Een geestelijke oorlog in Israƫl: hoe 7 oktober alles veranderde
āHoewel velen de huidige oorlog in IsraĆ«l als een religieuze oorlog beschouwen, is het in wezen een geestelijke oorlog. Op 7 oktober vorig jaar overspoelde ons een vloed van kwaadaardigheid, door Hamas en zijn bondgenoten de āAl-Aqsa Floodā genoemd. Het resultaat van deze geestelijke oorlog is niet alleen zichtbaar in IsraĆ«l, maar over de hele wereld. Mensen moeten beseffen dat deze oorlog zich niet langer beperkt tot IsraĆ«l, maar dat de wereld erbij betrokken is en dat dat een keuze van iedereen verlangtā, zegt Victor Kalisher, directeur van IsraĆ«l Bible Society in Jeruzalem.
Gods plan
āSinds het begin van de oorlog zien in bij het Bijbelgenootschap een toename in het bewustzijn dat God een plan heeft met Zijn Volk. We zijn geroepen om een āānatie van priesters te zijn. De recente gebeurtenissen markeren een periode van reflectie voor het Joodse volk. Zijn we de weg kwijtgeraakt? Wie zijn wij en wat ging er mis? Velen erkennen dat het volk IsraĆ«l is afgedreven van zijn oorspronkelijke wortels en roeping. Maar hoe kunnen we terugkeren naar onze wortels en naar Gods oorspronkelijke plan?
Veel mensen zijn wanhopig. Misschien is het voor buitenstaanders niet zo goed voor te stellen, maar veel van ons hebben kinderen, familie en vrienden in het leger. Niemand weet of ze levend terug zullen komen. Onze levens liggen daardoor overhoop en met dat gevoel leven we sindsdien elke dag.
Te midden van de wanhoop komen we steeds meer mensen tegen die een Nieuw Testament willen hebben en over Jezus willen horen - ook al wordt hen geleerd dat Jezus niet de Messias kan zijn. Mensen weten niet meer wie ze kunnen vertrouwen en staan āāmeer en meer open voor de boodschap van het Evangelie.
Sinds de oorlog hebben veel christenen uit de hele wereld Israƫl bezocht. Voor ons laat dit zien dat het vooral christenen uit het buitenland zijn die ons steunen in deze tijd van nood. Veel landgenoten beseffen dat het groeiende antisemitisme over de hele wereld niet van christenen afkomstig is, maar van de moslimbevolking. Hoewel veel Joden het geen prettig idee vinden dat christenen Joden willen bekeren, zie je tegenwoordig wel een groeiende waardering voor christenen.
Groeiende aandacht
In ons dagelijks werk bij het Bijbelgenootschap zien we een groeiende aandacht voor onze publicaties en berichten, voor op social media. We hebben nog nooit zoveel aandacht en reacties gezien op bijvoorbeeld onze berichten op Facebook. Ook krijgen we steeds meer verzoeken om een āāNieuw Testament te ontvangen. Onlangs bezochten we met een schoolklas een kerk. Al pratend vroeg de leraar om een āāNieuw Testament. Daarna wilden veel studenten ook een Bijbel. We moesten toestemming vragen aan hun ouders, maar aan het einde van de bijeenkomst verlieten tien studenten de kerk met hun eigen Bijbel. Dit is zeer ongewoon, maar het benadrukt hoe ook jonge mensen op zoek zijn naar de waarheid.
Wat er momenteel in IsraĆ«l en over de hele wereld gebeurt, zal elke gelovige uitdagen. We zijn een periode in de wereldgeschiedenis binnengegaan die vergelijkbaar is met wat er gebeurde tijdens de begindagen van de Tweede Wereldoorlog. Staan wij achter IsraĆ«l of niet? Ik geloof dat kerken en gelovigen vooral beschermd moeten worden tegen de pandemie van antisemitisme. Wie daar niet actief tegen strijdt, wordt er uiteindelijk door overweldigt.ā
Help Messiasbelijdende Joden bij de verspreiding van het Evangelie. Doneren kan hier
of help en scan de QR-code!
Praatmee