“Door te vasten richt je je meer op de Gever dan op de gaven”

Vasten is voor een groot deel uit de Westerse kerken verdwenen. “In veel landen waar SDOK werkt, wordt het volop gedaan”, vertelt medewerker Arco van Doleweerd. Vanuit zijn betrokkenheid bij vervolgde christenen ziet hij dit Bijbelse gebruik van dichtbij. Hij schreef er een e-book over.
“In mijn werk met vervolgde christenen ontdek ik steeds weer dat sommige broers en zussen veel moeten achterlaten voor hun geloof in Jezus. Dan denk ik aan landen als Nigeria, Pakistan, Colombia en Noord-Korea. De prijs voor het volgen van Jezus is als olie op het vuur van hun toewijding”, zo vertelt Arco. “Ik ben steeds weer verrast hoe vervolgde broers en zussen toegewijd zijn aan bijvoorbeeld gebed, het lezen van de Bijbel én vasten.” Dat laatste gebruik, vasten, was voor Arco lange tijd onbekend. Hij hoorde verhalen van vervolgde christenen die één, twee of zelfs meerdere dagen stopten met eten. Dat intrigeerde hem. “Ik dacht: hé, waarom doen ze dat?”
Uitroepteken achter je gebed
Een eerste reden om te vasten is omdat Jezus dat verwacht van zijn leerlingen: "Uit de woorden van Jezus kunnen we opmaken dat Hij verwacht van Zijn leerlingen dat ze zullen vasten.” De Bijbel geeft verschillende redenen om te vasten. Zo kan het een manier zijn om Gods leiding te zoeken, als uiting van rouw en verdriet, maar ook als noodkreet naar God toe. “Vasten is een manier om je gebed kracht bij te zetten, als een soort uitroepteken.” Ook is het een wapen in de geestelijke strijd.
Stopbord
“Een andere reden om regelmatig te vasten is dat vasten een manier is om te strijden tegen onze vleselijke verlangens”, vertelt Arco. “Die verlangens worden continu aangesproken, zeker in een samenleving als Nederland waarin heel veel reclames precies zo worden ingezet om jou te verleiden. Wij worden continu geconfronteerd met de boodschap: als je dit koopt, eet of drinkt, dán word je gelukkiger. Dat is een leugen. Door te vasten zet je eigenlijk een stopbord neer; je ‘kruisigt’ je eigen verlangens en je richt je je meer op de Gever dan op de gaven.”
Zwak lichaam, sterke geest
In de lijdenstijd wordt een andere vorm van vasten steeds vaker zichtbaar, namelijk het afstand nemen van bijvoorbeeld sociale media. “De Bijbel heeft het, als het gaat over vasten, altijd over niet-eten. Vasten gaat altijd over voedsel.” Sociale media of andere dingen laten staan kun je volgens hem beter onthouden noemen, Bijbels gezien is dit geen vasten.
Een belangrijke tip als je wilt beginnen met vasten, is volgens Arco om het niet alleen te doen. “Zoek iemand op met wie je dit kunt gaan oppakken.” Zo kun je elkaar bemoedigen tijdens het vasten en ervaringen uitwisselen. “En dan maakt het niet uit hoe lang je het doet. Wil je beginnen met een ochtendje? Prima."
Praatmee