D66 Rotterdam beschuldigt Leger des Heils van discriminatie

Nieuws 29 september 2022
Leger des Heils

D66 Rotterdam heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het Leger des Heils in die stad. De partij vindt dat de alom geliefde hulporganisatie discrimineert omdat men in vacatures zegt op zoek te zijn naar werknemers die christen zijn en kunnen toelichten wat dat voor hen betekent. ChristenUnie Rotterdam vindt het “erg jammer” dat D66 zich hiermee bezighoudt en noemt de actie van de partij "zuur", het Leger des Heils is niet van plan van standpunt te veranderen. 

Brief over discriminatie
‘Het Leger des Heils is een boegbeeld in de Rotterdamse samenleving’, begint D66 haar brief aan het College van Burgemeesters en Wethouders nog lovend. ‘Voor veel mensen is deze maatschappelijke organisatie dé helpende hand die zij nodig hebben. Onze fractie onderkent dan ook dat het Leger des Heils voor veel mensen een vitale functie heeft.’

'D66 Rotterdam is van mening dat dit een vorm van onwenselijke discriminatie is.'

‘Op de vacaturewebsite van het Leger des Heils is echter iets zeer opmerkelijks te vinden’, vervolgt de partij. ‘In alle vacatureteksten voor betaalde banen bij deze organisatie wordt van (toekomstige) medewerkers expliciet vereist dat zij zich als christen identificeren en kunnen toelichten wat dit voor hen betekent. D66 Rotterdam is van mening dat dit een vorm van onwenselijke discriminatie is.’

Volgens D66 beroept het Leger des Heils zich onterecht op een uitzonderingspositie: ‘In de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) staat dat op grond van godsdienst en levensovertuiging louter onderscheid mag worden gemaakt indien dit onderscheid wezenlijk, legitiem en gerechtvaardigd is voor het werk van de organisatie. Het Leger des Heils beroept zich op deze mogelijkheid tot uitzondering; onze fractie vindt echter dat de rechtvaardiging hiervan discutabel is en dat het onwenselijk is dat de gemeente Rotterdam zorg inkoopt bij een organisatie waar alleen christenen worden aangenomen.’

De lokale fractie van de politieke partij stelt daarom schriftelijke vragen aan het College. Men vraagt zich onder meer af of de wethouder op de hoogte is van de ‘godsdienstelijke eis’ die Leger des Heils aan toekomstige werknemers stelt en of de wethouder de mening deelt dat dat het onwenselijk is om als gemeente Rotterdam met zo’n organisatie samen te werken. Men wil dan ook dat de wethouder met Leger des Heils in gesprek gaat over het personeelsbeleid.

Uitgesloten bij de voordeur
“Wij benadrukken in onze schriftelijke vragen expliciet dat we de inzet van het Leger erkennen en waarderen”, reageert woordvoerend raadslid Fatih Elbay namens D66 Rotterdam tegenover Cvandaag. “Kritisch kijken naar beleid doet niet af aan het werk van een organisatie. Het is de taak van ons als politieke partij om gelijkheid in de samenleving te waarborgen en gemeentelijke partners te toetsen. Organisaties die maatschappelijk relevant werk verrichten kritisch onder de loep nemen, hoort daar ook bij.”

"Het Leger des Heils wordt bekostigd uit gemeenschapsgeld, waar iedere Rotterdammer aan meebetaalt."

“Het is inderdaad duidelijk dat het Leger des Heils een christelijke organisatie is”, reageert Elbay op de vraag of het zo vreemd is dat een christelijke organisatie christelijke werknemers zoekt: “Dat staat ze vrij. Een bepaalde levensbeschouwelijke insteek als inspiratie voor het helpen van mensen is uiteraard prima. Het wordt een ander verhaal als potentiële werknemers, met mogelijk een diepgewortelde motivatie om mensen te helpen en een uitstekend CV, bij de voordeur worden uitgesloten. Dat is in onze ogen discriminatoir. Ook wordt het Leger bekostigd uit gemeenschapsgeld, waar iedere Rotterdammer aan meebetaalt. Ongeacht religie, afkomst, seksualiteit of een andersoortige identiteit.”

In de schriftelijke vragen aan het college lijkt D66 te stellen het onwenselijk te vinden om als gemeente Rotterdam samen te blijven werken met het Leger des Heils als ze dit niet aanpassen. Maar worden daar juist de meest kwetsbare mensen van Rotterdam geen slachtoffer van? “Het causale verband wat in deze vraag geïmpliceerd wordt, is ver te zoeken”, aldus Elbay. “Mensen helpen is onze hoogste prioriteit. Je kunt je ook afvragen of een discriminatoir personeelsbeleid het waard is om uiteindelijk minder mensen te helpen, in een hypothetisch scenario dat de samenwerking met de gemeente zou worden afgebouwd. Wij denken liever constructief. We hopen dan ook dat de wethouder het gesprek aangaat met het Leger. Uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: mensen die het nodig hebben, helpen.”

Christus het grote Voorbeeld
“Het staat D66 Rotterdam natuurlijk vrij om vragen te stellen”, reageert een landelijke woordvoerder van het Leger des Heils. “Maar wij maken geen onderscheid op basis van ras, geslacht of politieke gezindheid. Dat doen we wel op basis van levensovertuiging, maar daar geldt ook een uitzonderingsregel voor. Dat mag alleen wanneer het wezenlijk, legitiem en gerechtvaardigd is voor het werk van de organisatie. Wij vinden dat dit bij het Leger des Heils het geval is. Het College voor de Rechten van de Mens toetst dat overigens ook. Wij zijn meerdere keren gedaagd door de voorloper daarvan, de Commissie Gelijke Behandeling. En daarbij zijn we altijd in het gelijk gesteld.”

"Christus is wereldwijd ons grote Voorbeeld."

“Voor ons blijft onze missie het uitgangspunt van ons handelen. En die missie komt voort uit ons christelijke geloof. Wij geloven in de Bijbelse opdracht om onze naasten lief te hebben en de helpende hand toe te steken waar dat nodig is. Dat doen we naar het voorbeeld van Christus. Hij is wereldwijd ons grote voorbeeld. Wij vinden het belangrijk dat mensen die voor ons werken invulling geven aan die missie en daarvoor is een christelijke levensovertuiging heel belangrijk. We doen dit werk niet zomaar, we doen het omdat het onze Bijbelse opdracht is en we willen graag dat mensen die voor ons werken dat ook vertellen als ernaar gevraagd wordt.”

Zure D66-achterban
Robbert-Jan van de Werken, burgerraadslid voor ChristenUnie Rotterdam zegt het “erg jammer” te vinden dat D66 met deze vragen komt: “Als het Leger des Heils zoveel goeds doet voor de stad, zou je als politieke partij moeten kijken hoe je het Leger kan helpen. In plaats daarvan kijkt D66 vooral hoe ze het zorgmedewerkers nog lastiger kan maken. Het lijkt een gebaar naar een zuur gedeelte van de D66-achterban. Erg jammer. Ik ga een stevig tegengeluid laten horen wanneer dit in de gemeenteraad besproken wordt, want christelijke organisaties verdienen het niet om zo weggezet te worden.”

"Het lijkt een gebaar naar een zuur gedeelte van de D66-achterban."

Van de Werken stelt dat het Leger des Heils het volste recht heeft om een eigen personeelsbeleid te voeren op basis van de Algemene Wet Gelijke Behandeling: “Ook de vroegere Commissie Gelijke Behandeling, nu het College voor de Rechten van de Mens, heeft dit bevestigd. Met andere woorden: er is geen sprake van discriminatie. Het is erg zuur van D66 om er dan opnieuw over te beginnen bij deze christelijke organisatie. Dit onderwerp komt eens in de zoveel tijd voorbij. Christelijke organisaties gaan verschillend om met hun personeelsbeleid. Als organisatie die diepgeworteld is in het christendom, waar de religieuze identiteit in veel zaken doorwerkt, is het goed te begrijpen dat het Leger des Heils deze keuze maakt. Wij staan daarom voor hun recht om hun eigen personeelsbeleid te voeren.”

Het burgerraadslid benadrukt hoe belangrijk het Leger des Heils is voor Rotterdam: “Het is de grootste aanbieder van hulp voor heel kwetsbare mensen in deze stad: daklozen. Iedere nacht geven ze onderdak aan een paar honderd mensen, die anders op straat zouden slapen. Ook helpen ze hen terug op weg naar een dak boven het hoofd. Daarnaast organiseert het Leger des Heils huiskamers in kwetsbare wijken en regelt het kledinginzameling in Rotterdam. Het is een ontzettend belangrijke organisatie voor de zwaksten in onze stad.”

Niet de eerste keer
Het is overigens niet de eerste keer dat er in een gemeenteraad wordt gesproken over het aanpakken van christelijke hulporganisaties vanwege dergelijk aannamebeleid. Al in 2009 riep een meerderheid van de gemeenteraad in Amsterdam het college op om geen subsidie meer te geven aan hulporganisaties met een levensbeschouwelijke grondslag. Destijds werd een motie in de hoofdstad aangenomen waarin stond dat de gemeente niet meer in zee gaat met organisaties die enkel personeel werven uit bepaalde religieuze of culturele groepen. Men wilde dat er in contracten met zorg- en welzijnsinstellingen werd opgenomen dat ze niemand mogen uitsluiten in hun aannamebeleid.

André Rouvoet, destijds vice-premier namens de ChristenUnie, stelde vervolgens dat de Amsterdamse gemeenteraad in strijd met de grondwet handelde: “Het heeft er alle schijn van dat Amsterdam in de war is”, reageerde hij in het EO-radioprogramma Dit is de Dag. Uiteindelijk werd die motie niet uitgevoerd door het stadsbestuur.

Praatmee

Beluister onze podcast

#362 Jeffrey & Ton van der Schans over het GerGem-curatorium en het predikantentekort
Of beluister op:
Luister naar
0:00

Meerartikelen

Tijdens een vakantie in Zwitserland neemt de tiener Sven Likkel een duik in ondiep water. Hij raakt vanaf zijn nek verlamd.
Levensverhaal

Sven Likkel raakte verlamd: "Ik moest mijn lichaam opnieuw leren kennen"

Tijdens een vakantie in Zwitserland neemt de tiener Sven Likkel een duik in ondiep water. Hij raakt vanaf zijn nek verlamd. De nu 23-jarige Sven is daarom bij alles afhankelijk van anderen. ,,God heeft het ongeluk niet voorkomen, en tóch vertrouw ik

Ruben en Jan
Interview

Zondag in Hour of Power is documentairemaker Ruben Juch te gast

In Hour of Power is documentairemaker Ruben Juch te gast. Hij volgde een Oekraïense voorganger die naar het front trok en daar in een geloofscrisis belandde. De rauwe werkelijkheid die hij vastlegde, raakte hem diep. Het confronteerde hem met zijn ei

Ds. J. R. van Vugt
Video

HHK-predikant legt uit waarom seks voor het huwelijk volgens hem niet Gods bedoeling is

"Wat kan erop tegen zijn als je voor het huwelijk met elkaar naar bed gaat als je toch al weet dat je van elkaar houdt? Of dat je met elkaar op vakantie gaat en desnoods samen uitprobeert hoe het samenwonen bevalt? Wat is daar nou verkeerd aan?", ald

Wilkin van de Kamp
Video

Volgens Wilkin van de Kamp is vergeving iets anders dan wangedrag vergoelijken

Komt degene die mij pijn deed er niet te gemakkelijk mee weg als ik hem vergeef? Het is een vraag die je misschien wel uit je eigen leven herkent. Wat nu als iemand je jaren geleden schade heeft toegebracht waar je tot op de dag van vandaag onder lij

Lilian Janse
Video

Lilian Janse licht motie over aanpassen SGP-vrouwenstandpunt toe

Afgevaardigden van de SGP-fractie uit de gemeente Vlissingen dienen aanstaande zaterdag op de landelijke partijdag een belangrijke motie in. Als de motie wordt aangenomen, kunnen vrouwen makkelijker politiek actief worden in deze door mannen gedomine

Chris Verhagen
Video

Wanneer verandert Mariaverering in afgoderij? Christelijke apologeet antwoordt

In deze video zoomt Chris Verhagen, initiatiefnemer van het YouTube-kanaal Christelijke apologeet, in op de historische ontwikkeling van de leerstellingen (dogmata) rondom Maria de moeder van Jezus in de Rooms-Katholieke Kerk. Ook zoomt hij in op de

Esther Westerkamp
Video

Volgens Esther Westerkamp is kunst een prachtige manier om God te aanbidden

"Een jongetje liep samen met zijn vader een prachtige, grote kathedraal binnen. Terwijl hij om zich heen keek, zei hij: 'Papa, de meneer die dit heeft gemaakt moet heel veel van God houden'", vertelt Esther Westerkamp. In een videoserie van de IZB be

Massai Regelink
Video

Massai Regelink blikt vooruit op festival tijdens Hemelvaartsweekend

Vanaf Hemelvaartsdag wordt een rustig meertje op de grens tussen Friesland en Groningen vier dagen lang hét terrein van een waar christelijk gezinsfestival. Gezinsdiensten, inspirerende seminars, kinderactiviteiten maar ook optredens van bekende chri

Meerartikelen

Bijbel Next
Persbericht

Hemelvaart en Pinksteren voor tieners: Bijbel Next

Jeugdwerkers die tieners willen boeien voor de feesten Hemelvaart en Pinksteren, kunnen terecht bij Bijbel Next – een snelgroeiende methode van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap. "Met Hemelvaart focussen we op wachten. Dat vinden we tegenwoordi

Engelse kerk
Nieuws

Harvard-onderzoek: 'Gelovigen zijn gelukkiger dan ongelovigen'

Uit grootschalig onderzoek van Harvard blijkt dat mensen die geloven gelukkiger zijn dan mensen die niet geloven. Dat schrijft Christian Today. Gelovigen scoren gemiddeld hoger op het gebied van ‘menselijke bloei’ dan mensen die geen religie aanhange

Hans Reinders
Opinie

De SGP weert vrouwen uit de politiek: terecht?

De SGP hanteert artikel 36 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis onverkort. Daar staat dat de overheid alle valse godsdienst moet weren en uitroeien. Tot voor de opkomst van de radicale islam gaf dit artikel geen problemen maar in het begin van 21ste

Ds. D. J. W. Kok
Nieuws

Hervormde gemeente Oud-Beijerland brengt beroep uit op ds. D. J. W. Kok

De hervormde gemeente te Oud-Beijerland (Wijk Oost) heeft een beroep uitgebracht op ds. D. J. W. Kok (foto). De predikant uit Stolwijk moet in het dorp uit de Hoeksche Waard de opvolger worden van ds. J. J. ten Brinke die vorig jaar naar Capelle aan

Christelijk zomerkamp
Nieuws

Christelijk zomerkamp uit Colorado dreigt deuren te moeten sluiten vanwege nieuwe genderwet

Het christelijke zomerkamp Camp IdRaHaJe uit Colorado stapt naar de rechter. De nieuwe genderwet van de overheid zou het kamp kunnen dwingen te sluiten als het blijft vasthouden aan de overtuiging dat jongens en meisjes gescheiden mogen worden op bas

Ds. J. Koppelaar
Video

HHK-predikant roept op tot gebed om bekering voor mensen die jou pijn deden

Het is heel 'aantrekkelijk' om iemand te haten die jou in het verleden flink pijn deed. Wat dat betreft is ons, ook als christenen, niets menselijks vreemd. Jezus echter bad in Zijn tijd op aarde zelfs voor Zijn vijanden. Ds. J. Koppelaar, emerituspr

Het vluchtelingenkamp
Getuigenis

Jarenlang bad OM'er John voor nieuwe gelovigen: “Ze stonden ons op te wachten”

“Toen we een paar dagen later terugkwamen in het vluchtelingenkamp, stonden de mensen ons gretig op te wachten. Ze wilden meer leren over de God van de Bijbel. Jarenlang hebben we gebeden voor nieuwe gelovigen in het Midden-Oosten. De Heer heeft onze

shutterstock
Nieuws

Pakistaanse wet aangenomen om kindhuwelijk te verbieden: 'Historische dag'

Een belangrijke wet die kindhuwelijken tegengaat is maandag 19 mei aangenomen door het Pakistaanse parlement. Deze wet verhoogt de minimumleeftijd voor huwelijk naar 18 jaar voor zowel jongens als meisjes in het federale gebied van Islamabad. Christe

sgp
Nieuws

Nederlands Dagblad: merendeel SGP-stemmers wil vrouwen op de kieslijst

Zaterdag vindt de SGP-partijdag plaats. Veel mensen zullen daarbij vooral benieuwd zijn naar de inmiddels beruchte motie over het wijzigen van het vrouwenstandpunt van de partij. In de achterban is een meerderheid voorstander van het wijzigen van dit

Missie & Media
Persbericht

Belevingscentrum van TWR in Barneveld is compleet vernieuwd

Mensen die op een interactieve manier van dichtbij willen kennismaken met de wereld van zending kunnen daarvoor sinds enkele jaren terecht in Missie & Media. Dit belevingscentrum in Barneveld is een initiatief van zendingsorganisatie TWR en mocht sin

kruis india
Nieuws

Christenen in Indiase deelstaat Odisha worden ook ná hun dood buitengesloten

In de Indiase deelstaat Odisha worden christenen steeds vaker het recht op een waardige begrafenis ontzegd. Volgens recente onderzoeken is deze vorm van uitsluiting in opmars, vooral in landelijke gebieden zoals Nabarangpur, Gajapati en Balasore. Lok

Nigeri
Nieuws

Nieuwe aanvallen op Nigeriaanse christenen: "Onze gemeenschap wordt methodisch uitgeroeid"

In het hart van Nigeria, in de overwegend christelijke deelstaat Plateau, is opnieuw een brute aanval gepleegd op christelijke dorpen. Gewapende Fulani-milities vielen op dinsdag 14 mei meerdere gemeenschappen aan, waarbij acht christenen omkwamen en