Onderzoek of zending bij je past: “Er zijn veel meer mogelijkheden om te getuigen dan je denkt”

Misschien heb je altijd wel de zending in gewild, maar sloot het niet goed aan bij je opleiding of het beroep dat je uitoefent. Interserve zoekt zendelingen die juist met hun beroep van betekenis willen zijn in de zending. Op donderdag 12 oktober organiseert Interserve een gratis ontdekkingsavond in Driebergen-Rijsenburg. Geïnteresseerden kunnen tijdens deze avond door middel van ervaringsverhalen en speeddates onderzoeken of zending bij hen past.
De avond heeft een kleinschalige en informele setting en organisator Johan de Visser legt uit waarom. “Op deze manier kunnen we iedereen persoonlijk spreken en de vragen die er leven uitgebreid beantwoorden. In een gemiddelde kerk zitten vaak maar een paar zendelingen. Daardoor is er niet altijd veel ruimte om te delen over je verlangen en roeping om misschien de zending in te gaan. Op de Ontdek Interserve-avonden zien we vaak dat de deelnemers helemaal bemoedigd worden omdat ze met gelijkgestemden praten: het is een feest van herkenning. De Ontdek Interserve-avond heeft dus ook zeker een samenbindende functie.”
Als gezin de zending in
Tijdens de bijeenkomst zullen mensen uit het zendingsveld hun persoonlijke ervaringen delen. Ook zal er ingegaan worden op de vraag hoe je als gezin de zending in kunt gaan. “Mensen zeggen vaak: ‘Nu we kinderen hebben, is het vast niet mogelijk om uitgezonden te worden’. Maar bij Interserve zijn veel mogelijkheden om als gezin uitgezonden te worden. Bovendien geven we veel prioriteit aan persoonlijke begeleiding voor, tijdens en na de uitzending; ook voor de kinderen! Op de Ontdek Interserve-avond zullen we extra aandacht geven aan dit thema. We hebben nu een echtpaar op het oog dat jaren in het Midden-Oosten heeft gezeten voor Interserve. Zij zullen in een half uur vertellen wat ze daar allemaal hebben meegemaakt en daarna is er tijd voor rondetafelgesprekken of een speeddate.”
Syrische maaltijd
Aan een interculturele maaltijd mag het tijdens de avond ook niet ontbreken. Een Syrische cateraar verzorgt het diner. “Een internationaal gerecht past binnen het thema van de avond en geeft stof voor goede gesprekken. Zo krijg je letterlijk en figuurlijk een kijkje in de keuken van intercultureel werk.”
Uitgezonden via je eigen beroep
Interserve zendt werkers uit naar Azië en de Arabische wereld. Ook zijn er mogelijkheden om in Nederland met je eigen beroep aan de slag te gaan onder deze bevolkingsgroepen. Sommige beroepen kun je via Interserve in veel verschillende landen uitoefenen, zoals functies in het onderwijs. Bij andere beroepen kijkt Johan graag met je mee op welke plek je het beste aan de slag kunt. “Als je bijvoorbeeld een bepaalde specifieke technische studie hebt gedaan, kun je niet zomaar overal aan de slag. Maar het Interservenetwerk is groot en de kans dat we een plek voor je vinden ook!”
Onderdeel van een uitzending via Interserve is een taalstudie. “Je kunt het beste met anderen samenwerken als je hun taal leert. Op die manier kun je ook makkelijker delen over Jezus’ liefde.” Op dit moment is er een groot tekort aan werkers in het Midden-Oosten. “Veel mensen denken bij dat gebied direct aan radicaal terrorisme, maar we moeten niet vergeten dat juist daar de meeste mensen zitten die nog nooit een ontmoeting met Jezus hebben gehad. Je baan en professie zijn ook in deze landen een heel krachtig instrument om in contact te komen met mensen. Zo bouw je aan relaties en kun je iets van Jezus laten zien.”
Voor het Arabisch schiereiland heeft Interserve een aantal vacatures uitstaan die specifiek bedoeld zijn voor hogeropgeleiden. “Die plekken zijn echt iets voor mensen die een goede baan hebben en afgestudeerd zijn. Ze vragen daar om minimaal een HBO-opleiding en een paar jaar werkervaring. Het gaat daarbij ook om vacatures die betaald zijn, waardoor je veel minder fondsen hoeft te werven om erheen te kunnen. Een excuus om niet te gaan heb je eigenlijk niet meer. ”
Getuigen als levensstijl
De benadering van Interserve is holistisch van aard. “Het evangelie zegt iets over alle gebieden van het leven. Hoe je dat in een arm gebied zichtbaar kunt maken? De één doet dat door te werken in een ziekenhuis en met patiënten te bidden, een ander doet dat door sociale projecten te leiden. In India hebben we bijvoorbeeld een vacature openstaan met de vraag of iemand daar een boerderij wil aansturen voor een aantal jaar. Als christenen beseffen we niet altijd hoezeer we een getuigenis kunnen zijn door onze werkhouding heen, de manier waarop we dagelijks met mensen omgaan. Een Interserver werd laatst door locals gevraagd waarom hij ‘zo anders’ was in hoe hij mensen behandelde tijdens zijn werk. Dan heb je een mooie opening om over het evangelie te beginnen. Kleine daden van liefde in het leven van elke dag laten zien, dat is onze visie.”
Mag God met jouw leven doen wat Hij wil?
Voor mensen die twijfelen of de zending iets voor hen is, heeft Johan tot slot ook nog een boodschap. “De kracht van dit soort werk is dat je jezelf beschikbaar stelt. Mag God met jouw leven doen wat Hij wil? Is de aantrekkingskracht van een comfortabel leven groter dan de roeping om eropuit te gaan en het evangelie te verspreiden? Misschien zie je allerlei beren op de weg en denk je vooral aan de risico’s die de zending met zich mee brengt. Maar in Jezus vinden we hét voorbeeld van Iemand die het veilige verliet om het goede voor anderen te gaan doen.”
Wil je ontdekken of jij wat met je beroep kunt betekenen in de zending? Meld je dan hier aan voor de Ontdek Interserve-avond op 12 oktober!