Gaven van God zijn niet als de resultaten van wilde speculatie

Preekverslag14 december 2023 5 minuten Jan-Jaap van Peperstraten
Jan-Jaap van Peperstraten

Rendement. Daar zijn wij gek op. Rendement. Nieuwe plannen, nieuwe producten, nieuwe medewerkers: ze krijgen amper tijd om te landen. Binnen een paar maanden moeten ze zichzelf terugbetaald hebben, en liefst nog wat meer. En anders worden ze – heel flexibel – weer ingeruild voor een nóg efficiënter alternatief.

Leuk is dat allemaal niet. Integendeel. De krant staat vol met verhalen van medewerkers en managers die burn-outs krijgen omdat ze de druk niet meer aankunnen. Maar daarmee is het probleem niet weg, integendeel. Want in de krant en in tijdschriften voor efficiënte mensen staan dan weer allerlei advertenties voor dure cursussen hoe je je na een burn-out kan laten omscholen tot burnoutcoach. Daar is namelijk veel vraag naar, naar burn-out coaches. Zo kan je eigen burn-out toch nog efficiënt ingezet worden om omzet op te leveren!

En als je dat dan allemaal leest broeders en zusters dan moet ik toch zeggen, het is echt mijn eerste gedachte: wat een hel, wat een verschrikkelijke manier om te moeten werken.

Alsof je opgesloten zit in een hamsterwiel, zo'n tredmolen die elke keer een stukje harder gaat draaien, en als je niet meer kan wordt je zó vanuit het woest draaiende de afgrond in gelanceerd: een duisternis waar geween is, en tandengeknars. 

We horen niks van Jezus die zegt "wees als de lelies van het veld". Integendeel.

Als we dan het Evangelie van vandaag lezen (de gelijkenis van de talenten in Mattheüs 25:14-30), bekruipt mij toch een ongemakkelijk gevoel. We horen niks van Jezus die zegt "wees als de lelies van het veld". Integendeel. Er moet gewoekerd worden, en anders komen we niet door het Laatste Functioneringsgesprek!

We horen over een heer en drie dienaren, en de heer stelt bij zijn vertrek op zakenreis de drie dienaren als zaakwaarnemers aan over serieuze vermogens. Een "talent" betekent hier een groot geldbedrag. En wanneer hij terugkomt verwacht hij duidelijk goede resultaten, massieve rendementen zelfs: van wel 100 procent! En als je alleen maar dacht voorzichtig te zijn, en hetgeen je je gegeven is veilig begraaft – volgens de Joodse wet was je dan niet aansprakelijk als het misging – dan krijg je tóch een flinke berisping van de heer.

Maar is God echt zo? Moeten wij zo zijn? Is het dan nooit genoeg wat we doen? Zo horen we het wel vaak, als mensen het hebben over "woekeren met je talenten", het staat geloof ik zelfs in de voorbeden van vandaag, zo diep zit dat in ons.

Ik moet toch zeggen: lieve mensen, ik vind dit een moeilijke lezing. Ik heb - toen ik terugkeek in mijn archief - meerdere keren over de talenten gepreekt en élke keer zat het me dwars. God is toch geen gemene manager die ons telkens in de gaten houdt, of wij toch wel voldoende euro’s opleveren en anders meteen dreigend over “dossieropbouw” of een “exit-traject” begint - of subtiel vraagt of wij niet toe zijn aan "een andere uitdaging". 

God is, hoop ik, geen gemene manager - maar we kunnen wel van gemene managers leren dat we elke dag ons best moeten doen.

Een geleerde vriend van mij, verwees mij door naar een goed commentaar op deze lezing. Daar stond in, ik vond dat echt een ontdekking, dat het in de Bijbel vaak gebeurt dat er minder goede mensen of gebeurtenissen deel van het verhaal worden gemaakt om ons een les voor te houden. Als er bijvoorbeeld in de tweede lezing staat dat de Dag van de Heer komt als een dief in de nacht, dan is dat zo`n voorbeeld. De Heer is natuurlijk niet écht als een dief, en dieven zijn niet opeens goed. Maar dieven kunnen ons wel een les leren, bijvoorbeeld dat wij waakzaam moeten zijn. En het gaat om die les, niet om de diefstal!

Zo werkt het misschien hier ook. God is, hoop ik, geen gemene manager - maar we kunnen wel van gemene managers leren dat we elke dag ons best moeten doen.

Wat kunnen we meenemen vandaag uit dit Evangelie, wat zegt het ons? 

Drie dingen:

Allereerst: we krijgen allemaal wat mee. Iets wat goed is, mooi, nuttig, iets wat we niet zelf gemaakt hebben en ook niet van ons is.

Onze talenten zijn niet van ons. We hebben ze niet gekocht, maar ze maken ons wel wie wij zijn. 

Wat wij talenten noemen, de dingen waar wij aanleg voor hebben. Daar moet je wat mee. Het is zonde als je die begraaft en laat verpieteren. Daar moet je niet te angstig mee omgaan. Alles wat ten diepste van waarde is, zijn dingen die we niet helemaal zelf hebben uitgezocht. In zekere zin zijn onze talenten niet van ons. Ze zijn niet ons eigendom. We hebben ze niet gekocht, maar ze maken ons wel wie wij zijn

Ten tweede: al die waardevolle dingen die niet van ons zijn, zijn wèl in onze macht. We kunnen er mee aan de slag, of we kunnen ze laten versloffen. Dat zijn échte mogelijkheden. We kunnen er voor kiezen te worden wie we zijn, of we kunnen de schat van onze talenten stilletjes begraven omdat we die verantwoordelijkheid niet aandurven - iemand anders zou er wel eens wat van kunnen vinden.. Dat alles kan. Maar niet alles is om het even. 

We hebben al met al een behoorlijke vrijheid. Maar - en dat is het derde punt - wat wij dan doen, dat doet er toe. Het maakt uit wat onze keuze is, het begraven van dat talent uit het Evangelie is óók een keuze. De Joodse wet zegt "dan ben je ontslagen van je verantwoordelijkheid". Dat is vergelijkbaar met de samenleving die er niet moeilijk over doet wanneer je je een uniek talent verbergt en ombrengt. Niemand ziet dat, niemand verliest er slaap onder. Voor de wereld ben je ontslagen van je verantwoordelijkheid. Maar voor onze eigen ziel zijn we dat niet. We wéten ten diepste dat we iets kostbaars laten liggen.

Onze unieke Godgegeven talenten, zijn niet alleen een gave maar ook een opdracht.

Onze unieke Godgegeven talenten, zijn niet alleen een gave maar ook een opdracht. Ze vragen ernaar om vrucht te mogen dragen in deze wereld, daar is onze medewerking voor nodig. Stilzitten, of zelfs opgeven, is geen optie.

Dus, wat betekent het voor ons? Moeten we de volgende week met werkvellen met targets en rendementen? Hangen we straks in alle kamers een Alziend Oog op (God ziet mij ....) , een soort goddelijke surveillancecamera’s, zodat we ons realiseren dat we straks afgerekend zullen worden op harde resultaten?

Of beseffen we dat het gaat om ons innerlijke leven, onze zelfdiscipline? Het gevoel dat je iets prioriteit moet geven? Misschien is dat alleszins beter voor de lange termijn.

Laten we elke dag, elke week wat tijd opzij zetten, tijd geven aan wie wij zijn in het oog van God. Schatgraven naar wat er in ons verborgen ligt. Wat je aandacht geeft groeit, dus laten we hier aandacht aan geven. En als je er aandacht aan geeft zal er ook opbrengst zijn, want de gaven van God zijn niet als de resultaten van wilde speculatie.

Als we elke dag die aandacht investeren, die inzet als een zaadje in de grond stoppen, dan maakt God daar wat van, daar mogen we op vertrouwen. En Hij maakt ook wat van ons. Goede dienaren, welkom in de vreugde van de Heer.

Amen.  

Jan-Jaap van Peperstraten is als rooms-katholiek pastoor verbonden aan het bisdom Haarlem-Amsterdam. Klik hier om zijn website te bezoeken.

Praatmee

Beluister onze podcast

#325 dr. J. Hoek (hervormd) en dr. R. van Kooten (HHK) over de kerkscheuring en eenheid zoeken
Beluister op soundcloud
Bekijk alle afleveringen
Of beluister op:

Meerartikelen

school nigeria
Nieuws

Nigeriaans schoolhoofd voorkomt gijzeling honderden christelijke leerlingen

Dankzij een slimme actie van een schoolhoofd, zijn de levens van honderden christelijke Nigeriaanse kinderen gered. Volgens de organisatie Kerk in Nood werd de school bestormd door gewapende extremisten, maar is alles uiteindelijk goed afgelopen. Gee

Ds. M. Maas
Video

Hervormde predikant legt uit waarom God geen snipper onheiligheid kan verdragen

"De Heere is heilig, en Die kan echt geen snipper onheiligheid in Zijn buurt verdragen. Dat kan God niet hebben", aldus ds. M. Maas. De hervormde predikant preekte onlangs over de brief van Paulus aan de gemeente van Efeze. In deze brief stelt de apo

Jacobs
Nieuws

Opperrabbijn Jacobs wil dat kunstacademie predicaat 'Koninklijk' wordt ontnomen

Opperrabbijn Jacobs heeft in een statement het Koninklijk Huis verzocht om de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag het predicaat Koninklijk te ontnemen. De KABK maakte afgelopen week als eerste Nederlandse onderwijsinstellin

Brazilië
Nieuws

Braziliaanse kerken vangen mensen op die ontheemd raakten na catastrofale overstromingen

Kerken in het zuiden van Brazilië hebben hun deuren geopend om onderdak en hulp te bieden aan door overstromingen getroffen mensen. Verschillende gebieden in het land kampen al weken met ernstige overstromingen. Kerken doen er alles aan om te helpen,

christelijk collectief
Nieuws

Gesteggel over naam christelijke pro-Palestijnse actiegroep

Sinds Hamas op 7 oktober een oorlog met Israël startte door een reeks gruwelijke terreuraanslagen, is de situatie  in dat land ook onder christenen een veelbesproken onderwerp. Actiegroep Kairos-Sabeel maakt zich al maanden hard voor de Palestijnse z

Bijbellezen
Verdieping

Hoe onderhoud je in de eindtijd je relatie met God?

Bijbellezen is belangrijk voor onze relatie met God. Maar is het ook belangrijk om juist de profetieën te lezen of kunnen we dat maar beter overslaan? De eindtijd - die reeds begon toen de Heere Jezus op aarde kwam (Hebreeën 1:1) en duurt tot het ein

Jezus afbeelden
God

Refoweb-vragensteller beeldt Jezus af op schilderij: 'Heb ik een grove zonde begaan?'

'Ik ben altijd erg gefascineerd geweest door christelijke kunst. Prachtige schilderingen van allerlei verschillende geschiedenissen. Nu kwam ik het indrukwekkende schilderij van Antonio Ciseri tegen, genaamd “Ecce Homo”. Dit schilderij wilde ik direc

Frank van Oordt
Video

Is Christenen voor Israël een marionet van de regering-Netanyahu? CvI-directeur legt uit

Er zijn genoeg mensen die zich afvragen waarom Christenen voor Israël (CvI) de Joodse staat Israël steunt, welk standpunt ze innemen over politieke kwesties in Israël en wat ze bijvoorbeeld van premier Benjamin Netanyahu vinden. Daarom publiceerde Cv

Meerartikelen

Jakob en Jan
Video

Leiderschap en nalatenschap zijn volgens Jakob en Jan met elkaar verbonden

In de serie Jakob & Jan gaan Jan Pool en Jakob van Wielink – twee ervaren mannen in het werken met en voor leiders – in gesprek over leiderschap. Hoe kunnen leiders in kerk, organisaties en samenleving groeien in gezond leiderschap? Wat zijn thema’s

Johan Toet Ministries en Andrew Wommack Ministries
Nieuws

Johan Toet Ministries en Andrew Wommack Ministries slaan handen ineen

Johan Toet was in Mexico ter voorbereiding op een aantal evangelisatiecampagnes en sprak op de Grace&Faith Conference van Andrew Wommack. Het onderwijs van Andrew hielp Johan en Brenda met de handvatten om de ministry te bouwen die zij nu hebben. Iet

Mountain Trail
Nieuws

IZB-Areopagus organiseert Mountain Trail voor predikanten

Een week van kameraadschap, bezinning en inspiratie. Van 2 tot 6 september 2024 organiseert IZB-Areopagus voor het eerst een Mountain Trail voor predikanten. Dagwandelingen door de bergen en reflectie op theologie en dilemma’s uit de praktijk wissele

Sound of David
Video

Hoe de boom uit Psalm 1 Sound of David inspireerde om de nieuwe single 'Diepe wortels' te maken

In de slaapkamer recht tegenover zijn bed hangt een grote poster van een enorme boom. Ze kijken elkaar elke ochtend even aan. De ene stoer en stevig, diep geworteld. De ander vol bewondering (en nog niet helemaal wakker). Toen de Utrechtse singer-son

Wilkin van de Kamp
Video

Wilkin van de Kamp vertelt hoe God ons door Jezus' lijden en sterven rechtvaardig heeft verklaard

"God kijkt naar jou, zoals Hij naar Jezus kijkt. God houdt van jou, zoals Hij van Jezus houdt. In eenheid met Christus heeft God je rechtvaardig verklaard, goedgekeurd en je als Zijn geliefde kind aangenomen. Hoe geweldig is dat?", aldus Wilkin van d

Avi Snyder
Boekfragment

Is het Joodse volk gered, omdat ze van nature uitverkoren zijn?

Israëls verkiezing is inderdaad onherroepelijk; prijs de Heere daarvoor. Als dat niet zo was, dan zouden we allemaal reden hebben om de betrouwbaarheid van Gods verbondsbeloften in twijfel te trekken. Inclusief de beloften van het nieuwe verbond, nam

Paus Franciscus
Nieuws

Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om kinderen te krijgen

Veel landen over de hele wereld hebben te maken met dalende geboortecijfers. Paus Franciscus moedigt jonge mensen aan om "tegen de stroom in" te gaan en kinderen te krijgen. Dit zei hij afgelopen vrijdag tijdens zijn toespraak op een conferentie over

Relatiegeschenken
Column

Er leven veel misverstanden omtrent het Bijbelse thema ‘offeren’

Ik werd een tijdje terug verrast door de ontdekking dat ik van Bijbels ‘offeren’ een heel vertekend beeld had. ‘Offers brengen’ heeft de klank van opofferen, opgeven, je laatste muntjes bij elkaar schrapen. Maar het Hebreeuwse woord voor offer ‘korba

Militanten Nigeria
Nieuws

Aanval radicale moslims op christelijke studenten Nigeria afgewend

Gewapende mannen vielen dinsdagavond een katholieke school aan in een gebied in Nigeria waar Fulani-herders actief zijn. Bij deze aanval raakte een beveiligingsmedewerker gewond tijdens een schijnbare ontvoeringspoging, laat Morning Star News weten.

Kerk Indonesië
Nieuws

Groep moslims valt vijftien biddende christenstudenten aan in Indonesië

Vijftien biddende christenstudenten zijn afgelopen zondag op het Indonesische eiland Java aangevallen door een groep moslims. Twee jonge vrouwen raakten daarbij lichtgewond, meldt Morning Star News. De menigte was woedend omdat de katholieke gebedsgr

Piet Vergunst
Verdieping

PKN-synode sprak onlangs opnieuw over relatie tot Israël en Palestijnse christenen

De aprilsynode van de Protestantse Kerk leverde nieuws op voor de NOS. Nee, niet over de toekomst van de PThU, over het kiezen van een nieuwe preses of over hoe de kerk naar Israël en Gaza kijkt. Wel omdat een ‘Verklaring Omtrent Gedrag’ (VOG) voor a

ds. G. van Zanden
Video

Baby van ds. G. van Zanden werd stil na bijzonder lied over Jezus

"Onze baby huilt 's ochtends, 's middags, 's avonds en 's nachts. Wat moet je daar tegen doen? We hebben van alles geprobeerd, maar het huilen begon vervolgens weer van voren af aan. Maar onlangs kreeg ons dochtertje onze baby stil. Wat deed zij? Ze