Baptist en NGK’er verschillen van mening over de doop: “En toch zijn we broeders”
“Voor mij blijft het een raadsel dat mensen die de liefde van Christus met elkaar delen zo verschillend tegen de doop aan kunnen kijken”, vertelt dr. Teun van der Leer (rechts op de foto) De baptistenvoorganger gaat in de Cvandaag podcast in gesprek met dr. Peter Sinia (links op de foto), verbonden aan de Nederlandse Gereformeerde Kerken (NGK). Ze verschillen van mening over de doop. “Tegelijkertijd vind ik het mooi dat we elkaar, over kerkmuren heen, als broeders kunnen erkennen”, stelt Sinia.
In gereformeerde kring hebben sommige kerkleden het verlangen om het doopritueel te herhalen om zo te laten zien dat ze zijn ingelijfd in het lichaam van Christus. Peter, je bent overtuigd van de kinderdoop. Zeg je hiermee dat ze sinds hun eerste doop al bij Christus’ lichaam horen?
“Kinderen worden gedoopt in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. Dat is een teken van de belofte dat we in Zijn sterven en opstanding één met Hem mogen zijn. En daarmee ben je ook onderdeel van het lichaam van Christus”, maakt de NGK-predikant duidelijk.
Wat zeg je dan tegen de persoon die ervan overtuigd is dat je dit als kind onvoldoende beseft en pas in een later stadium ingelijfd kunt worden?
Sinia: “Het besef van wie God is, is niet bepalend voor de geldigheid van Zijn beloftes. Gods liefde gaat aan het geloof van mensen vooraf. En daardoor is het mogelijk dat ook kinderen God als Vader kunnen leren kennen, ook al snappen ze het verstandelijk niet. Als aan tafel het ‘Onze Vader’ wordt gebeden kunnen kinderen in alle vrijmoedigheid meebidden, want Hij is ook hun Vader. Later zal het besef van wie Hij is toenemen, maar dat is geen voorwaarde om bij Gods gemeente te kunnen horen.”
Van der Leer reageert: “Op latere leeftijd ervaren deze kinderen dat ze ingelijfd worden in het lichaam van Christus. En dan lopen ze tegen het probleem aan dat de doop buiten hen om al is voltrokken. Daar ligt mijns inziens het pijnpunt. Daarom zou ik zeggen: doop hen in een later stadium, zodat ze het wél bewust mee kunnen maken.”
Wil je verder lezen?
Als lid krijg je onbeperkt toegang tot cvandaag.nl
Praatmee