereikt door Medianetwerk Plus, de uitgeversorganisatie voor waardengedreven pers. Deze prijs heeft als doel toonaangevende boeken op het gebied van christelijke thema's onder de aandacht te brengen bij het grote publiek. De jury heeft een shortlist van vier boeken samengesteld. Tot 15 november kunnen betrokkenen nog mee beslissen welk christelijk boek de publieksprijs 2024 krijgt.
De volgende vier boeken zijn genomineerd:
Alfred C. Bronswijk, Het kruis: biografie van een symbool
Vergeten verhalen over het kruis. Een verrassende zoektocht naar de geschiedenis van het eeuwenoude, levende, centrale symbool van het Christendom. Het kruis staat nu bekend als het centrale symbool in het christendom, maar dat is niet altijd zo geweest. Dit boek vertelt over de bewogen geschiedenis van het kruis op een ontdekkende manier.
Willem Jan Otten en Paul van Dongen, Wie zeggen de mensen dat Ik ben
Het boek concretiseert de vraag die Jezus in het evangelie aan zijn leerlingen stelt: 'Wie zeggen de mensen dat Ik ben?' en 'Wie zeggen jullie dat Ik ben?'. Otten zoekt hierop het antwoord samen met beeldend kunstenaar Paul Van Dongen. Dat doet hij in 33 bijdragen waarbij woord en beeld samengaan en elkaar versterken. Otten noemt het: 'drieëndertig manieren om hetzelfde niet te begrijpen.' Hij gaat te rade bij anderen, zoals romanschrijvers, dichters, regisseurs, componisten, gelovig of niet…
Stefan Paas, Vrede op aarde: over heil en redding in deze tijd
Is het evangelie nog wel goed nieuws vandaag? Blijft de christelijke boodschap relevant voor mensen in deze tijd? En waarom is het zo moeilijk geworden, ook voor christenen zelf, om te geloven in de bevrijdende, omvormende kracht van het evangelie? Op deze vragen zoekt Paas een antwoord, onbevangen, met talloze voorbeelden uit het leven en de geschiedenis, met zin voor humor en literaire zwier. Hij onderzoekt kritisch de manier waarop het westerse christendom door de tijden heen gesproken heeft over de kracht van het geloof. Die zoektocht onderneemt hij in een geëngageerd, persoonlijk boek waarin hij zichzelf niet verbergt en op zachte wijze zijn verwijdering beschrijft van het piëtistische protestantisme waarin hij is opgegroeid.
Marc Van Dijk, Huub Oosterhuis: de biografie
Van zijn kinderjaren in bezet Amsterdam tot zijn laatste uren. Oosterhuis las de Bijbel als een politiek manifest, schreef liederen die in meerdere talen gezongen worden en stichtte culturele podia als De Balie, De Rode Hoed en De Nieuwe Liefde. Hij verbond zich met de SP, maar ook met de koninklijke familie. Nadat hij met Rome in conflict raakte over het verplichte celibaat, zette hij zijn werk voort op eigen kracht. Dat leverde hem de zowel bewonderende als lichtjes ironische titel ‘de paus van Amsterdam’ op.
Praatmee