Na seksueel misbruik werd Christine prostituee: "Ik ontdekte dat Jezus ook met prostituees omgaat"

Levensverhaal26 maart 2024 6 minuten Hour of Power
Christine Amagove Karani
Hour of Power

Christine Amagove Karani had een groot geheim wat ze jarenlang verborgen hield. De danseres werd namelijk op jonge leeftijd het slachtoffer van seksueel misbruik en belandde als volwassen vrouw in de prostitutie. Om de pijn te verzachten, werd alcohol haar toevlucht. Maar dan gebeurt er iets bijzonders als twee christelijke vrouwen, na talloze tevergeefse pogingen, eindelijk een keer voor Christine mogen bidden. 

Wasmachine
Christine is geboren in Kenia. Als Christine jong is trouwt haar vader met een Nederlandse vrouw en komt het gezin in Nederland terecht. Hoe beleefde zij die overstap? “We leefden in Kenia onder het gemiddelde. Dus op het moment dat we naar Nederland kwamen, leek het voor mij alsof we twintig jaar vooruit in de toekomst gingen. Ik weet nog wel dat mijn broer en ik uren voor de wasmachine zaten omdat we nooit eerder een wasmachine gezien hadden. Dat soort dingen vonden we heel fascinerend en speciaal.”

Seksueel misbruik
Van een ondergemiddeld naar bovengemiddeld bestaan. Toch gaat het Christine allesbehalve voor de wind in Nederland. “Er was veel spanning in ons gezin door gebeurtenissen vanuit het verleden en daardoor was het heel moeilijk om met elkaar te leven”, vertelt Christine.

Eén van die gebeurtenissen betreft een buitengewoon heftige gebeurtenis. Als Christine jong is, wordt ze seksueel misbruikt. “Dat gebeurde inderdaad in Kenia en eigenlijk heb ik daar nooit over gesproken. Ik was heel jong toen dat gebeurde, dus dat droeg ik ook nog met mij mee.”

De moeder van Christine verdween van de ene op de andere dag
Als Christine in de jaren daarna opgroeit, gaat het thuis mis. “Ik wist nooit zo goed hoe ik mijn verdriet en spanning moest uiten. Ik was heel verdrietig over het feit dat mijn moeder niet meer bij ons leefde. Mijn moeder is eigenlijk van de ene op de andere dag uit mijn leven verdwenen. Ik heb haar voor het laatst gezien toen ik op de kleuterschool zat en daarna was ze weg. Dat heb ik als kind heel heftig ervaren."

Rebelse tiener
Christine zou zichzelf in die tijd een rebelse tiener noemen. “Ik kreeg verkeerde vrienden en ik stal bijvoorbeeld uit de winkels. Al vrij jong begon ik ook al alcohol te drinken. Ik denk dat dat op mijn dertiende was. Op mijn veertiende ben ik het huis uitgegaan en kwam ik voor een korte periode in een pleeggezin terecht. Daar werd ik door de vader van het gezin aangerand."

Opnieuw seksueel misbruik
Doordat Christine op jonge leeftijd al met seksueel misbruik te maken krijgt, ervaart ze in de jaren daarna moeite om haar grenzen aan te geven. "Dus toen ik daar in dat pleeggezin opnieuw mee te maken kreeg, kon ik mij niet verweren. Het enige wat ik op dat moment deed was mijzelf vanbinnen blokkeren. Ik was altijd gespannen en liep ook op mijn tenen. Ik had een bepaalde manier ontwikkeld om te overleven.” 

Lichaam verkopen
Als Christine op haar 18e op zichzelf gaat wonen, is ze naar eigen zeggen ‘helemaal kapot’. “Ik was eigenlijk een gebroken kind dat op haarzelf woonde. Al snel kwamen de financiële problemen. Ik weet niet precies meer hoe dat gegaan is, maar ik had wel eens gehoord dat je ook je lichaam kon verkopen en daar geld voor kon vragen. Ik kwam ook interviews tegen van vrouwen die dat deden. Op een gegeven moment kom je dan op sites terecht waar je wordt aangeboden. Langzaamaan ben ik in die wereld terechtgekomen.

Seksclubs
Het begon naar eigen zeggen ‘klein.’ “Het waren eerst sms’jes, daarna werden het beelden en op een gegeven moment had ik daadwerkelijk afspraken gemaakt en kwam ik in seksclubs terecht.”

Als presentator Jan van den Bosch haar vraagt hoe het is om je lichaam te verkopen in een seksclub, kan Christine haar emoties niet bedwingen. “Heel heftig”, reageert ze. “Ik ben super dankbaar dat ik dat niet meer hoef te doen. Ik leidde ook een dubbelleven, want ik wilde natuurlijk niet dat iemand erachter zou komen. Daardoor was ik nog meer gestrest. Ik moest er ook nog voor zorgen dat dat niet opviel. Je kunt je gedachten uitzetten, maar dat is tot op bepaalde hoogte. De schade die het aangericht had, was veel groter dan dat ik op dat moment besefte. Daardoor begon ik heel veel alcohol te drinken, ook om ’s avonds in slaap te kunnen vallen.”

Een gesprek met twee vrouwen
Als Christine al een aantal jaren in de prostitutie werkt, komen er op een dag twee vrouwen voorbij die met haar in gesprek gaan. “We hadden het heel vaak over God in die wereld. Er wordt door prostituees heel veel over God gesproken, want God betekent houvast. Heel veel prostituees geloven ook in God. Dat vond ik ook lastig, want ik dacht: 'Hoe kan je in God geloven terwijl je dit doet?' En twee: 'Heeft God jullie dan ook hier naar toegebracht?' Dat vond ik heel lastig te begrijpen. Ze zeiden tegen mij dat ik God nodig had, Hij mij beschermt en kracht geeft. Ik dacht: 'Nee. Ik moet zo ver mogelijk van God wegblijven', want ik was teleurgesteld in God."

Jezus gaat om met prostituees en criminelen
"Op een dag zei een van de vrouwen tegen mij: ‘Wist je niet dat Jezus omging met prostituees en criminelen?' Ze bedoelde daar zoiets mee als: 'Christine, wordt wakker! Je weet dat toch wel?’ Ik geloof echt dat Jezus door haar gesproken heeft. In het donkerste van mijn leven bewoog God haar en was Hij mijn aandacht aan het trekken. God wist dat ik niet naar christenen zou luisteren. Ik heb altijd gedacht: 'Ik hoef niks met christenen te maken hebben.' Het was heel bijzonder hoe God met Zijn kracht en liefde in die ruimte aan het bewegen was.”

Biddende vrouwen
Op een gegeven moment moet Christine zich wel aan God overgeven, maar hoe gebeurde dat? “Ik had al vaak geprobeerd om te stoppen en uit die wereld weg te gaan”, doelt de vrouw op haar bestaan als prostituee. “Maar dat is best wel ingewikkeld. Op een dag, dat was in de periode van december 2019, kwamen er vrouwen van stichting El Roi evangeliseren. Die kwamen daar heel vaak en ik had ze al vaker gezien. Zelf vond ik die biddende vrouwen altijd heel irritant. Zo labelde ik ze. Ik dacht: 'Wat doen ze hier? Wat irritant! Wij zijn hier aan het werk en dan komen zij weer vertellen over God.' Ik weet nog dat ze heel vaak aan mij vroegen of ze voor mij mochten bidden, maar ik zei altijd ‘nee.’"

Een krachtig gebed en een gesloten bordeel
Toch zouden deze vrouwen Christine uiteindelijk overtuigen. “Ze hielden een kerstactie en opnieuw vroegen ze of ze voor mij konden bidden. Ik zei: ‘Oké, is goed.’ Maar dat zei ik meer om er maar van af te zijn. Ze begonnen op dat moment te bidden en ik kon niet stilzitten. Ik wist niet wat ik moest doen, ik ging staan en lopen. Ik dacht: 'Dat gebed moet zo snel mogelijk voorbij zijn, wat irritant.' Achteraf, en zo zie ik dat echt, bedacht ik mij dat er echt een strijd gaande is in de hemelse gewesten. Die vrouwen waren zo’n krachtig gebed aan het bidden op dat moment. Een paar maanden later, het was maart 2020 en de coronapandemie brak uit, sloot het bordeel waar ik op dat moment werkte. Ik dacht bij mijzelf: 'Oh wat fijn!'”

Een enorme opluchting voor Christine. ‘Ik hoef niet meer terug’, dacht ze. “Een paar dagen later stond ik in mijn woonkamer en keek ik naar buiten en zei ik hardop: 'Ik hoef niet meer terug, ik hoef niet meer terug.' Het was zo fijn dat iemand op dat moment dat eigenlijk voor mij besloot."

Op zoek naar God
In die maanden daarna gaat Christine op zoek naar God. “Ik keek heel veel video’s op YouTube en ik bedacht weer: ‘Jezus ging met prostituees en criminelen om!’ Maar ik moest zeker weten of dat echt klopte, dus zocht ik er meer informatie over op internet. Ik tikte het in en ik ontdekte dat het echt zo is dat Jezus met prostituees omging. Wauw!”

Bekijk in onderstaande aflevering van Hour of Power het volledige gesprek met Christine Amagove Karani terug. 

Sta cookies toe om deze inhoud te kunnen bekijken.

Wijzig mijn voorkeuren

Praatmee

Beluister onze podcast

#324 Jeffrey & Jan-Willem Grievink over toenemende Jodenhaat, David de Vos en echtscheiding
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

Conny Luchtenburg-van Cappellen
Column

Er woedt een grote brand achter de reformatorische coulissen

De ernst van ‘de naderende dood en eeuwigheid’ lijkt weinig indruk meer te maken op veel hoorders van het Bijbelse Evangelie, laat staan dat er massale bekering op volgt. Zelfs niet in de kring van mijn Gereformeerde Gemeenten (GerGem) waar we uiters

Ds. M. van Reenen
Video

Ds. Van Reenen kwam catechisant tegen: "Dominee, maakt u zich zorgen over ons?"

"Dominee, maakt u zich zorgen over ons?", die vraag werd tijdens Koningsdag door een catechisant aan ds. M. van Reenen gesteld. Dat vertelde de hersteld hervormde predikant onlangs in een preek. De Urker predikant geeft aan dat hij zich niet specifie

Wilkin van de Kamp
Video

In deze video vertelt Wilkin van de Kamp hoe Luther ontdekte dat gerechtigheid een geschenk is

"Dankzij Paulus ontdekt Luther dat hij in Christus niet rechtvaardig wordt gemaakt, maar rechtvaardig wordt verklaard. Gerechtigheid is een geschenk", aldus Wilkin van de Kamp. In de 52e aflevering van de serie 'Begin je dag met God' behandelt de chr

Päivi Räsänen in GerGem
Video

Finse politica Räsänen spreekt GerGem-kerkgangers toe: "Vertel over Jezus"

De vervolgde Finse politica Päivi Räsänen is momenteel in Nederland. De christendemocratische oud-minister is al jarenlang onderwerp van strafrechtelijk onderzoek omdat zij in 2019 een Bijbelpassage op X plaatste. Afgelopen zondag was ze te gast in d

Pakistan
Nieuws

50 moslims vallen christelijk gezin aan in Pakistan, politie weigert daders te arresteren

De Pakistaanse politie weigert moslims te arresteren die onlangs een christelijke boerenfamilie aanvielen in Pakistan. Dat meldt Morning Star News. Naar verluidt vielen circa vijftig gewapende moslims, onder leiding van lokale grootgrondbezitters, de

Doop
Positief nieuws

Bijna 1000 mensen gedoopt op Amerikaans strand: 'Er komt een golf van opwekking'

Tijdens een speciaal belegde doopdienst op het strand van Florida zijn onlangs 947 mensen gedoopt. Dat meldt CBN News. De massadoopdienst werd georganiseerd door de Grace Family Church in Tampa nadat twee weken eerder zo'n 1200 mensen tijdens een wed

Jezus-figuur
Nieuws

AI-plaatjes Jezusfiguren worden ingezet voor reclamedoeleinden

Op sociale media, met name op Facebook, duiken steeds meer bizarre afbeeldingen op waarop Jezusfiguren te zien zijn in allerlei vormen, variërend van maiskolven tot garnalen en zandsculpturen. Deze afbeeldingen worden gegenereerd door AI (kunstmatige

Jan-Willem Grievink
Podcast

Heb je huwelijksproblemen? Jan-Willem Grievink geeft advies

Echtscheiding is gevoelig én actueel thema in de christelijke wereld. Het onderwerp is actueel vanwege een 7-delige podcastserie van het Nederlands Dagblad. In Nederland gaan zo'n 26.000 echtparen per jaar uit elkaar. Onder christenen neemt het aanta

Meerartikelen

Ds. Yme Horjus
Verdieping

‘Zonde’ is in veel kerken geen populair onderwerp

Ik hoorde een ouderling van een gemeente eens zeggen: “ik heb méér met het woord ‘gebrokenheid’ dan met het woord ‘zonde’”. Je kunt dit geluid vaker horen!  In de christelijke wereld lijkt er een voorkeur te zijn ontstaan om meer uit te gaan van ‘geb

depressief
Nieuws

Refoweb-vragensteller is depressief: 'Het lukt mij niet meer om te bidden'

'Het lukt mij niet meer om te bidden en om me in de Bijbel te verdiepen. Ik ben er te moedeloos voor. Ik ben al jaren depressief en wil niet meer leven. In de Bijbel staat dat God kan helpen als je Hem aanroept. Maar wat als ik het niet kan? Is het d

ds. M. J. van Oordt
Nieuws

Hervormde gemeente Dordrecht ziet ds. M. J. van Oordt graag komen

De hervormde gemeente (PKN) in Dordrecht heeft een beroep uitgebracht op ds. M. J. van Oordt (foto). De Andreaskerk is sinds 2022 vacant omdat ds. W. J. van Schaik verhuisde naar Zeist. Van Oordt is sinds 2019 woon- en werkzaam in Delft (Marcuskerk)

Stichting Present
Nieuws

Stichting Present ziet aantal vrijwilligers fors groeien

In 2023 hebben 52.777 mensen zich via Stichting Present ingezet voor 83.217 mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit betekent een flinke stijging ten opzichte van 2022, toen het ging om 44.930 vrijwilligers en 63.363 hulpontvangers

DIEN
Video

Nieuwe christelijke artiest DIEN (26) brengt eigen EP uit: 'Omarm mij'

'Omarm mij', zo heet de nieuwe EP die de christelijke artiest Dinant (26), bekend onder de artiestennaam 'DIEN', onlangs uitbracht. Met een eigentijdse Nederlandse stijl weerspiegelt DIEN zijn geloof en band met God door in zijn moedertaal te zingen.

Ds. Anne Post
Interview

Ds. Anne Post ruilde de overheid in voor de preekstoel: "God greep mij bij mijn nekvel"

Een hippe dominee die graag pioniert, geen trek heeft om veertig uur per week in zijn studeerkamer te zitten en veranderingen niet uit de weg gaat. Zo omschrijft ds. Anne Post (PKN) zichzelf. Aanvankelijk lijkt het er niet op dat Post op de preekstoe

Maria Korpershoek
Boekfragment

De reformatorische gezindte heeft goud in handen

De kerk was groot en stil en vervulde me altijd met ontzag en eerbied. Ik hield van de kerk. Niet dat ik het als kind altijd prettig vond dat de diensten zo lang duurden, maar voor mij was het er warm en veilig. En vooral: God was daar! Ik wilde bij

Jos Strengholt
Verdieping

Sommige christenen geloven in de komst van een duizendjarig rijk: terecht?

Komt er een rijk van duizend jaar als slotakkoord van de wereldgeschiedenis? Meningen onder christenen zijn verdeeld. Sommigen hebben nauwkeurige ideeën over zo’n rijk, en weten in detail te vertellen hoe dit alles zal zijn. ‘De mensen zullen 120 jaa

Ds. Mark de Jager
Video

Ds. Mark de Jager over fors ledenverlies PKN: "Verdrietig, maar niet verbaasd"

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) vierde op 1 mei haar 20-jarig bestaan, maar heeft tegelijkertijd al jarenlang te kampen met een fors ledenverlies. Sterker nog: in de afgelopen tien jaar verliet zelfs een derde van het totaal aantal leden het ker

Ds. D.J. Diepenbroek
Video

HHK-predikant legt uit waarom de kinderzegen niet het eerste doel van het christelijk huwelijk is

"Ik zal maar heel eerlijk zeggen dat ik het ingewikkeld vind als er gezegd wordt dat het krijgen van kinderen het eerste doel van een huwelijk zou zijn. U begrijpt toch wel waarom? Als een huwelijk dan niet met de kinderzegen gekroond wordt, dan zou

Urk
Dagelijks leven

Ondervoede kinderen arriveerden op Urk: het indrukwekkende verhaal van Gerda

Het is de Hongerwinter van 1944. Op Urk staat de dijk vol met mannen, wachtend op een schip met een hele bijzondere lading. Aan boord bevinden zich ruim 80 kinderen, ondervoed en sommigen zelfs op het randje van de dood. Tot deze groep behoren ook Ge

Ds. Arie van der Veer
Verdieping

Het verkeerde ’drankje’ even omruilen: dat kan niet zomaar

Het is deze week prachtig weer geweest. Misschien heb je vandaag wel even heerlijk op een terras gezeten. Heerlijk in de zon. Gezellig met een vriend of vriendin. Maar wat gebeurde er: de ober bracht voor jou een drankje dat je niet had besteld. Nu i